kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ortak manşet kıyamet


Saldırı yeni bir tartışma başlattı. Misillemeye hazırlanan ABD'nin kıyameti dünyaya yaymasından endişe ediliyor

GELECEK ÇOK FARKLI OLACAK
Süper Güç Amerika Birleşik Devletleri'nin uğradığı saldırı dünyanın tek konusu oldu. Avrupa'dan Asya'ya tüm ülkelerin basını sözleşmişçesine tek bir konuda ortak düşünüyordu: "Gelecek çok farklı olacak." ABD basını Başkan Bush'un "Saldırı karşılıksız kalmayacak"sözlerini öne çıkarırken Avrupalılar, "ABD soğukkanlı olmalı" tavsiyesinde bulunuyor. Bir zamanların süper gücü Rusya'daki gazeteler de "Artık kimse Süper Güç" değil yorumunda bulundu. İran ve Irak gibi ABD'den nefret eden ülkelerde basın "Yaptıklarının bedelini ödüyor" diyordu. Türk basını ise yaşananları vahşet olarak niteledi ve terörü kınadı. İslamcı basının en radikali Akit ise "Yakan da yanar" başlığıyla ABD'nin saldırıyı hakettiğini yazdı.

ABD BASINI

USA Today: Şeytan'ın işi
Olayı duyunca yüzü bembayaza dönen Başkan Bush intikam yemini etti ve tüm Amerikan halkını yardım çağrısında bulundu.

Washington Post: Kapkara bir gün
Bu saldırı düşmanın modern çağda ABD topraklarındaki savunma noktalarının içine girebildiğini kanıtlıyor. Titizlikle planlanan saldırılar ABD'nin savunma ve istihbaratının zayıf yönünü ortaya çıkardı.

New York Times: ABD saldırıya uğradı
New York ve Washington terörün acımasız yüzünü yaşadı. New York tam anlamıyla hayalet şehre döndü. Herkes evlerine kapandı. Bush bu saldırıların karşılıksız kalmayacağını belirtti.

ABC: Dünya değişti
New York'un simgesi Dünya Ticaret Merkezi'nin çöktüğü, Pentagon'dan dumanların fışkırdığı bir dünyada artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

CBS: Utanç günü
Amerika, tarihinin en büyük saldırısı ile karşı karşıya kaldı. Onbinlerce olduğu belirtilen ölü sayısının ne kadar olduğunun belirlenmesi haftaları bulabilir.

İNGİLİZ BASINI

The Sun: Dünyanın değiştiği gün
Bu kanlı saldırılar sonrasında dünyayı yepyeni bir gelecek bekliyor.

Guardian: Savaş ilanı
11 Eylül 2001 bütün dünyanın sessizliğe büründüğü gün. Bütün korkularımızın toplamı, en çok korktuğumuz herşey oldu ama buna rağmen ABD soğukkanlılığını korumalı

Financial Times: ABD'ye büyük darbe
Bu beklenmedik saldırı federal hükümete, hava ulaşımına ve finansal sisteme büyük darbe vurdu. Bundan sadece Amerika değil bütün dünya piyasaları ve borsaları da etkilenerek felç oldu.

The Times: Amerika'da savaş vakti
Hollywood'un hayalgücü en kuvvetli senaristlerinin bile akıl edemeyeceği bir saldırı dün Amerika'nın kalbini vurdu. Bu yaşanan terörist saldırı bütün dünyaya yönelik ve modern dünyayı kökten değiştirecek.

Daily Star: Dünyanın sonu geldi mi?
New York ve Washington'u ateş topuna döndüren saldırılar bütün dünyayı olası bir savaş korkusunun sarmasına neden oldu. Tarihin en felaket terörist saldırısını yaşayan dünya artık yarınlara tedirgin bakıyor.

FRANSIZ BASINI

Liberation: 11 Eylül 2001-KIıyamet Günü
New York patladı. Pentagon ateşler içinde. ABD'de yaşanan kıyamet bütün dünyaya sıçrayabilir.

Le Figaro: Yeni Savaş
Terörist kıyamet New York ve Washington'un üzerine çöktü. Pentagon'da panik yaşanıyor.

Le Parisien: Dünya korkuyor
Teröristler dünyanın en güçlü ülkesi Amerika'yı aşağıladı. Amerika kalbinden vuruldu.

RUS BASINI

İzvestia: ArtIk kimse süper güç değil
ABD'deki saldırılar artık kimsenin süper güç olmadığını gösterdi. Uygarlıklar arası savaş başladı. Bu savaş, Hz.İsa ile Hz.Muhammed arasındaki, zengin ile fakir arasındaki ve modern dünya ile barbar dünya arasındaki savaştır.

Pravda: 3'üncü Dünya Savaşı başladı
Amerika'nın uğradığı saldırılar sadece terörist saldırılar değil. Bu saldırılar teröristlerin 3'üncü Dünya Savaşı'nı başlattığını gösteriyor.

YUNAN BASINI

Kathimerini: ABD'de savaş durumu
Süper gücün prestiji ve Amerikan halkının morali güçlü bir şekilde zedelendi.

To Vima: Bush İntİkamA hazIrlanIyor

Dehşet görüntüleri New York ve Washington'u kapladı. Başkan Bush saldırıların sorumlularını bulma sözü verdi.

Ta Nea: 2'nci Pearl Harbor
Bu saldırılar sonrasında ABD terörizm karşısındaki tavrını oldukça sertleştirecek.

Eleftherotipiya: ABD'yi sarsan gün
ABD'nin kalbine inanılmaz saldırı, borsalar düşüyor, Filistinliler şenlikte. Taliban saldırıları kınadı. İsrail'de alarm verildi. Yunanistan'da şok yaşanıyor.

ÇİN BASINI

Terör ABD'yi kalbinden vurdu
Dünyanın en büyük gücü ABD'nin hegemonyası, dünkü drama katkıda bulundu.

İSRAİL BASINI
Gazeteler manşetlerinde "ABD alev alev", "Cehennem günü senaryosu", "Amerikan Yom Kipur'u", "Manhattan'da Cihad" başlıklarını kullandı

İRAN BASINI

Tehran Times: ABD bedel ödüyor
Beyaz Saray nihayet İsrail'e verdiği kayıtsız desteğin bedelini ödedi. Bu trajediye ABD hükümetinin yardım ve himayesini isteyen Siyonist lobinin neden olduğuna hiç kuşku yok.

Iran News: New York'ta Terör
New York'ta yaşananlar hiçbir sıfatla anlatılamayacak kadar ürkütücü. Hangi nedenlerden dolayı hiçbir ilgileri olmayan binlerce insan öldürüldü.

IRAK BASINI

El Irak: Zorbalara ders
Dünyadaki tüm zorba ve baskıcı yöneticilere bir ders. Amerika'nın böbürlenmesi, heybeti, kibirliliği ve müesseseleri yanıyor. Amerikalı yöneticilerin böyle bir dersi beklemeleri gerekiyordu.

TÜRK BASINI ABD'DEKİ TERÖRÜ NEFRETLE KINADI

Savaş gibi...
ABD'de önceki gün meydana gelen intihar saldırıları Türk basınında da geniş yer buldu. Gazeteler yaşananları vahşet olarak nitelendirdi ve teröre lanet okudu. Aşırı dinci Akit Gazetesi ise ABD'nin Ortadoğu'daki tavrı yüzünden yaşadıklarını hakettiğini yazdı.

Sabah: "Kıyamet Günü" manşetini atan SABAH, "Tarihin en büyük saldırısına hedef olan ABD eşi görülmemiş bir misillemeye hazırlanıyor" ifadesini kullandı. 18 sayfa ayrılan olaylarla ilgili geniş haber ve yorumlara yer verdi.

Hürriyet: "3. Dünya Savaşı gibi" manşetini atan Hürriyet gazetesi "Amerika'ya ikinci Pearl Harbor baskını" ifadesini kullandı.

Milliyet: Saldırıyı arkalı önlü 2 sayfadan veren gazete "Dünya-nın kalbine kamikaze" manşetini attı. Gazetenin spotlarında "En az 20 bin ölü", "NewYork'un göbeğinde Azrail'den kaçıyorlar", "Başka çaresi yoktu... 97. kattan atladı" dendi.

Akşam: "İkinci Pearl Harbor" manşetini atan gazete, "Kamikaze saldırıları ABD'ye kıyameti yaşattı. Ülke 2. Dünya Savaşı'na girmesine yol açan Pearl Harbor baskınından daha ağır bir darbe yedi. En az 20 bin ölü, onbinlerce yaralı var. Amerika misillemeye hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet: Baskısı siyah-beyaz olan gazete, 1. sayfasının tamamını oluşturan renkli bir saldırı fotoğrafı kullandı. "Dünya sarsılıyor" manşetini kullanan Cumhuriyet Gazetesi "Tarihin en büyük terörü, süper devlet ABD'yi vurdu. İntihar saldırıları yaşamı durdurdu; on binlerce kişi öldü. ABD savaş hali ilan etti. Herkes korku içinde..." yorumunu yaptı.

Radikal: "Savaştan beter" manşetini atan Radikal Gazetesi "Terör ABD'yi can damarından vurdu" dedi.

Star: 3. Dünya Savaşı" şeklinde manşet atan gazete "Kimliği belirsiz bir güç, yolcu uçaklarını 'kamikaze' haline getirip, 'Pearl Harbor gibi uyuyan' New York ve Washington'u vurdu: En az 20 bin ölü..." diyordu.

Posta: "Kıyamet günü " manşetini atan gazete "Dünya şokta! Tarihin en korkunç terörist saldırısı" diye yazdı.

Türkiye: "Dünya şokta" şeklinde manşet atan Türkiye Gazetesi "New York'un ikiz kuleleri ve Pentagon yerle bir oldu... Hayat felç oldu... En az yirmibin kişi öldü... Dünya Ticaret Merkezi artık yok" dedi.

Zaman: 1. sayfasını tamamen fotoğraflara ayırın gazete "Vahşet" manşetini attı. Zaman gazetesi "Terör ABD'yi kalbinden vurdu. 4 yolcu uçağını kaçıran teröristler, Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a intihar saldırıları düzenledi" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak: "Kıyamet gibi" diyerek olayı manşetten duyuran Yeni Şafak, "Tarihin en büyük terör saldırısı, ABD'nin kalbini vurdu. Dünya, korkunç saldırıların şokuyla sarsıldı. New York'ta can pazarı" yorumunu yaptı.

Ortadoğu: Milliyetçi kanadın gazetesi olan Ortadoğu "ABD bombalandı" manşetini atarken, "Pentagon alev topu, ikinci Pearl Harbor, kıyamet günü" diye yazdı.

Milli Gazete: Saadet Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Milli Gazete "ABD'de şok" manşetini atarken, "Pentagon çöktü, Bütün dünya teyakkuzda, 100 bin kişinin çalıştığı Dünya Ticaret Merkezi yerle bir oldu..." ifadelerini kullandı.

DİNCİ AKİT NEFRET KUSTU...

Ortadoğu'yu kana bulayan ABD haketti
"Yakan da yanar" şeklinde bir manşet atan gazete, bütün gazetelerden farklı olarak yapılan saldırıları Amerikan yönetiminin Filistin ve Irak'taki tavrı nedeniyle hakettiği şeklinde yorumladı. Aşırı İslamcı Akit, "Tavrını; Filistin'i her gün kan ve ateşe boğan İsrail'den yana kullanan, Irak'taki çocukları ise bombalayarak katleden ABD, dün ateşle tanıştı" ifadelerini kullandı. Akit Gazetesi'nin bu öfkeli tavrını bazı yazarları da destekledi. "Bebekler açlıktan ölürken 'ah'larını duyan olmaz mı sanıyordunuz?" başlıklı yazısıyla Ali İhsan Karahasanoğlu kin ve nefret kustu.

Karahasanoğlu yazısında, "Bu; kimbilir hangi sahabenin mezarının bombalanmasının karşılığı idi? Kimbilir hangi Iraklı bebenin daha dönmeye başlamayan dilinden çıkan bizim duyamadığımız 'ah'ının neticesi idi? 2. Dünya Savaşı'nda bir çırpıda, Japonya'da ölen onbinlerin ahının sizce hiç değeri yok mu? Kimbilir? Onların bir hesabı varsa, Allah'ın da mutlaka bir hesabı vardır" ifadelerini kullandı.

İlker AKGÜNGÖR

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır