kapat
30.08.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Deniz Akkaya gibi seksi (üstelik kaprisli değiller)


İstanbul Dolapdere'de her talebe uygun vitrin mankeni var: Konyalılar göğüs ucu belli olmayan, Suriyeliler modern, Mısırlılar zenci manken istiyor
Mağaza vitrinlerini süsleyen cansız mankenler satın alan müşteriye göre renk ve şekil değiştiriyor. Fiyatları 50-200 milyon lira arası olan mankenlerin başsız ve göğüs ucu olmayan modellerini İç Anadolu Bölgesi'nde muhafazakarlığı ile bilinen Konya, Çorum, Yozgat gibi iller ve özellikle İstanbul'un Fatih ilçesi tercih ediyor. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerden, Akdeniz ve Ege bölgelerinden gelen müşteriler ise daha çok seksi ve modern manken istiyor.

Mankenlerin birçok modeli var: Zenci, top sakallı, metalik gri, seksi kadın... İstanbul Dolapdere'de imalat yapan Mehmet Koysal yaşadığı ilginç olayları bakın nasıl anlatıyor:

İDEAL ÖLÇÜ 90-60-90
"Bir müşteri geçenlerde, 'Bunlar ne kardeşim, aynı kadın gibi yapmışsın' diye fırça attı. Bir diğeri, 'Bu kadar göğsü açık kadın arasında nasıl duruyorsun, valla ben fena oldum. Ayrıca bir çok çıplak erkek var, bayan geldiğinde ayıp olmuyor mu' dedi. Bitmedi: Önceki gün bir müşteri alıcı gibi mankenleri inceliyordu. Bir de baktım adam mankenin göğüslerini okşuyor... Bu müşterilerin cansız mankene gerçekmiş gibi bakması beni bile etkiledi. Bazen onlarla konuştuğum oluyor. Ne mi diyorum? Genelde krizden bahsedip, siz gitseniz de yerinize paralar gelse, diyorum!"

26 yıldan beri üretim yapan Sabahattin Ballı anlatıyor: "Bizde enteresanlık bol. Örneğin bir müşteri, 'Çok güzel gözleri var bunun, bana da çok fena bakıyor' diye bir tane manken aldı. Herhalde eski sevgilisine benzetti, çünkü çok içli bakıyordu mankene. Travesti bir müşterim evine aldı. Ne yapacağını sordum, dekorasyonda kullanacakmış. Ayrıca, 'Bunların arasında korkmuyor musun' diye soranlar da var. Şimdi nasıl anlatayım ben bu adama, bu benim işim diye..."

KRİZ SOKAĞA DÜŞÜRDÜ
Bugün Dolapdere sokakları manken dolu. Elyaflı polyesterden yapılan mankenlere daha çok konfeksiyon ve giyim mağazaları rağbet ediyor. Az da olsa film ve klip ekipleri de alıyor. Mankenciler de bütün Türkiye gibi kriz mağduru. İşlerin okulların açılmasıyla birlikte artacağını umut eden imalatçılar, bugünlerde kriz öncesi satışlarının ancak yüzde 20'sini yapabiliyorlar.

NABZA GÖRE MANKEN
Türkiye'nin cansız manken ihtiyacını karşılayan İstanbul Dolapdere'deki imalatçılar talepleri kategorize etmiş: Orta Avrupa ülkelerinden gelen müşteriler, modern ama ucuz; Mısır ise zenci manken istiyor. Başta Suudi Arabistan, çoğu Arap ülkesinin tercihi Konya gibi: Seksilikten uzak, göğüs uçları belli olmayan, başsız mankenler!

Geçen iki yılda biraz olsun rahat hareket eden İranlılar, son zamanlarda yine kısıtlanmış ve başsız manken talebinde bulunmaya başlamışlar. Suriyeliler ise üretilen mankenlerin en modernini istiyor! Özellikle Arap ülkelerindeki siyasi ve kültürel havayı bizim vitrin mankenleri aracılığıyla takip etmek mümkün.

'ZAVALLIYA TECAVÜZ EDİLMİŞ'
İmalatçı Mehmet Koysal'ın bir tanıdığının yaşadıkları kara mizahın sınırlarını zorluyor: "Sapığın teki bir gece mağazanın camını kırıp girmiş ve dişi mankenin malum yerini delerek, bir şeyler yapmış, herhalde ilişkiye girmiş. Ama adamı yakalayamamışlar. Gerçi yakalasan ne yapacaksın ki? Herif deli. İşyeri sahibi o kadar utanmış ki, polise bile söyleyememiş!" Koysal yaptığı işin İslami yönden caiz olup olmadığını çok merak ediyor ama bugüne kadar bu sorusuna doyurucu bir yanıt alamamış.

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır