kapat
25.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

'Dolara karşı fetva verilsin'


Ülkenin dört bir yanından "TL'ye destek" sloganları yükseliyor. Esnaf odaları ve sendikalar dolarla alışverişten vazgeçilmesini isterken kadınlar da dolar gününden vazgeçiyor. En ilginç teklif ise Bursalı işadamlarından geldi: Diyanet dolara karşı fetva versin
Dalgalı kura geçilmesinin ardından yabancı paraların aşırı değerlenmesiyle önünü göremez hale gelen iş dünyasından gelen "Türk Lirası'na destek" feryatları hızla yayılıyor. Ankara Ticaret Odası'nın başlattığı "TL'ye İtibar" kampanyasına İşçi Partisi'nden sonra dün de Anadolu'daki işadamı dernekleri, teker teker resmi açıklamalar yaparak destek verdiler.

Bu arada konuyla ilgili en ilginç öneri, Bursa Karacabey İşadamları Derneği'nden geldi. Dernek Başkanı Sedat Karakaşlar, Diyanet İşleri'nden bu konuda bir fetva çıkarmasını istedi.

Dolara yüklenmenin 'ulusalcılık' kavramı ile bağdaşmadığını belirten Karakaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın döviz toplamanın en az faiz kadar haram olduğuna ilişkin bir fetva vermesini teklif etti. Karakaşlar, "Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir hadisinden kaynaklanan İslam'ın temel felsefesine dayanarak ekonomiyi kilitlediği için bugünkü kriz ortamında halkın dolar toplamasının en az faiz kadar haram olacağı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı fetva versin" dedi. İnegöl Mobilya Sanayi Sitesi'ndeki esnaf da üzerinde dolar resminin çarpı işareti ile kapatıldığı pankartları işyerlerine ve otomobillerine yapıştırdılar.

KURTULUŞ SAVAŞI
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral da halkı döviz kullanmamaya davet ederek, 'ekonomik kurtuluş savaşı' başlattıklarını söyledi. Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş de TL'ye itibar kazandırmak için yapılan çağrıların yerinde olduğunu belirterek, "Ancak öncelikle dövizdeki spekülasyonun durması gerekir" dedi. Erzurum Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Lütfü Yücelik Türkiye'nin bir 'dolarizasyon' tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu yorumunu yaptı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası'ndan da "TL'ye İtibar" hareketine destek geldi. Bu arada Özçelik-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Yunus Değirmenci de döviz dalgalanmasını durdurabilmek için TL'ye destek vermek gerektiğini belirterek, "Tüm sendikalar birikimlerini TL'de tutmalıdır. Bu konuda sendikamız öncülük edecek" dedi.

EMLAKÇILAR DA KATILDI
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş de "Dolara Hayır" kampanyasına üyelerle birlikte yürekten katıldıklarını söyledi. Ateş, "Bu karara göre üyelerimizin döviz üzerinden emlak satan ya da emlaklarını kiraya vermek isteyen mal sahiplerine yardımcı olmamasını istedik. Biz biliyoruz ki ekonomik krizden çıkmanın tek yolu TL'nin korunmasından geçiyor" dedi.

DOLAR GÜNÜ DE NEYMİŞ!
Ankara'dakİ Cumhuriyet Kadınları Derneği de dolara karşı mücadele başlattı. Dolar gününe karşı çıkan Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği tüm kadınları dolar günü yerine altın günü yapmaya çağırdı. Türkiye çapında 5 bin üyesi ve 17 şubesi bulunan derneğin Genel Başkan Yardımcısı İlknur Kalan, "Doların yükselmesiyle birlikte kadınlar altın gününe döndüler. Eskiden düğünlerde yakalara altın ya da Türk Lirası takılıyordu. Son zamanlarda ise dolar takılıyor. Türk Lirası'nı kullanalım" dedi.

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır