kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Savaş tehlikesi geriyor


Avrupa'nın ardından Asya piyasaları da çöktü. Dünyanın ekonomi ve siyasi açıdan en büyük gücü ABD'nin saldırıya nasıl karşılık vereceğinin bilinmemesi, hisse piyasalarında tedirginlik yaratıyor
Henüz kaynağı bilinmeyen bir terörist saldırı, dünyanın para trafiğini tam anlamıyla kalbinden vurdu. Dünya finans ve ticaretinin merkezini simgeleyen New York'taki ikiz kulelere yapılan saldırının dalgası, Avrupa'dan sonra dün Asya'yı da sarstı. ABD ekonomisinde yaşanan yavaşlamanın durgunluğa dönüşebileceği yönündeki endişeler, panik satışlara neden oldu. Dün tatil olan ABD borsalarının yeniden açılmasıyla çöküş yaşanabileceği görüşü, Asya borsalarında yüzde 12'ye ulaşan oranda değer kayıplarına neden oldu. Asya'daki çöküş, Avrupa'yı aratmayacak boyutlardaydı. Önceki gün yüzde 5 ile 9 arasında değer kaybeden Avrupa Borsaları ise şoku kısmen atlattı. Avrupa dün yatay seyir içindeydi.

BELİRSİZLİK VAR
Borsalardaki bu denli ağır kayıpların nedeni ortada büyük bir belirsizlik olmasına bağlanıyor. Yaşanan saldırının ekonomik sonuçları belirli değil. Gelişmelerin, dünya ekonomisinde önemli rolü olan ABD tüketicilerini nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Tüm piyasa oyuncuları, ABD'nin en kısa sürede bir karşı misilleme yapacağı konusunda hemfikir. Ancak ABD'nin dünya tarihindeki en büyük terörist saldırıya nasıl ve ne zaman tepki vereceği de kestirilemiyor. Bu misillemenin siyasi ve ekonomik sonuçları da belirsiz. Dolayısıyla yatırımcılar riskten kaçıp altın, petrol, İsviçre Frangı gibi sığ limanlara yöneliyor.

Bu kaçıştan en fazla darbeyi alanlar da hiç şüphesiz borsalar oldu.

SIRA ASYA'YA GELDİ
Avrupa'daki hızlı düşüşlerin ardından dün sıra Asya'daydı. Başta Japonya olmak üzere tüm piyasalar açılışla birlikte çöküş yaşadı. Japonya yüzde 6.6 oranında değer kaybederek son 17 yılın en düşük seviyesine indi. Asya ekonomilerinde önemli yer tutan yüksek teknoloji şirketlerinin ABD'ye yapılan saldırılardan en fazla etkileneceği tahminleri yapıldı.

AVRUPA SAKİNLEŞTİ
Dün Avrupa'da daha sakin ancak mutsuz bir hava vardı. Önceki gün verilen kayıpların ardından borsalar genellikle yatay seyretti. Örneğin Salı günü yüzde 9'a yakın düşen Frankfurt Borsası, dün yüzde 2'ye yakın değer kazandı. Londra yüzde 1'in üzerinde yükseliş kaydetti.

ABD AÇILACAK
Wall Street ve civarı ise dün tam anlamıyla hayalet şehir gibiydi. İşlemlerine tarihinde bir kaç dakikalık ara verilmesi bile olay olan, ikiz kulelerinin çok yakınında yer alan New York Borsası iki gündür kapalı. ABD'de piyasaları düzenleyen kuruluş SEC, borsalarda işlemleri Perşembe günü başlatmayı umduklarını söyledi.

Bu arada uzmanlar doların her zaman bir rezerv para birimi olarak kalacağını, panikle işlem yapanların hep pişman olduklarını, FED'in faiz indirimi yapacağını tekrarlayarak, yatırımcıları uyarıyor.

Paris
ABD'deki saldırı sırasında işlem gören borsa, Salı günü yüzde 7.39 değer kaybetmişti. CAC-40 Endeksi dün yüzde 1 civarında yükselebildi.

Londra
Saldırının ardından yüzde 5.72 ile tarihinin ikinci büyük düşüşünü yaşayan FTSE-100 Endeksi de dün toparlandı. Londra Borsası yüzde 3'e yakın değer kazandı.

Frankfurt
Sigorta şirketlerindeki çöküş nedeniyle Salı gününü yüzde 8.49'luk kayıpla kapatan Alman Borsası, dün yüzde 2 oranında yükseldi.

Belçika
Önceki gün 5,46 değer kaybederek 2581,19 puana inen borsa, dün 0.62 oranında değer kazanabildi.

Japonya
Asya çöküşünün ilk sinyali Japonya'dan geldi. Nikkei Endeksi, tarihi düşüşlerinden birini yaşadı. Yüzde 6.63 değer kaybeden borsa, 7 yıl sonra 10 bin puanın atına inerek 9610 puandan günü kapattı.

Madrid
Önceki gün yüzde 4.56 düşüş kaydederek 7328,40 puan seviyesinden kapanan borsa, dün aynı seviyeyi koruyabildi.

Atina
Atina, Salı günkü fırtınayı saat farkı ile kaçırıp, yüzde 0.75 oranında yükselmişti. Dün fatura çıktı. Borsa yüzde 7.7 oranında düştü

Tayland
Ülkenin sermaye piyasası düzenleyicisi 'tatil' tercihini kullandı.

Çin
Salı günü 0,83 değer kaybederek 1221,40 seviyesinden kapanan borsa, dün 0,43 değer kaybederek 1216,18 seviyesinden kapandı.

Milano
Salı günü bir saatte yüzde 7.42 değer kaybeden borsa, dün önce düştü, sonra toparlandı. Endeks yüzde 0.7 oranında yükseldi.

Amerika
Saldırılardan sonra güvenlik nedeniyle piyasalar kapatıldı. Dün bir açıklama yapan SEC, işlemlere büyük ihtimalle Perşembe günü başlanacağını açıkladı.

Türkiye
İstanbul Borsası, dünyayı sarsan saldırıya son yarım saatinde yakalanıp, yüzde 2.3 değer kaybetmişti. Yabancı yatırımcıların büyük çoğunluğunun ABD merkezli olması nedeniyle İMKB'nin dün kapatılmasına karar verildi. Borsa bugün açılacak.

Malezya
Kopacak fırtınadan habersiz olan Asya borsası, Salı gününü 0,42 yükselişle kapatmıştı. Dün ise bölgedeki diğer piyasalar gibi hızlı düşüşle açıldı. Endeks yüzde 3,51 geriledi. Endonezya ve
Tayvan dün tatildi.

Brezilya
Salı günü işlemler durdurulmadan önce sadece 75 dakika açık kalan Brezilya Borsası yüzde 9.2 oranında değer kaybetmişti. Dün çalışan borsa ilk açılışla birlikte hızla yükselerek yüzde 4 oranında değer kazandı.

Arjantin
Saldırı nedeniyle gün ortasında yüzde 5,17 düşüşle 272,34 seviyesine inen borsa dün de tatildi.

Rusya
Moskova Borsası da domino etkisini dün hissetti. Borsa, yüzde 5,35 düşüşle 195,00 seviyesinden kapandı.

İsrail
ABD'nin en önemli müttefiklerinden İsrail Borsası yüzde 2,79 düştü. Endeks 376,54 puana indi.

Güney Kore
Yüzde 12'lik düşüşle tüm borsaları geride bıraktı. Teknoloji şirketlerinin gelecek endişesi panik satışlara neden oldu.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır