kapat
30.08.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
A. SAVAŞ AKAT(aakat@sabah.com.tr )

İlk yarıda dış denge

Merkez Bankası Haziran sonu itibariyle ödemeler bilançosunu yayınladı. Dış ticaret sayıları Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından hesaplanıyor. Merkez Bankası ise diğer bilgileri ekliyor. Verileri düzenli şekilde ve zamanında açıkladıkları için her iki kurumu kutlamak istiyorum.

Şubat krizi ile birlikte dış denge aslında gündemden düştü. Nedeni açık. Bir yandan iç talepteki çöküş, diğer yandan TL'nin değer kaybı, ithalatı neredeyse durma noktasına getirdi. İhracat ve turizm gelirleri ise artmaya devam ediyor.

Bu durumda 2001 yılında dış dengede hiç bir sorun çıkmayacağını öngörmek için kahin olmak gerekmiyor. Cari işlemler dengesinin fazla vereceği kesin. Kaç milyar dolar fazla oluşacağını tartışıyoruz.

Ocak-Haziran döneminde 530 milyon dolar fazla var. Bazı gözlemciler bunu küçük bulmuşlar. Hafif moralleri bozulmuş. Geçen yıl aynı dönemde ise 5.5 milyar dolar açık vardı.

Geçen yıla kıyasla 6 milyar dolarlık bir düzelme söz konusu oluyor. Bence küçümsenmemesi gereken bir düzelme. Üstelik, aşağıda açıklayacağım gibi, kurdaki belirsizlik bazı döviz gelirlerinin ülkeye getirilmesini engellemiş.

Döviz saklanıyor
Önce küçük bir bilgi verelim. Mal ihracatından kazanılan dövizin izlenmesi nisbeten kolaydır. İhracat sırasında mal gümrükten geçer. Formlar doldurulur. Dolayısı ile ihracatçı kendisine verilen kanuni süre içinde dövizi ülkeye getirmek zorundadır.

Buna karşılık, cari işlemler dengesinin "görünmeyenler" adı verilen kalemlerinin önemli bir bölümünde olay çok daha karmaşıktır. Bunlar genellikle bir hizmet ihracatına tekabül ederler.

Dolayısı ile gümrükten geçmezler. Doldurulacak form yoktur. Hizmetin ihracı sırasında kimsenin bilmesi mümkün değildir. Hizmetin ihracatının yapıldığından ve dövizin kazanılmış oldugundan döviz ülkeye geldiğinde haberdar olunur.

Lafı nereye getiriyoruz? Şubat devalüasyonu sonrasında kurlarda önemli bir belirsizlik oluştu. Geçmiş deneyimlere bakarak, doların tek yönlü yükselmeye devam edeceği beklentisi yaygınlaştı.

Siz böyle döviz kazanıyorsanız ne yapardınız? Dövizi Türkiye'ye getirmeden bir süre beklerdiniz. İleride daha karlı bir kurdan değiştirebilir miyim diye kendinize sorardınız.

Mart-Haziran döneminde aynen öyle olmuş. Cari işlemler dengesinin iki kalemine bakacağım. Görünmeyenlerin "diğer" kalemi ve işçi dövizleri. İlkinde Mart-Haziran 2000'de 2.6 milyar dolar olan gelir, bu yıl 1.1 milyar dolara düşmüş. Kayıp 1.5 milyar dolar. İşçi dövizinde ise geçen yıl 1.7 milyar dolar iken bu yıl 1.1 milyar dolar. Düşüş 0.6 milyar dolar.

İkisini toplayınca, 2.1 milyar dolar civarında bir dövizin kazananlar tarafından Türkiye'ye getirilmediğini yani saklandığını öğreniyoruz. Meraklılar 1994 sayılarına geri dönebilirler. Aynı olayı bulacaklardır.

Yıl sonu itibariyle cari işlemler dengesinde 6 milyar dolar fazla tahmin ediyoruz. Bir başka yazımızda ise "net hata noksan" adı verilen kalemi inceleyeceğiz. Orası da son derece ilginç seyrediyor.

Elveda Üzeyir Bey
Üzeyir Bey'le geçmişe giden bir dostluğumuz vardı. Bir ara aynı yönetim kurulunda yer aldık. Onunla çalışmış olmaktan dolayı çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Her toplantımıza renk kattı. Deneyim ve bilgilerini cömertçe bizlerle paylaştı. Ondan daima birşeyler öğrendik.

Aramızdan böyle ayrılması çok üzücüdür. Üzeyir Beyin artık aramızda olmadığına alışmakta çok zorluk çekeceğiz. Merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabır diliyorum.

www.superbahis.com


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır