kapat
25.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

Bankalar kârı ikinci plana attı


'Fonlama maliyetini kredilere yansıtmadık'
Yapı Kredi Bankası yılın ilk yarısında 65.5 trilyon lira net kâr açıkladı. Ağır ekonomik şartların sürdüğü yılın ikinci yarasında yüksek fonlama maliyetlerini kredi portföyüne mümkün olduğunca yansıtılmadığını söyleyen Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Naci Sığın, "Banka geleneksel ticari yaklaşımı içinde kısa vadeli kârlılık hedefini ikinci planda tutarak, bu sıkıntılı dönemde de müşterilerinin yanında yer almıştır" dedi.

MEVDUAT ARTTI
2000 yılının ilk altı ayında 120.8 trilyon lira kâr açıklayan Yapı Kredi Bankası'nın kârı bu yıl aynı dönemde yüzde 53 oranında gerileyerek 65.5 trilyon lirada kaldı. Bilanço ile ilgili değerlendirme yapan Genel Müdür Sığın, bankanın aktif toplamının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 oranında artarak 10.4 katrilyona ulaştığını bildirdi. Yapı Kredi'nin tamamı özel sektöre ait bankalar arasında 1.4 katrilyon lirayı aşan özkaynak büyüklüğü ile lider konumda bulunduğunu da anlatan Sığın, tasarruf mevduatlarının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 124 arttığının altını çizdi.

YATIRIM SÜRDÜ
Teknolojik altyapı projelerine kesintisiz devam ettiğini de anlatan Sığın, şunları söyledi: "Bu gelişmeler paralelinde, daralan faiz marjları ve dövizdeki aşırı değerlenme sürecinin devam etmesine karşın kârlılığımız devam etti ve yılın ilk altı ayında 65.5 trilyon net kâr elde ettik".

"Türkiye olağanüstü bir dönemden geçiyor"
Londra'da ikinci kez 350 milyon dolarlık sendikasyona imza atan Garanti Bankası'nın ilk altı aylık net kârı 55.4 trilyon lirada kaldı. Geçen yıl aynı dönemde 116.5 trilyon lira kâr bildiren Garanti'nin bu yıl aynı dönemde kârı yüzde 52 oranında geriledi. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, brüt kârın 127.7 trilyon lira olduğunu belirterek, "Sağlam bir bilançonun gereği olarak yılın ilk yarısında toplam 72.3 trilyon lira kanuni karşılık ayırdık" dedi.

'KURA BAKMAYIN'
Dün altı aylık bilanço rakamları açıklanırken Londra'da 350 milyon dolarlık sendikasyon kredisinin imza töreninde konuşan Ergun Özen, ekonominin düzelmekte olduğunu belirterek, "Sadece döviz kuruna bakmak doğru değil. Piyasadaki TL likiditesinin kredilere yönelmesiyle 2002'nin ilk çeyreğinde faizlerin düşmesini bekliyorum" dedi.

INTESA DALGASI
Garanti'yle ilgili ilginç bir gelişme ise İtalyan basınına yansıyan haberlerdi. Milano Finanza Gazetesi'nde Garanti ile Intesa'nın anlaşması Brezilya'daki Banco Sudameris'in satılmasına bağlı olduğu yönündeki haber Intesa tarafından yalanlandı. Bu sırada Intesa sözcüsü "Garanti ile ilgiyi yakın zamanda anlaşma yok" açıklaması İMKB'de Garanti hisselerinde düşüşe neden oldu. Ancak öğleden sonra yaşanan toparlanma sonucunda Garanti günü yüzde 2.33 kayıpla kapattı.

Bilançolar eridi
Bankalar tarafından borsaya gönderilen altı aylık bilançolar krizin sonuçlarını da ortaya koydu. 2000 yılında toplam 753 trilyon kâr açıklayan 12 banka bu yıl aynı dönemde yüzde 43 gerileme ile 429 trilyon liralık bir rakama ulaşabildiler. Toprakbank 62 trilyon, Sanayi Yatırım Bankası da 5 trilyon liralık zararla dikkat çekti.

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır