kapat
19.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Türkiye turizmde yok!


Alman Focus dergisi 2020 yılının turizminde ilk 10 ülkeyi sıralamış. Türkiye listede değil. Herkesi düşünmeye çağırıyorum. "Vitrini kötü, umarım icraatı parlak olacak yeni turizm bakanı"nı, bakanlığını, dışişlerini, kültür bakanlığını...
Geçen hafta okuduğum iki dergide beni şaşırtan ve üzen iki ayrı haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Önce "Travel+Leisure", bu 'Amerikan Turizm Dergisi'; "Conde Nast Traveller" ile birlikte turizm dünyasının en önde gelen bir iki dergisindendir. Bu dergilerde yayınlananlar "yeni turizm stratejileri" için önemli bir "veri tabanı" oluşturur. Travel+Leisure dergisinin Ağustos sayısında derginin altıncı kez düzenlediği geleneksel "Uluslararası En İyiler Ödülleri" açıklanmış. Farklı kategoriler var:

En önde "dünyanın en iyi 100 oteli" yer alıyor. Sonra turizm alanında en önde gelen "10 şehir" var. Arkadan "Avrupa'nın en iyi 25 oteli" ve en nihayet "Avrupa'nın en iyi 25 butik oteli" yer alıyor. Şimdi lütfen sıkı durun bu listelerin hiçbirinde "biz" yokuz.

Nasıl olur, diye bana sormayın lütfen. Ben de aynı soruyu soruyorum çünkü. Hani biz turizm dünyasının parlayan yıldızı değil mi idik? "Vitrini fevkalade sabık turizm bakanımız" öyle demiyor muydu? Bakın en önde gelen 10 şehir listesine:

1- Floransa, 2- Roma, 3- Paris, 4- New York, 5- San Fransisco, 6- Venedik 7- Londra, 8- Sidney, 9- Hong Kong, 10- Viyana

Sonra otellerimiz... Hiç biri bu listelerde bulunmayan otelcilerimize dönüp sormalıyız: Ne için, burada yoksunuz? Sakın kimse bu dergilerin; bu ödüllerinde, listelerinde yer almanın "muhtelif etkenlere" bağlı olduğunu söylemesin. Velev ki öyle, o zaman bu oyunu ne için kurallarına uygun bir şekilde oynamıyorsunuz diye adama sormazlar mı? Ben İstanbul'un ilk 10 listesinde mutlaka yer almasını istiyorum. Ne pahasına olursa! Büyülü havası, kültürel zenginliği ve en nihayet mutfağı ile İstanbul orada olmalı... Seneye en az bir iki otelimizin bu listelerde boy göstermesini sağlamalıyız.

2020 BİLANÇOSU
Şimdi gelelim diğer dergiye Almanya'da yayınlanan "Focus dergisi". Bu dergi yine aynı kulvardaki Der Spiegel ile birlikte Almanya'nın en önemli yayın organlarındandır. Söylediği sözü ciddiye almak gerekir. Önemli bir tirajı vardır. 32 numaralı 6 Ağustos 2001 sayısından size nakledeceklerim ise hoş değil. Dergi Alman dış turizminin değerlendirmesini yaptıktan sonra bir çizelge yayınlamış. 2020 yılında dünyanın hangi ülkeleri turizmden nasıl bir bilanço ile çıkacaklar:

1- Çin 130 milyon

2- Fransa 106 milyon

3- A.B.D 102 milyon

4- İspanya 74 milyon

5- Hong Kong 57 milyon

6- İngiltere 54 milyon

7- İtalya 52 milyon

8- Meksiko 49 milyon

9- Rusya 48 milyon

10- Çek Cum. 44 milyon

Sizin de keyfiniz kaçmadı mı? Haklısınız. Sözünü ettiğimiz uzay çağı değil. Topu topu 18 yıl kalmış, ilk 10 arasında yokuz. Ne için? Herkesi düşünmeye çağırıyorum. "Vitrini kötü, umarım icraatı parlak olacak yeni turizm bakanı"nı, bakanlığını, dışişlerini, kültür bakanlığını... Ve en nihayet anlı şanlı turizm yatırımcılarımızı. 20 yıldır ağlıyorlar. Hiç "büyümek istemeyen muhtaç bebeler" gibiler. Rüzgar esince devlet bize bakmıyor demekten vazgeçsinler. Tavit Köletavitoğlu, haydi davranın. Türkiye'yi 20 yıl sonranın ilk 10'una sokun!

ALİ ESAD GÖKSEL

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır