kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Süper ajanların karizması çizildi


Saldırıdan sonra değişecek olan şeylerden biri de hiç kuşkusuz Hollywood'un Amerikan ve dünya sinema seyircisen sunduğu süper yetenekli ajanlar imajı. Sinema eleştirmenleri bunun kökten değişeceğini söylüyor...

'Efsane geri dönebilir'
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fatültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Demiray:

Bundan yıllarca önce Julnes Verne, "Ay'a Yolculuk" kitabını yazdı. Ancak Ay'a ayak basılınca kitabın bir özelliği kalmadı. Şimdi bu eylemden sonra da terör üzerine yapılan filmlerin hiçbir değeri kalmayacak. CIA ve FBI imajı bugün darmadağın oldu. Ama eğer ABD olayı çözerse, işte o zaman yine CIA ve FBI'ın kahramanlıkları üzerine bir çok film izlemek zorunda kalabiliriz. Kısaca efsane geri gelecektir.

İmaj mimaj kalmadı
İstanbul Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümünden Doç. Dr. Simten Gündeş:

Amerikan filmlerinde CIA ve FBI görünüş tarzları ile devleti temsil eder. Takım elbiseleri, ayakkabıları bürokrasiyi, ciddiyeti ve kuralları ifade eder. Siyah güneş gözlükleri ise gizemliği ve ulaşılmazlığı anlatır.

Filmlerde o kadar çok "ABD Gizli Servisi" teması kullanılmıştır ki, FBI ve CIA gibi ABD'ye özgü olan servisler hakkında bilgimiz oluyor. Hatta karşımıza FBI bir kot markası olarak da çıkabiliyor.

Aslında Amerikan filmlerinde CIA ve FBI güvenliği simgeler. Yani, "ABD en güvenli ülkedir ve her şeyi çözer" mesajı iletilir. Bu olaydan sonra anlaşıldı ki ABD en güvenli ülke değilmiş. Artık CIA ve FBI, filmlerde tamamen ulaşılmaz olarak nitelendirilemeyecek. Ancak yok da sayılmayacaktır.

'Kendi halkını inandıramaz'

Sinema eleştirmeni Uğur Vardan:
Amerika yaptığı filmlerle, dünyanın en büyük gücü olduğuna kendini de inandırdı. Şimdiye kadar Vietnam'da olsun, Irak'ta olsun hep deplasmandaydı. İlk defa evlerinde mücadele ettiler ve fark yiyerek 3 puan kaybettiler.

Filmlerinde Örümcek adamı, Batman'i, Süperman'i kullandılar. Hep ulaşılmaz bir imaj çizdiler. Hep korkularıyla mücadele ettiler. Ancak görüldü ki hayat onların anlattığı gibi değilmiş.

CIA ve FBI bu kadar insan öldükten sonra, bundan sonra yapılacak filmlerde kullanılırsa güvenilir olmaz.

Artık FBI ve CIA eleştirilerek kullanılır. Çünkü Amerikalılar'da, "Biz şeffafız" imajı hakimdir. Eğer bu eleştiriyi yapmayıp onları eskisi gibi göstermeye çalışırlarsa, bize anlatmaktan çok kendi halklarına anlatmakta zorluk çekerler.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır