kapat
01.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kredi kartında kriz günleri


Türkiye'nin en gelişmiş veri tabanına sahip Galaxy Card'ın 600 bine yakın kullanıcısı analiz edildi. Kart sahiplerinin krizden bir aylığına etkilendiği ve erkeklerin kart kullanımında daha 'aktif' olduğu ortaya çıktı
Bankacılık sektöründe veri tabanı diye bir sistem var. Sisteme "Bana İzmirli, 18-27 yaşlarındaki serbest meslek sahibi insanları listele" dediğinizde listeliyor. Türkiye'de en gelişmiş veri tabanı sistemi Galaxy Card'da bulunuyor. Aralık 1999'da kredi kartı piyasasına giren Galaxy Card, kullanıcılarının sayısını yıl sonuna kadar 650 bine ulaştırmayı hedefliyor.

İŞTE KRİZ SONUÇLARI
Tüm bunlar bizim ne işimize yarar diyorsanız, hadise bundan sonra başlıyor. Galaxy Card'ın veri tabanı ve 600 bine yakın müşterisi sayesinde, kriz öncesi ve sonrası durumları kredi kartı müşterisi açısından analiz etmek mümkün. İşte bu amaçla Galaxy Card yetkilileri ile bir masa etrafına toplandık. Para taşımaktan pek hazzetmeyen, ayda en az 450 milyon kazanan plastik kart düşkünleri için kriz sonuçları şöyle:

* Krizin etkileri Mart ayında acı bir şekilde görüldü. İlginçtir; harcamaları bıçak gibi kesenler, gelir seviyesi yüksek gruba mensup insanlar. Orta ve düşük seviyedekiler belli bir süre sabit harcama yaptılar.

* Kredi kartı kullanıcısı, krize kısa süreli tepki verdi. Kredi kartı cirolarına baktığınızda Mart ayında dibe vuruyor ama toplam bir ay sürüyor. İnsanlar kısa sürede şoku üzerlerinden atıyor.

Mayıs, Temmuz, Haziran aylarında artış var.

* Peki insanlar kredi kartı borçlarını ödeyebiliyor mu? Bir tek Şubat ve Mart ayında aksama olmuş. Çünkü insanlar yüzde 7500 faiz almayı, yüzde 8.5 faiz vermeye tercih etmiş. Zaten bankalar bir ay geciktiren müşterileri çok seviyor. Ama Türk insanı zor durumda değilse, mutlaka borcunu ödüyor.

İŞSİZİM, ÖDEYEMEYECEĞİM
* İşten ayrılanlar ya da iflas edenlerin durumları daha enteresan. Bankayı arayıp "Ben iflas ettim, ödeyemeyeceğim" diyenler oluyormuş. Yeni cepleri dışarı çıkarıp "Cep delik, cepken delik" muhabbeti yapmak, bankacılık sektöründe de geçerli.

* 90 gün borcunu geciktiren için hukuki işlem başlıyor. İcralık olanların durumu kriz öncesine oranla fazla yükselmemiş. Galaxy Card yetkilileri avukatlarla prim sistemi ile çalıştıkları için müşterilerden daha kolay ödeme alıyorlar.

* Evliler bekarlara göre daha çok alışveriş yapıyor. Süpermarket harcamaları geniş yer tutuyor.

* Gençler orta yaşlılara göre daha çok para harcıyor.

* Alışveriş konusunda kadınların üzerine yoktur diye düşünülür. Ama kriz sonrası ve şu anda erkekler kredi kartı kullanımında daha aktif.

* Kadınlar daha çok giyime kart kullanırken, erkekler süpermarket ve benzin ihtiyaçlarını kartla yapıyorlar.

* Kadınlar Galaxy Card'ı taksitli kullanırken, erkekler normal kullanmayı tercih ediyor.

* 18-23 yaşlarındakiler en çok giyim, 23-27 yaşlarındakiler giyim, restoran; 27 üstü ise benzin, süpermarket ve restoranda kart kullanıyor.

SAKARYA İZMİR'DEN 'BÜYÜK'
* İstanbul'dan sonra en çok kart kullanılan dört il Kayseri, Denizli, Diyarbakır ve Sakarya. Depremden yeni çıkmasına rağmen İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere oranla daha çok kart kullanan Sakarya, halkın tüketim bilincini gözler önüne seriyor.

* Kart kullanımının en az olduğu dört il ise şunlar: Ankara, Eskişehir, İzmir ve Zonguldak...

* Harcamalar en çok benzin, süpermarket ve giyim sektörlerinde dalgalanıyor. Örneğin indirim sezonunda giyim sektöründe büyük bir artış oluyor. Yetkililer okulların açılmasıyla birlikte eylül ayında kart kullanımında artış bekliyorlar.

* Kart kullanımının hiç değişmediği alan ise Mail Order'lar. Mail Order kartın olmadığı ortamda, yani mektup ile sipariş, telefon veya internet aracılığı ile yapılan kredi kartıyla alışveriş işlemi. Örneğin Digiturk, Cine 5 ödemesi gibi.

* Krizden sonra Galaxy Miles ile puan biriktirip bir yerlere uçma merakı artmış.

Sibel ARNA

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır