kapat
26.08.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yasaklı ilçe turizme açılıyor


Yaklaşık 70 yıldır yabancı turist yasağı ile yaşayan Enez ilçesi, sonunda yabancı turistlere açılabilecek. Karar hem tarihi eser düşkünü turistleri hem de halkı sevindirdi
Enez Edirne'nin bir ilçesi. Enez'in çok önemli bir özelliği var: İlçe, Meriç ırmağının, yani Yunanistan'la doğal sınırımızın hemen kenarına kurulmuş. İşte bu kritik konum yüzünden de yaklaşık 70 yıldır, 'savaş zamanı' kanunlarına sadık kalınarak ilçeye yabancı turistin girmesi yasaklanmış. Diyelim ki Fransız bir turistin yolu Enez'e düştü. Hiç şansı yok, apar topar dışarı çıkarılıyor. Eğer çok gezmek istiyorsa Edirne Valisi'ne dilekçe vermek zorunda. Vali de bu dilekçeyi Genelkurmay'a göndermek ve onlardan onay almak zorunda. Tahmin edersiniz ki bu işler Türkiye'de çabuk işlemez. Dolayısıyla izin çıktığı sırada, tabii o da çıkarsa, turistimiz çoktan ülkesine dönmüş olur.

Evet Enez'de bir müddet öncesine kadar ziyaret işleri böyle yürüyordu. 20 yıldır bu yasağın kalkması için mücadele veren ilçe yönetim birimleri sonunda savaşı kazanmış görünüyor.

KOMŞU HAZIR
Şimdilerde yasağın kalkması için son adım olan Bakanlar Kurulu imzası bekleniyor. Bu işin artık kolay kısmı, çünkü tüm alt yapı çalışmaları bitirildi. Yasağın kalktığını televizyonlardan duyup da Enez'e gelmeye başlayanlar oldu.

Yanlış anlaşılmasın, ilçeye birdenbire yabancı turist akını falan olmadı, ilçeye bir anda yerli turistler doluştu. "Bu da ne demek" derseniz, açıklayalım: Enez'in 5000 yıllık bir geçmişi var. İlçede değerli tarihi eserler, kazılar bulunmakta. İşte bundan birkaç ay öncesine kadar eğer bir Türk vatandaşı bu tarihi eserlerin fotoğraflarını çekmek isterse polis tarafından durduruluyordu. Enez'de fotoğraf çekerken makinesinden filmi çıkartılıp alınan pek çok kişi var. Tüm bu yasakların kalktığı bugünlerde, yavaş yavaş, Enez'de doğup Yunanistan tarafına geçenlerin de ilçeye gelmesi bekleniyor, çünkü hepsi 20 dakikalık mesafede bulunan ata topraklarını görmek istiyor. Hatta şimdiye kadar Yunanistan'ın bazı belediyelerinin başkanları da gelip Enez'de konaklayamamış. Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı kendilerini çeşitli bahaneler uydurarak komşu ilçelerde ağırlamış. Artık bu 'utanç verici' durumdan kurtulacağı için seviniyor.

Günde 15 bin dolar gelir
Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı 1984 yılından bu yana ilçede çeşitli görevlerde bulunmuş. Yasağın kaldırılmasıyla ilgili gelişmeleri iyi takip edenlerden biri. "Enez'in doğal yapısı mükemmel. Bunun dışında Hellenistik ve Roma dönemlerinin çok bariz örnekleri her yerde görülebilir. Bir turistin buraya gelmesi için tarihi ve doğal yapı mevcut" diyor ve ekliyor: "Hemen karşımızda Semadirek, Dedeağaç, Trianapolis gibi 100 Ğ 150 bin turisti bağrında barındıran Yunanistan kentleri var. Bizim burada 500 Ğ 600 yat barındırabilecek bir de limanımız var. 20 dakikalık bir mesafe aramızdaki ve bu turistleri deniz otobüsleriyle taşıma imkanımız var. Biz öyle çok fazla turist de istemiyoruz. Günde 100 - 150 turistin geldiğini düşünelim, ki bu bizim için çok büyük rakam, herbiri 100 dolar bıraktığı zaman 15 bin dolar demek. Günde yaklaşık 20 milyar lira ilçeye girer. Bunu üç aya yaydığınızda benim ilçem çok büyük bir kazanç elde edecek, ülke çok büyük kazanç elde edecek. Biz uygar dünyaya kendimizi adapte edeceksek mutlaka çağdaş düşünmemiz ve ekonomi girdilerine de değer vermemiz lazım."

Peki yıllardır turist yasağıyla yaşayan Enez, bu kadar çok turisti ağırlamaya hazır mı? Bu konuda Belediye, Kaymakamlık ve Edirne Valiliği tarafından acil bir çalışma başlatılmış. Yetkililer Enez'de tek tek kişilerle görüşerek fikirleri, eleştirileri alıyorlar. Daha sonra da tüm bunlar gözönüne alınarak çözümler üretilecek ve yapılanma başlayacak.

TARİH, DOĞA, KÜLTÜR İÇ İÇE
* Enez'in tarihi milattan önce 3000 yılına kadar gidiyor. En önemli tarihi eser Ortaçağ'a ait bir kale. Cenovalı Gattelusi ve Doria ailelerine ait surlarda hâlâ bu ailelere ait armalara rastlanıyor.

* Kalenin içinde Orta Bizans Çağı'na ait Ayasofya Kilisesi bulunuyor. Bu yapı Türkiye'deki Bizans kiliselerinin en önemlilerinden.

* Şapel adı verilen Bizans kilisesinin zemini altında ortaya çıkarılan iki taş lahit sahiplerine ait ve bunlardan birinden elbisesi kısmen sağlam kalmış durumda bir iskelet ortaya çıkartılmış.

* Arkeolojik kazılar henüz başlangıç aşamasında. 6000 metre daha derinde kısmen ortaya çıkarılmaya başlanan taş yapıların M.Ö. 6. yy.'a, yani 2500 yıl öncesine ait oldukları anlaşılmış.

* Bir diğer kazıda ise Roma dönemine ait bir kanalizasyon ortaya çıkartılmış. Kanalizasyon, döneme ait bir araç yolu ve kaldırımlarının altında bulunuyor.

* Osmanlı döneminde, 1456'da Enez'i alan Has Yunus Bey'e ait bir türbe de bulunuyor ilçede. Türbe Bizans dönemine tarihlenen bir Bizans şapeli. Türbenin hemen yanında Osmanlı donanmasının bazı önemli şahsiyetlerine ait mezarlar da var.

* Enez'in her tarafı sularla çevrili. Denizin yanı sıra birer balık deposu olan gölleri de mevcut. Bunlardan Gala Gölü'nün bir özelliği var. Gala gölü ve çevresinde 160 tür kuş yaşamakta. Bu yüzden de burası kuş cenneti olarak adlandırılarak sit alanı ilan edilmiş.

ASLI E. PERKER

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır