kapat
02.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hayatın kıvrımları


25 ülkede 1982'den beri tanınan mucizevi oyuncak Tangle'ın yaratıcısı Richard X. Zawitz geçtiğimiz hafta İstanbul'daydı. Zawitz, Tangle'ı Tibet felsefesinden esinlenip, üretmiş
Coca-Cola'nın promosyonu olarak Türkiye'ye gelen tangle'ı hepimiz yeni bir buluş zannediyorduk. Ne kadar yanıldığımızı bu hafta anladık. Çünkü tangle'ın yaratıcısı heykeltraş Richard X. Zawitz Türkiye'deydi. Zawitz, hayata değişik açılardan bakan birisi... Pensilvanya'nın muhafazakar bir şehri olan Pittsburgh'da büyümüş. 60'ların hippi kuşağından... Güzel sanatlar, heykel, felsefe ve bilim eğitimi almış. Asya felsefesine meraklı. Çin ve Tibet'te Budizm okumuş. Ayrıca Çin, Japonya, Hindistan, Güney Doğu Asya ve Tayland'ın din felsefeleri konusunda da eğitim almış. Ama her şey 20 yaşındayken eline geçirdiği Çin felsefesini anlatan bir kitap sayesinde başlamış. O yıldan sonra hep hayatın anlamını aramış. Bulmuş da...

Richard X. Zawitz'a göre hayatın anlamı 'hareketteki sihir ve bükülmüş eğlence'de yani Tangle'da gizli. "İnsanların amacı mutlu olmak. Tangle da insanlara o mutluluğu ve enerjiyi veriyor" diyen Zawitz amacını şöyle açıklıyor: "İnsanlara sanatın sanat merkezlerinin dışında da varolduğunu göstermek istiyorum. Türkiye'deki, ABD'deki, Japonya'daki çocuk da bununla oynayıp, yaratıcılığını geliştirebilmeli. Pozitif enerji almalı."

Zawitz'e göre her şey bir bütün. Hayat, insanlık, dünya... Hepimiz aynı DNA'nın parçalarıyız. Tangle gibiyiz, farklılıklarımız yani kıvrımlarımız var ama bütünüz.

Richard X. Zawitz Tangle'ı Tibet'te keşfetmiş. Yaptığı araştırmalar Zawitz'i Nepal dağlarına ve efsaneler diyarı Tibet'e götürmüş. "Sonsuz Tibet Düğümü"yle tanışması hayatını değiştirmiş. Zawitz, Tibet düğümünden etkilenerek yaptığı ilk heykeli 1973 yılında tahtadan üretmiş. Tahta heykel asla hareket ettirilemiyormuş. Ama görende eline alıp kıvırma isteği yaratıyormuş. Bunun üzerine heykel önce metalden ve daha küçük bir formda üretilmiş. Ve nihayetinde 1982 yılında plastik olarak üretilmiş. Ama heykel heykellikten çıkmış. İsmine İngilizcede kıvrım manasına gelen tangle denmiş.

50 MİLYON SATILDI
Tangle'ın tüm dünyadaki oyuncak distribütörleri tarafından keşfedilmesi ve hem çocuklara hem de yetişkinlere satılmaya başlanması fazla zaman almamış. Tüm boylarda ve renklerde farklı modelleriyle üretilen Tangle, bugüne kadar dünya çapında yaklaşık 50 milyon adet satıldı.

Yani 60'ların hippisi, Budizm meraklısı Richard X. Zawitz şimdilerde "Tangle Toys" adlı şirketin patronu. Zawitz'e bizim bildiğimiz hippilerin ve Budistlerin parayla pek işi olmaz dediğimizde yanıtını çok net verdi: "Benim iki çocuğum üç torunum var. Yaşamak için para kazanmak zorundayım. Hem Amerika'daki milyarderlerin çoğu 60'ların Hippi kuşağındandır. Asıl önemli olan insanlığa hizmet edebilmek. Ben Tangle ile bunu başarıyorum."

SANKİ PROZAC
Tangle eğlenceli olmasının yanı sıra sağlık açısından gözardı edilmeyecek faydalar sağlıyor. Tüm dünyada bir fırtına gibi esen Tangle çılgınlığı, rahatlatıcı ve oyalayıcı özellikleriyle stresi azaltıyor. Ayrıca tiryakileri sigaradan uzak tutuyor ve bırakmalarına yardımcı oluyor.

İnsanlar Tangle ile sorunlarından uzaklaşıp zihinlerini de dinlendiriyor. Tangle Amerika, Asya ve Avrupa kıtalarında yürütülen bir çalışma sonucunda beyin kimyasını değiştirdiği, kişileri daha sakin ve huzurlu yaptığı ispatlanan sihirli bir oyuncak. Dünyanın her yerinde her yaştan ve her kesim insan tarafından denenen Tangle çocukların oynadığı şiddet unsuru taşıyan tüm oyuncakların da yerini almış durumda. Yetişkin kullanıcılar da rahatlatıcı özellikleri nedeniyle zor kararlar almadan önce kullanabiliyor, zihinlerini sakinleştirerek huzura kavuşuyorlar.

Sibel ARNA

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır