kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Savaşa girebiliriz


NATO'nun en kritik 5'inci maddesi tarihte ilk kez yürürlüğe sokuldu. ABD saldırıda parmağı olan ülkeye savaş açarsa, Türkiye de yanında olacak...
Asrın en korkunç terörist saldırılarının ardından NATO ülkeleri dün Brüksel'de toplanarak tarihi bir karar aldı. Olağanüstü toplanan NATO Daimi Konseyi, ittifakın 5'inci maddesini yürürlüğe soktu. Buna göre, herhangi bir NATO ülkesine yapılan saldırı, ittifakın diğer 19 ülkesine yapılmış sayılacak. Yani ABD bir ülkeyle savaşa girerse, diğer 18 NATO ülkesiyle birlikte Türkiye de savaşa girecek.

NATO'nun üye ülkelerin büyükelçileri nezdindeki 19 üyeli Daimi Konseyi, dün öğleden sonra ABD'ye yapılan terörist saldırıyı görüşmek üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de acil olarak toplandı.

TOPLANTI GECE BOYUNCA SÜRDÜ
Toplantıda, NATO Genel Sekreter George Robertson, üye ülkelerin imzaladığı İttifak anlaşmasının karşılıklı savunma ilkesini kapsayan 5'inci maddenin kabul edilmesi önerisinde bulundu. Öğleden sonra yapılan toplantılarda bir sonuca ulaşılamadı.

Bunun üzerine Konsey, dün TSİ 20.30'da yeniden toplandı. Bir saat süren toplantı sonunda kritik 5'inci madde kabul edildi. Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yapılan kamikaze saldırılar üzerine 24 saat içinde 3'üncü kez toplanan Konsey, 21.30'da bir basın toplantısı düzenleyerek kararını açıkladı.

'KARARI ABD VERECEK'
Açıklamayı yapan Genel Sekreter Robertson, NATO'nun ortak harekat düzenleyip düzenlemeyeceği sorusuna, "Kararı saldırıya uğrayan ülke vermeli... Amerika halen saldırının kaynağını araştırıyor. Bu kararı vermesi gerekenler onlar" cevabını verdi. Washington'da bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel ise, "Bu kararın, saldırının sorumluları ve arkasındaki isimleri bulunduğu zaman olası ortak bir cevap verilmesi için ilk adım olduğunu" söyledi. Powell, "NATO'nun aldığı bu karar, 'her ülke olası bir savaşa aktif şekilde girecek' şeklinde algılanmamalı. Bazı ülkeler savaşta lojistik destek de verebilir" diye konuştu.

ALMANYA'DAN TAM DESTEK
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de, NATO'nun dün ABD'ye karşı girişilmiş saldırıyı, İttifak'ın bütününe yönelik bir saldırı olarak gördüğünü bildirdi. Schröder düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin NATO Daimi Konseyi'nin 5. maddeye işlerlik kazandırılması yönündeki kararı desteklediğini belirtti.

5. MADDE NE DİYOR?
5. madde, 1949 yılının Nisan ayında ABD'nin başkenti Washington'da imzalanan NATO'nun kuruluş anlaşması çerçevesinde tüm üye ülkeler tarafından kabul edildi. Ancak NATO'nun 52 yıllık tarihinde 5'inci maddenin yürürlüğe sokulması gündeme hiç gelmedi. Bu madde kapsamında bir NATO ülkesinin saldırıya uğraması halinde, diğer ittifak ülkeleri de saldırıya uğramış kabul ediliyor. Ve eğer o ülke kendisine saldıranlara karşı savaş ilan ederse, hepsi yanında yer alıyor. Saldırıya uğrayan ülkenin askeri operasyon, güvenliğini koruma ve onarma gibi konularda gereken desteğin verilmesini öngörüyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır