kapat
25.08.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ameliyattan sonra kedi bakımı


Çok çabuk toparlanıyorlar. Baygınlıkları geçer geçmez, dolaşmaya, tuvalete ve yemeğe gidiyorlar. Fakat bu görünürde böyle. Esasında feci bir şekilde şefkate ihtiyaçları oluyor
Himmet, hayatında ilk defa ameliyat oldu. Bütün siyamların ortak derdi olan kabızlık yüzünden. Bu kedilerin bağırsakları her nedense diğer kediler gibi çalışmıyor. İki günde bir kabız oluyorlar. Bağıra çağıra işlerini halletmeye çalışıyorlar. Bugüne kadar yardımcı olmak için yapmadığımız kalmadı. Malt verdik olmadı, zeytinyağı verdik olmadı, ekstra su içirdik yine olmadı. Sonunda tıkandı.

Hayvanın tıkandığını resmen görüyorduk. Beş dakikada bir tuvaletine gidiyor, eşeleniyor eşeleniyor, gidip koltukların arkasına gizleniyor. Önce vazelin müdahalesi yaptık. Çok itiraz etti.

Her geçen saat halsizleşiyordu. Sabaha karşı yattığı yerde inlemeye başladı. Sonunda kustu. Saat başı, sadece safra kusuyordu o minik zavallı masum şey.

Aldık götürdük Güçlü Amcasına. G&G Veteriner Kliniği sahibi Güçlü Gülanber, kusmayı duyduğu anda Himmet'i ameliyata aldı. Meğer kusma çok ciddi bir belirtiymiş. Hayvanın, içindeki dışkı yüzünden artık zehirlendiğini gösteriyormuş. Kıl yutmasından kaynaklanan kusmadan farklı olarak bu kusma çok sık oluyor.

Dışkı bağırsakta kaldıkça daha da sertleşiyor. Çünkü bağırsak su emmeye devam ediyor. Sonunda dışkı içeride taşlaşıyor ve ameliyat dışında hiçbir şekilde oradan çıkamıyor. İleri durumlarda bu taşlaşmış dışkı, bağırsakları da yaralayabiliyor. Bu durumda bağırsağın yaralanmış bölümünün de alınması gerekiyor.

Ameliyat en az bir-bir buçuk saat sürüyor. Bağırsağın alınması gerektiği durumlarda daha uzun sürüyor. Hayvan iki-üç gün içinde toparlanıyor. Yaranın iyileşmesi ise 10 gün sürüyor. Bağırsak enfekte olmasın ve yaralar açılmasın diye ilk üç gün hayvan serumla besleniyor. Eğer zamanınız müsaitse serum saatinde, yani günde iki kere veterinere getirmek şartıyla kediyi eve götürebilirsiniz.

NAZ YAPTI
Üçüncü gün sıvı gıdaya geçiliyor. Mamayı sulandırıyorsunuz, kedi bunu yiyor. Bu aşamada Himmet'in yaptığı gibi çok naz yapabilir kediniz. Önüne koyduğunuz yemeğe hiç dokunmayabilir. Bu durumda o yemeği iğnesiz bir şırınga içinde, biberonla besler gibi vermek zorundasınız. Bizimki bundan çok hoşlandı. Öpe koklaya, agucuk gugucuk yapa yapa besledik. Böyle yapınca küskünlüğü de gitti. Anladık ki bize çok bozulmuş meğer veterinere bıraktık diye.

Dört gün sonra konserve mamasını sulandırmadan veriyorsunuz. Bir iki hafta sonra diyet kuru mamaya geçiliyor. Eğer raşitizmden, ya da başka bir yapısal bozukluktan kaynaklanmıyorsa bir ay sonra normal beslenmesine geçebiliyor o tüylü, yumuşak, sevimli şeyler.

MUTLU TÖNBEKİCİ

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır