kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Halk kendini artık güvende hissetmiyor


Hollywood filmlerinde Amerikan istihbarat teşkilatları ve yönetimin son anda önleyeceği felaket, bu kez acımasız teröristlerin başarısıyla sonuçlandı. Artık ABD halkı için dünya asla eskisi gibi olmayacak!
İlk şoku atlatan ABD yönetimi ve Kongresi, bir yandan teröristlerin bulunması için çalışırken, bir yandan da ülkenin moralini yüksek tutmaya çabalıyor. Bu saldırılar sonucunda ABD artık teröristlere ve terörü destekleyen ülkelere karşı çok daha sert politikalar uygulayacak. Verilen diğer bir mesaj da, bu trajediden Amerika'nın çok daha güçlü çıkacağı...

Evlerinde vuruldular
Amerika dünyanın problemli bölgeleriyle arasındaki okyanus sayesinde kendi kıta topraklarında hiç böylesi bir saldırı ile karşı karşıya kalmamıştı. Amerikan halkı günlük hayatında genel bir güvenlik hissi içinde yaşamaktaydı. Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika'daki savaşlar Amerikalılar'a çok uzaktı.

ABD iç hatlarında uçakla seyahat etmek, belediye otobüsüne binmek kadar rahattı. Korkunç saldırıda ölenlere üzülmenin yanısıra Amerikalılar'ın duyduğu diğer bir his ise, hayatlarındaki güven hissinin ortadan kalkmasına duyulan kızgınlık. Artık Amerikalılar için çok önemli olan kişisel özgürlük kavramı, güvenlik nedeniyle yeniden gözden geçirilecek.

Nerede hata yaptık?
Kafalarındaki bir başka konu da böylesi bir operasyonun nasıl kimsenin ruhu duymadan gerçekleşmiş olması... Terör uzmanları özellikle Afrika'daki elçiliklerinin bombalanmasının ardından ABD sınırları içinde de, ciddi boyutta bir saldırı gerçekleşmesinden endişe duyuyordu. İstihbarat birimleri, milyarlarca dolar harcayıp böylesi bir saldırıya karşı tedbir almaktaydılar. Ancak tüm bu hazırlıklar boşa çıktı. Artık Washington'un en önemli bir konusu bur güvenlik aksaklığı olacak.

Ayrıca başka terörist grupların da heveslenip benzeri saldırılara girişmesini engellemek için ABD'nin çok sert bir karşılık vermesi bekleniyor.

ABD yönetimi şimdi tüm ülkelerle ilişkilerini tekrar gözden geçirecek. Eğer saldırının arkasından İslami terör çıkarsa; müslüman, demokrat, laik ve aynı zamanda ABD ve İsrail'in yakın müttefiki Türkiye'nin önemi daha da artacak.

Zeyno Baran (Washington)

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır