kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kulede 500 Türk vardı


Türk-Amerikan Mimar Mühendis ve Bilimciler Derneği yönetim kurulu üyesi Alpöge korkuttu: "Kulelerde en az 500 kişi çalışıyor. Saldırı sırasında 50-60 kadar Türk de ziyaretçi olarak bulunabilir"
Amerika'daki saldırıda yerle bir olan Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulesinde olay anında en az 500 Türk'ün bulunduğu haberi Ankara'da bomba etkisi yarattı. Dışişlerinin telefonunu kilitleyen pekçok kişi panik halinde New York'taki yakınlarından haber almaya çalışıyor.

Türk-Amerikan Mimar Mühendis ve Bilimciler Derneği Yönetim kurulu Üyesi Oğuz Alpöge "Bu binalarda en az 500 kişinin çalıştığını bildirdi. Alpöge, saldırı sırasında 50-60 Türk'ün de ziyaretçi olarak kulelerde bulunmasının muhtemel olduğunu belirterek "Ziyaretçi Türkler ya binadaki yakınlarıyla görüşmeye geliyor ya da şehri seyretmek için en tepeye çıkıyor" dedi. Tek teselli ise terör saldırısı erken saatlerde yapıldığı için, çok sayıdaki Türk'ün binada henüz işbaşı yapmamış olması. Cesetlerin kimlik araştırması yapılmadan morga kaldırılması kurtarma çalışmalarının yeni başlaması ise belirsizliği artırıyor.

İKİ TÜRK'ÜN MARKETİ YANDI
Dünya Ticaret Merkezi'nin 106'ıncı katında bulunan 6 Türk, mucize eseri sağ olarak kurtuldu. Bu kişilerin isimleri şöyle: Aydın Çınar, Emrah Akbaş, Tolga Sağlam, Ertunç Eğilmez, Simla Tahacıoğlu ve Harun Ekici.

Aynı binanın altındaki Adem Arıcı ve Ömer İpek adlı iki Türk'e ait "Amish Market" olaydan hemen sonra boşaltıldı. 25'i Türk 65 kişinin çalıştığı market bir anda alevler içinde kaldı. Burada ölen ya da yaralanan olmadı. Ancak hemen yanındaki Zeytuna adlı marketteki 15 Türk bir süre mahsur kaldı. Finans sektöründe çalışan 60-70 Türk gencinin durumu konusunda ise sağlıklı bilgi alınamadı.

İLETİŞİM KURULAMIYOR
Saldırıda telekominikasyon ağı da etkilendiği için çok zor bağlantı kurulan New York'da, Belediye Başkanı'nın Menhattan'ı boşaltma kararı da ileşitimin kurulamamasına neden oldu. Çünkü Manhattan Bölgesi'nde yaşayan bir çok Türk, Amerikalılar gibi o bölgeyi terk ettikleri için, ev telefonları da cevap veremiyor. Bu yüzden kimin saldırıdan etkilenip etkilenmediği konusunda sağlıklı bilgi alınamıyor.

'ELİMİZDE KESİN KANIT YOK'
Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi İcra Direktörü Güler Köknar ise büyükelçiliklerle koordineli çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bildiğimiz kadarıyla olaylarda yandığı söylenen işletme bir Türk ait olan Amish Market. İlk saldırı olduğunda marketin boşaltıldığına dair duyum aldık. Ticaret Merkezi içinde çalışan Türk olup olmadığına dair bir bilgimiz yok. New York'da tahmini 40.000 Türk nüfusu var. Bizim takip ettiğimiz kadarıyla, federasyon, başkonsolosluk, ailesi kayıp kişilerden haber alırdı diye düşünüyoruz. Washington'da, hayat normale dönüyor."

Başkonsolosluk mağdur Türkler'i arıyor
Türkiye'nin New York başkonsolosluğu yetkilileri, dün New York'ta meydana gelen terorist saldırıdan etkilenmiş olabilecek Türk vatandaşları ve soydaşlarla ilgili bilgilerin kendilerine iletilmesini istedi. Konuyla ilgili olarak bir çağrı yayınlayan Konsolosluk yetkilileri, bilgilerin tcbkny@broadviewnet.net e-mail adresine ya da konsolosluğun (1-212)450.9148 nolu telefonuna ulaştırılmasını talep ettiler. Konsolosluk yetkilileri, şu ana kadar New York ve çevresinde yaşayan Türklerden hiçbirinin terorist saldırıdan zarar gördüğüne dair bir bilgi alınmadığı bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'na 306 kişi başvurdu
Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana gelen terörist saldırılarda, Türk vatandaşlarından ölü ya da yaralının bulunmadığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığı'nın, ABD'de yakınları olan vatandaşlar için hizmete soktuğu 285 46 19 numaralı telefona dün akşam saatlerine kadar 306 başvuru geldiği belirtildi. Bir Bakanlık yetkilisi "ABD'de yaşayan Türk vatandaşlarından şu ana kadar ölü ya da yaralı olduğuna dair bir haber gelmedi" dedi. Aynı yetkili, enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekerek "Bundan sonra da kötü bir haber gelmemesini diliyoruz" diye konuştu.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır