kapat
30.08.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

'Birbirimizi anladık'


TİP'i İsmet İnönü kurdurdu. Beni de seçtiğini yıllar sonra öğrenince çok şaşırdım... Gerçekten mi... Ben bu konuyu hiç duymamıştım. Şaşırdığımı söylemeliyim...
Biri Türkiye İşçi Partisi (TİP) eski milletvekili, ünlü kalemşör Çetin Altan... Diğeri ise Milli Hareket Partisi'nin (MHP) ideologlarından Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez... Bir dönem 'kanlı' çatışmaların içindeki bu iki zıt kutup, yıllar sonra buluşup, 'bir zamanların muhasebesini' yaptı.

Çetin Altan ile Şuayip Üşenmez geçen hafta, Uluslararası Özürlüler Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde bir araya geldiler.

Yemekte başlayan kahvede de koyulaşan sohbette, Devlet Bakanı Üşenmez ile Gazeteci-Yazar altı saat boyunca geçmişi ve günümüzü konuştular; 'Biz de değiştik ve anlaştık' deyip, öpüşerek ayrıldılar...

BEN BİLMİYORDUM...
Bu tarihi buluşmada, Meclis'te bir zamanlar en sıkı muhalefet yapan ve iktidar partilerinin çok çekindiği bir isim olan eski milletvekili Çetin Altan, o günleri ve yaptıkları siyasi mücadeleyi Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez'e anlattı.

TİP'in Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar, Genel Sekreteri Rıza Kuas ve etkin isimlerinden Behice Boran gibi şahsiyetler de sohbette anıldı. Çetin Altan bu sohbet sırasında, siyasi yaşama 1960 yılında katılan sosyalist eğilimli Türkiye İşçi Partisi'ni İsmet İnönü'nün bizzat kurdurduğunu söyledi. Altan, Bakan Üşenmez'e, "Türkiye İşçi Partisi'nin kurucularının büyük çoğunluğunu belirleyen de İsmet Paşa oldu. Benim ismimi de o listeye almış. Bu gerçeği yıllar sonra öğrendiğimde çok şaşırdım" dedi. Bu sözler üzerine Bakan Üşenmez de "Bu konuyu bilmiyordum" diye şaşkınlığını gizleyemedi.

İsmet Paşa da de, Çetin Altan'ın Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ile Başbakan İnönü'yü Akşam gazetesinde eleştirdiği 7 ayrı yazısıyla ilgili dosyalarından dolayı dokunulmazlığının kaldırıldığı 1967'deki TBMM oturumunda da Anayasa'nın aslında sosyalizme kapalı olmadığını söylemişti.

MİLLETVEKİLİYKEN...
Altan, Üşenmez'e anılarını anlatırken, tek parti döneminin ünlü Ankara Valisi Nevzat Tandoğan tarafından söylenen, "Bu memlekete komünizm gelecekse, onu da biz getiririz" sözünü de hatırlattı. Gazeteci-Yazar Çetin Altan bu sözlerin 'sadece bir anlayışı' değil, bir gerçeği de yansıttığını söyledi ve o döneme ilişkin anılarını 'Ben Milletvekiliyken' adlı kitabında ayrıntılı biçimde anlattığını da söyledi...

Partinin teorisyeni
MHP'nin öğretim üyesi kanadında yer alan Prof. Dr. Şuayip Üşenmez, geçmişte partide teorisyenler olarak yer alan grubun içinde bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte Gazi Üniversitesi'nde görev aldı. 1999 seçimlerinde Yozgat'tan milletvekili seçildi ve bakan oldu. Devlet Bahçeli'nin yurtdışı gezilerinde genel başkanlık vekaletini bıraktığı isim olarak parti içinde tanındı.

Prof. Şuayip Üşenmez, Milli Hareket Partili bakanlar ile ılımlı politika izleyenler arasında yer aldı.

Türban ve Apo'nun idamının ertelenmesi konularında Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye büyük destek verdi.

TİP'in en etkin vekili Altan'dı
1960'lı yılların adından çok söz ettirilen partisi olan TİP, önce parti içindeki muhalefet sonucu geriledi, ardından da 1971 muhtırası sonrası kapatıldı. TİP, Mehmet Ali Aybar'ın başkanlığında oluşturuldu. Daha sonra '5'ler grubu' olarak adlandırılan Behice Boran, Nihat Sargın, Şaban Erik, Minnetullah Haydaroğlu ve Sadun Aren, Aybar'a karşı muhalefete başladılar. 1968'de toplanan 3. Büyük Kongre Aybar ekibinin başarısı ile sonuçlanınca, muhalif grup 1969 genel seçimlerinden sonra yeniden hareketlendi. 1965 seçimlerine göre partinin oyu 1969'da yüzde 3'ten yüzde 2.5'a indi. TBMM'deki vekil sayısı da 15'ten 2'ye düştü. Meclis'teki en etkin vekillerinden biri de Çetin Altan oldu.

Fatma Sibel YÜKSEK

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır