kapat
30.08.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
MURAT BİRSEL(mbirsel@sabah.com.tr )

Üzeyir Garih'in ardından...

Üzeyir Garih'le tanışmış, konuşmuş ve tavsiyelerini almış olmanın ne büyük şans olduğunu bir kez daha düşündüm... Ve bu güzel insanı kaybettiğimiz için bir kez daha üzüldüm.

Üzeyir Garih'in kitaplarının, konuşmalarının, mülakatlarının -hepsinin- biraraya getirilerek bir külliyat oluşturulacağını tahmin ederim.

Ben bugün bu köşeyi "Gençlere Tavsiyeler"ine ayırmak istedim. Çünkü Üzeyir Bey, NTV'de bir röportajımda bana en büyük hayallerinden birinin içinde her şeyi olan bir üniversite kurmak olduğunu söylemiş ve Allah bana ömür verir mi, vermez mi bilemiyorum. Verir de görürsem, çok mutlu olacağım demişti.

Bu nedenle, "İş Hayatımdan Kesitler ve Gençlere Tavsiyeler" adlı kitabından, üniversitelilere neler dediğini aktarma amacıyla köşeyi kendisine bırakıyorum...

Bugünün gençliği, daha iyi yetişmiş bir dünya ile daha iyi entegre olabilecek, daha geniş kültürü ve özellikle daha çok bilgisi olan, lisan bilen bir gençlik.

Değer yargıları değişik.

Benim gençliğime kıyasla daha fazla bolluk ve daha fazla kolaylıkla yetişmiş.

Bugünkü gençlerin daha az okudukları kesin. Ancak belki de yeterli. Zira bilgi edinmek için türlü iletişim imkânları mevcut.

Yeni nesil, bilgisi kadar, daha deneyimli olanların deneyimlerini algılama peşinde. Kanımca üniversitedeki temel eğitim, hayata atılmak için yeterli. Şu şartla ki, genç, diploma sahibi olmaktan çok meslek ve bilgi sahibi olmak için çalışsın.

Türkiye için gelecek vadeden meslekleri seçmede bugünün gençliğini dikkatli olmaya davet ediyorum. Bu mesleklerden bazıları:

-Turizm

-Uluslararası finans

-Uluslararası pazarlama ve ticaret meslekleridir.

Ancak bu mesleklerin bir endüstri mühendisliği veya bir teknik temel eğitim üzerine bir master çalışması şeklinde oturmasının daha yararlı olacağına inanıyorum.

Gençlere iş hayatlarında politikacılara çok yaklaşıp, güvenmelerini öneremiyorum. Politik etkilerle yükselenler, pozisyonlarını kısa sürede kaybedebilirler.

Belirli bilimsel testlerden geçtikten sonra eğilim ve yeteneklerine uygun ve mezuniyet yıllarında ülkede geçerli olacak bir mesleğe yönelen üniversite gençliğinin, daha yüksek okul sıralarında iken iş hayatına hazırlanması ve bunun için bir yöntem geliştirmesi gerektiğine inananlardanım. Üniversite gençliği bir yandan bilgilerini bu irfan yuvalarında geliştirirken, diğer yandan da ileride içine gireceği iş hayatının hazırlıkları ile uğraşmalıdır.

Bu hazırlıkların başlıcası gelecek için öngörülen iş olanaklarına uygun bir müessesede staj yaparak bilgi ve uzmanlığını geliştirebilmektir.

Kendini tanımak ve tanıtabilmek
Kendini tanımak, kendi kendini analizle başlar. Üniversite öğrencileri kendi kendilerini zaman zaman analiz ederek; fiziksel, fizyolojik, zihinsel, psikolojik ve entelektüel özelliklerinin bir envanterini yapmakla işe başlamalıdırlar.

Konu kendini tanımaya gelmiştir, tanıtım birinci derecede hocalarına ve belki de onların tavsiyeleri ile iş dünyasına karşı olacaktır.

Bunun en doğal yolu öğrenci kulüplerine, derneklerine, gençlik sanat ve spor teşekküllerine üye olarak, buralarda mümkün olursa yönetim kademelerinde görev yapmaktır.

Üniversite öğrencisi tertip edilecek sempozyum, panel, konuşma ve dernek yönetim kurullarının toplantıları nedeni ile hocalarla temasa geçmelidir. İş dünyasının ileri gelen simalarına kendini tanıtma ve bunun sonucu olarak kendileri ile konuşma, görüşme, diyaloğa girme olanağını daima bulabilir.

Gençlerin meslek seçerken dikkat etmeleri gerekli en önemli iki faktör; seçecekleri meslekleri sevmeleri ve yeteneklerinin de seçecekleri mesleğe uygun olmasıdır. İnsanlar ancak sevdikleri bir işi yaptıkları takdirde doruğa erişebilirler. İnsan aslında bir biyolojik bilgisayara benzetilebilir. Birçok programları vardır. Psikolojik programında devamlı; uğraşı, hırs, saldırganlık ve bencilliği yer alır.

Meslek seçiminde etkili olan iki faktör
İnsanın iş hayatında başarıya ulaşabilmesi için, işi ile sürekli uğraşması gerekir. Ancak başarı için ne kadar çalışkan olursa olsun, kişi yeteneklerinin işi başarıya götürecek nitelikte olması gerekir. Genellikle insanlar yeteneklerine uygun olan işleri sevdiklerinden bu iki faktör pek çelişki oluşturmaz.

Meslek seçiminde gençlerin kendi kendilerine objektif karar verebilmeleri aslında çok zordur. Bu iş kanımca bir profesyonel işidir. Gencin meslek seçmeden önce psikoteknik testlerden geçmesinde yarar vardır. Bu testlerde gencin fizik, fizyolojik, psikolojik profilinin yanısıra entelektüel aptitüd'leri veya başka bir deyimle, eğitim ve yetenekleri saptanabilir.

Yol gösteren felsefi deyimler

Bu bölümde kanımca derin birer felsefesi olan bazı deyimleri dile getirmeye çalışacağım.

Bilgi hakkında Çin atasözleri:
* Bilmeyen ve bilmediğini bilen çocuktur, ona öğretin.

* Bilen ve bildiğini bilmeyen uykudadır, onu uyandırın.

* Bilmeyen ve bilmediğini bilmeyen aptaldır, ondan sakının.

* Bilen ve bildiğini bilen liderdir, onu izleyin.

Zamanı iyi kullanma yolları:
* Çalışmaya zaman ayır, ödülü başarıdır.

* Düşünmeye zaman ayır, gücün kaynağıdır.

* Oynamaya zaman ayır, ebedi gençliğin sırrıdır.

* Okumaya zaman ayır, bilgeliğin temelidir.

* Dost olmaya zaman ayır, mutluluğa giden yoldur.

* Hayal etmeye zaman ayır, yüksek gayelere bağlanma yoludur.

* Sevmeye ve sevilmeye zaman ayır, Tanrıların ayrıcalığıdır.

* Gülmeye zaman ayır, Tanrıların ayrıcalığıdır.

www.superbahis.com


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır