kapat
25.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
METİN MÜNİR(mmunir@sabah.com.tr )

Kolesterolün adı yok

Her şey para ile değil. Bir de nemelâzımcılık, cahillik, umursamazlık, vurdumduymazlık ve iş bilmezlik var.

Kolesterol ilaçları konusunu ve Sağlık Bakanlığı'nın konu ile ilgili davranışını ele alalım, örneğin.

Bundan kısa bir süre önce Alman ilaç firması Bayer tarafından üretilen Lipobay veya Baycol adlı kolesterol düşürücü bir ilaç ABD'de 31 ölümle ilişkili bulunduğu için piyasadan çekildi. Bayer'in hisse senetleri %3 oranında düştü. Şirket bu yılki kârının yıl başı tahminlerinden 591 milyon dolar daha düşük olabileceğini açıkladı.fSırf bu ilaç dolayısıyla Bayer'in durumu o kadar kötü ki, ilaç bölümünü satmak zorunda kalabilir.

Kolesterol düşürücü haplar rhabdomyolysis adlı adale zayıflatıcı bir hastalığa neden oluyor. Sadece Bayer'in değil diğer ilaç şirketlerinin ürettiği aynı sınıf hapların da bu zafiyete yol açacağına dair yaygın şüpheler var. Lipitor, Zocor, Mevacor, Pravachol ve Lescol veya benzer adlar altında pazarlanan bu ilaçlar Türkiye'de de satılıyor.

Kolesterol düşürücü ilaçların satışları, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir tırmanış içersinde. Kolesterol düşürücü ilaç satışlarının bu yıl dünyada 16 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

İnsan vücudu muazzam bir kimyevi bileşimdir. İlaç bu kimya kazanına dışarıdan atılan yabancı bir maddedir. Bozuk bazı vücut fonksiyonlarını düzeltirken diğerlerini berbat edebilir. Çünkü yan etkisi olmayan ilaç yok gibidir. Bunun için, doktorlar ne derse desin, ilaç almaktan mümkün olduğu kadar kaçınmak lazım. Yenen besinin ayarlanması çoğu zaman ilaçtan daha etkindir.

Bunlar bir tarafa, kolesterol düşürücü herhangi bir ilaç alıp da adale zafiyeti ile ilişkili belirtiler hisseden kişilerin vakit geçirmeden ilacı yazan doktora başvurmaları gerekiyor.

Bunu tabii size Metin Münir'in değil, Sağlık Bakanlığı'nın söylemesi gerekirdi. Ve bu bizi yukarıda bahsettiğim nemelazımcılık, cahillik, umursamazlık, vurdumduymazlık ve iş bilmezlik konularına geri getiriyor.

Dün Sağlık Bakanlığı'nın ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nin web sitelerine girdim, kolesterol konusunda vatandaşları uyarmak için herhangi bir şey var mı diye. Yoktu tabii. Veya ustalıkla gizlenmişti. Sağlık Bakanlığı vatandaşları nezleye karşı uyarıyordu. Herhalde kıştan beri siteye dokunan olmamıştı. Hangi kıştan beri olduğunu konusunda herkes kendi tahminini yapabilir.

Türkiye'de hangi ilacın piyasa girip çıkacağına Sağlık Bakanlığı karar verir. Kolesterol düşürücü ilaçlar konusunda Sağlık Bakanlığı'nın kararı ne? İlaç kutusunda bulunan uyarı yazılarını değiştirmeleri için üretici firmalar uyarıldı mı? Doktorlar uyarıldı mı?f

Hayır, hayır, hayır
"Biz Osmanlı'yız, bizde adam çoktur." Birkaç yüz Türk az veya çok olmuş, bozkurtların umurunda mı? Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar Türk kaynıyor. Aralarından birkaç bini rhabdomyolysis'ten ölse ne olur, ölmese ne olur?

Esas hastalık rhabdomyolysis değil nemelazımcılık, cahillik, umursamazlık, vurdumduymazlık ve iş bilmezliktir. Yaşadığımız kriz ekonomik değil, nemelazımcılık, cahillik, umursamazlık, vurdumduymazlık ve iş bilmezlik krizidir. Bunlar Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar bütün Türkler'in adalelerini zayıflatıyor.

www.superbahis.com


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır