kapat
19.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kavalalı imzalı Kahire


Mısır'da sfenks ve piramitleri gezmenin keyfi at sırtında çıkıyor. Kahire'nin acı kahvesini içmek şart. Dünya markası dansözlerini de unutmamak gerek
Mısır bize hem çok yakın, hem de çok uzak bir ülke. Yavuz Sultan Selim'in devrinden yirminci yüzyılın başlarına kadar Osmanlı İmparatorluğu toprakları içinde imiş. Gerçi on dokuzuncu yüzyıldan itibaren ilk önce Napolyon'un işgaline uğramış, sonra özerklik meraklısı Osmanlı valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa tarafından neredeyse bağımsız bir ülke gibi idare edilmiş. Cihan Harbi'nden önce Osmanlı toprağı olarak kalmasına rağmen, idare İngilizler'in eline geçmiş.

Kavalalı, isyankar ruhuna rağmen, Kahire'deki en kalıcı Osmanlı eserlerini inşa ettirmiş. Kalenin bulunduğu tepedeki Mehmed Ali Paşa caminin minareleri, kubbesi, boyutları ve mimarisi İstanbul'un büyük camileri ile aynı. Sanki Kahire ile imparatorluk başkenti arasında bir rekabet yaratılmak istenmiş. Oysa Mısır mimarisinde camilerin minareleri daha kısa ve kalın oluyor, kubbeleri ise oval başlayıp sivri bitiyor. Bunlardan en görülmeye değeri on dördüncü yüzyıldan kalma Sultan Hasan Cami ve medresesi ile Mısır stili binasını Osmanlı'nın eklediği sivri minarenin süslediği Mahmudiye Cami.

OSMANLI İZLERİ
Kahire'de Osmanlıların izlerine çok sık rastlanıyor. Büyük piramidin girişinde, binlerce yıllık görkemli yapının önünde bağdaş kurmuş olan "Ben Osmanlı vatandaşı olarak doğdum" diyen yüzlerce yaşındaki adam gibi. Aynı benim Makedonya'da, Manastır'ın güneyinde doğan babam gibi. Mısır ile Makedonya arasında şimdi tam altı tane ülke var. Osmanlıların hakim oldukları coğrafyadan etkilenmemek, bu görkemli geçmişin hiç farkında olmayışımıza da üzülmemek elde değil.

Kahire'deki sayısız kahvehaneden en ünlü olanı da bizim dönemimizden kalma. El Fishawi'nin kuruluş yılının bin yedi yüzlü yıllarda olduğu söyleniyor. Yani kurulduğunda ilk ruhsatını devrin Osmanlı valisinden almış olmalı. Kahire'yi teneffüs temek için kirli sokaklarını ve yüzyıllık çarşılarını yürüyerek dolaşmak, kahvehanelerinde acı bir kahve içmek şart. Kahire'nin dansözlerinin de dünya çapında olduklarını belirtmekte yarar var.

TARİHİ YOLCULUK
Şehrin ortasından geçen Nil, bizim Haliç'ten biraz genişçe bir nehir. Etrafı yemyeşil, çöl ile arasında ise çok keskin bir çizgi var. Öylesine ki, neredeyse bir ayağınız yeşillikte, öteki ayağınız kumda durabiliyorsunuz. Gize piramitleri, Nil'in yeşil vadisinin hemen kenarında bir platonun üzerinde. Sfenks ve piramitleri gezmenin en zevkli yolu at sırtında. Sfenksin hemen yanından at kiralayabiliyor ve atınızı her piramidin önünde bağlayabiliyorsunuz. At sırtında piramitlerin arasında dolaşırken, hayal gücünüzü biraz zorlarsanız, binlerce yıl geriye gidebilirsiniz. Rehberinizin, "Dolar bozdurmak isterseniz, ben iyi kur veririm" sözleri ile de yüzyılımıza geri dönebilirsiniz.

En ünlü piramitler Gize'de ise de, benim favori piramidim bir saat kadar güneyde olan Dahşur'daki eğri piramit. Bu piramit tepesine kadar bir üçgen şeklinde yükseleceğine, yarısından itibaren içeriye doğru kırılıyor. Çünkü piramidi kendisine yaptıran Sneferu adındaki firavun piramidi bitmeden ölünce, piramidin kalan kısmı alelacele bitirilmiş. Eski Mısır'ın zenginliklerini, mumyaları vs. görmek için de Mısır Müzesi'ne gitmelisiniz. Kahire buradan bakınca çok uzakmış gibi geliyorsa da, uçak ile iki saat bile sürmüyor. Bu krizde, hem yakın, hem de ekonomik.

NEREDE KALINIR?
Kahire'nin en iyi oteli yeni açılan Four Seasons. Semiramis Intercontinental, Nile Hilton Nil nehrinin kenarındaki beş yıldızlı oteller. Manzaraları çok güzel, ama asıl manzara için Gize piramitlerinin tam karşısındaki Mena House Oberoi tercih edilmeli. Kahire'nin en eski lüks oteli elden geçirildi. Ama sıcak ve soğuk savaş dönemlerinde Kahire'de cirit atan ve bu otelde sanatlarını icra eden casusların ruhları otele hala hakim. Mena House'ın Moghul Room'u çok pahalı yemek yemek için, Kahire'nin taksilerini ise çok ucuz ulaşım için öneririz.

TEOMAN HÜNAL

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır