kapat
19.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Vatandaş! Saygılı ol biraz!


Şişli Belediyesi tarafından başlatılan 'saygısızlığa karşı' kampanya ilk kez 1930 yılında Atatürk tarafından uygulandı.
Şimdi hedef 1940 yılında kapanan 'Saygısızlıkla Savaş Derneği'ni yeniden kurmak

Geçtiğimiz haftalarda gazetelerde küçük bir haber yer aldı, Şişli Belediyesi 'saygısızlığa karşı' kampanya başlatıyormuş. Yere tükürene, arabasının sigara izmaritini caddelere boşaltana, tacizde bulunana ceza kesilecekmiş. Bu nasıl bir kampanya, gerçekten ceza kesilecek mi, kesecekse kim kesecek, bu kimin fikri? Hikayenin aslını öğrenmek için Şişli Belediyesi'ni aradığımızda konunun verilen haberden çok daha detaylı, özenli, geniş kapsamlı bir çalışma olduğunu öğrendik.

İLK KEZ 1930'DA
Saygısızlığa karşı savaş açan ilk kişi Atatürk. Onun isteği üzerine 1930 yılında 'Saygısızlıkla Savaş Derneği' kuruluyor. Amaç bozulan insan ilişkilerini biraz olsun düzeltmek, pırıl pırıl, şık sokaklarda tam bir Avrupalı gibi yaşamak. Atatürk hemen bu konuda bir afiş yapılması talimatını veriyor. İhap Hulusi afişteki çizimin yanında "Vatandaş! Yere tükürene, yasak dinlemeyene, herkesin rahatını bozana, saygısızlıkların her türlüsüne aldırmamazlık etme" sözlerine de yer veriyor. Ünlü 'Vatandaş' afişi trenlerde, tramvaylarda kısaca halkın gözünün önünde yer alan her duvarda boy gösteriyor. Fakat derneğin ömrü uzun olmuyor, 10 yıl sonra kapanıyor.

PROJE HAZIR
Gelelim bugünkü kampanyanın hikayesine... Tür Tanıtım reklam ajansının onuncu yılında, ajansın sahibi Ender Merter, yine İhap Hulusi'nin yapmış olduğu 'vatandaş' afişini kullanıyor. Çevreden birkaç kişi "Bunu şehir içinde billboardlarda kullansak..." diyor. Merter'e göre ise konsepti geliştirmek gerekiyor. Yıl 1999 ve Merter bu proje üzerinde çalışmaya başlıyor, fakat sonra hiç kimse işe el atmayınca peşini bırakıyor. İki yıl sonra ise Şişli Belediye'sinden Müjgan Erzen kendisini arıyor. Meğer belediyede iki yıl öncesinden bir afiş kalmış. Erzen bu projeyi geliştirelim diyor. Merter de "Zaten proje hazır durumda" deyince soluğu Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yanında alıyorlar. Proje beğeniliyor ve büyük bir hızla çalışmalara başlanıyor.

UYARI YA DA CEZA
Bu çalışmalar neler diyeceksiniz. Her şeyden önce yüzlerce afiş, broşür, sticker ve daha pek çok materyal hazırlanıyor. Projenin başlamasıyla beraber apartmanların boş duvarlarında büyük vinil afişler, yaya geçitlerinde uyarılar, kısa bir sinema filmi, 'aldırmamazlık yapmayın' yazılı kravat iğneleri, konuyla ilgili kitap ayraçları, çeşitli konferanslar, üzerinde yine İhap Hulusi'nin afişini taşıyan büyük çöp kutuları ile karşılaşacağız. Hatta Mustafa Sarıgül ilkokul çocuklarına yönelik eğitici kitaplar hazırlayacaklarını da söylüyor.

'Saygısızlığa Karşı' kampanyasının ilk uygulaması için Şişli Belediyesi'ne bağlı semtler pilot bölge olarak kullanılacak. Burada 100'ün üzerinde sivil ve resmi zabıta dolaşmaya başlayacak. Diyelim ki vatandaşın biri sigarasını yere atıyor, zabıta kişiyi ya ikaz edecek ya da ona ceza kesecek. Tür Tanıtım telefon: 0212 212 34 40.

Saygısızlıkla Savaş Derneği
Fahri zabıta olmak isteyenler de bu kampanya için çalışabilecek. Konudan haberdar olan bazı ilaç firmaları, reklam ajansları ve bankalar arayarak kendilerine yardım etmek istediklerini, gerektiğinde sokakta da çalışabileceklerini söylemişler. Eh, bundan iyisi Şam'da kayısı. Mustafa Sarıgül, bu uygulamayı İstanbul'un bütün belediyelerine, oradan da Türkiye'ye yaymak istediklerini söylüyor. Hatta bunun gerçekleşeceğine dair inancı da var.

Tabii bu arada kampanyayla birlikte 'Saygısızlıkla Savaş Derneği' de yeniden kurulacak. Yeni yıl gelmeden bütün bu düzenlemeler yapılmış olacak ve bizim enteresan, naftalin kokan, fakat faydalı, benzeri olmayan yepyeni bir derneğimiz olacak.

ASLI E. PERKER

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır