kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

SP'nin Hoca inadı


"Parti kapatılmasına neden olma" cezasının "3 yıllık siyaset yasağı"na indirilmesi için önerge verecek olan SP yine Erbakan'ı kurtarma peşinde
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin RP aleyhine verdiği kararla birlikte siyasete dönme umudunu yitiren Necmettin Erbakan, anayasa değişiklikleriyle yasağının kaldırılmasını sağlamaya çalışıyor. Saadet Partisi, 37 maddelik anayasa değişikliği paketinin görüşülmesi sırasında, parti kapatmaya sebebiyet verenlere uygulanacak siyaset yasağının 5 yıldan 3 yıla indirilmesini öngören değişiklik önergesi hazırladı.

SP, hükümetin Meclis'e getirdiği Anayasa değişikliği paketine destek vermek için hazırladığı önergeleri hükümetin önüne pazarlık konusu olarak getirecek. SP'nin hukukçularının hazırladığı önergede, Anayasa'nın parti kapatmalarını düzenleyen 69. maddesinin 8. fıkrasında değişiklik yapılarak, bir siyasi partinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebebiyet verenlerin 5 yıl süreyle bir parti kurucusu veya üyesi olamayacağını öngören hükmün değiştirilmesi öngörülüyor. SP'nin önergesinde, 5 yıllık siyasi yasağın 3 yıla indirilmesi öngörürüyor.

KRİTİK MADDE 312
Erbakan'ın RP'nin kapatılmasına sebebiyet verdiği için Anayasa Mahkemesi tarafından konulan 5 yıllık yasağı 2003 yılının Şubat ayında kalkacak. Ancak, SP'nin önergesiyle, yasak 5 yıldan 3 yıla indirilirse, Erbakan'ın yasağı 2001 yılının Şubat ayında kalkmış olacak. Ancak Recep Tayyip Erdoğan gibi TCK'nın 312. maddesinin 2. fıkrası uyarınca mahkum olan ancak cezası ertelenen Erbakan'ın tamamen engelsiz olabilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin Erdoğan hakkında vereceği karara bağlı olacak.

SP, hükümetin hazırladığı değişiklik teklifinin de değiştirilmesi için önergeler hazırladı. SP, hükümet partilerinin hazırladığı değişiklik paketinde yer alan, siyasi partilerin suç odağı olması için yetkili kurullarının suç teşkil eden eylemleri "zımnen" veya açıkça kabul etmesi şartına bağlayan hükmün değiştirilmesini istiyor. SP, çok farklı yorumlanabileceği gerekçesiyle "zımnen" kelimesinin metinden çıkarılmasını istiyor.

KÜRTÇE YAYINA KARŞI
SP, ayrıca teklifin 9. maddesinde yer alan ve Anayasa'nın 26. maddesine eklenen, "düşünceyi yayma ve açıklama hürriyetinin, Cumhuriyetin temel niteliklerini belirleyen Anayasa'nın 1, 2 ve 3. maddelerini değiştirmek amacıyla kullanılamayacağını öngören hükmün de tekliften çıkarılmasını istiyor. SP, derneklerin güvencelerini azalttığı ve kapatılmalarını kolaylaştırdığı gerekçesiyle de Anayasa'nın 33. maddesinde yapılacak olan değişikliklere karşı çıkıyor.

Saadet Partisi'nin hükümet partilerinin hazırladığı teklifte karşı çıktığı diğer bir madde ise Kürtçe yayının serbest bırakılmasına ilişkin düzenleme. Saadet Partisi, Anayasa'nın 28. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, "Kanunla yasaklanmış olan herhangi bir dilde yayım yapılamaz" ibaresinin kaldırılmasını istemiyor.

Hüseyin ÖZALP

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır