kapat
25.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

Bilgin sözünü tuttu


BDDK, Bank Kapital'in sahibi Ceylan Grubu'nun ardından, Etibank'ın da hakim hissedarı Bilgin Grubu ile borçların ödenmesi konusunda anlaşma sağladı
Bankası Etibank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TSMF) devredilmesini yurtdışında öğrenen ve hemen Türkiye'ye dönerek, "borçlarını son kuruşuna kadar ödeyeceğini" taahhüt eden Bilgin Grubu Başkanı Dinç Bilgin sözünü tuttu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) uzun inceleme ve ekspertiz raporları ışığında Bilgin Grubu'nun Etibank'a olan borçlar konusunda hazırladığı "ödeme planını" kabul etti.

BDDK bir ay önce de Bank Kapital'in eski hakim hissedarı Ceylan Grubu ile 520 milyon dolar borcun geri ödenmesi için anlaşmıştı. Buna göre Ceylan Grubu borçlarını 1.5 yılı ödemesiz geri kalan 5 yılı anapara şeklinde ödeyecek. Faizler ise libor artı 2.2 yıl olarak belirlenmişti.

BDDK'dan Bilgin Grubu'nun ödeme planının kabul edildiğine ilişkin yapılan açıklama ise şöyle:

5 YILDA ÖDENECEK
"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 27 Ekim 2000 tarih ve 2000/86 sayılı kararı ile yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen ve Bankalar Kanunu hükümlerine göre hisseleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na intikal eden Etibank AŞ'nin eski hakim ortakları (Bilgin Grubu) 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 14 ve 17'nci maddelerine istinaden iade ve tazminle yükümlü oldukları 15 Ağustos 2001 tarihi itibarıyla 565.840 milyar TL olan borçlarının, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 48'inci maddesine göre, Maliye Bakanlığı'nca uygulanan tecil faiz oranları ile faizlendirilip teminat mukabilinde 5 yıllık tecil sürecinde taksitlendirilerek ödeme talebi olumlu bulunarak değerlendirilmeye alınmasına ve tecil sözleşmesi çalışmalarının sonuçlandırılmasına TMSF'nin 24-8-2001 tarih ve 187 sayılı kararıyla karar verilmiştir.

İSTİHDAM KORUNDU
Buna göre, varılan mutabakat çerçevesinde uygulanacak olan faiz oranları makul, gerçekçi ve objektif esaslara endekslenerek belirlenmiş, bu suretle hem kamu zararı dengelenmiş hem de Bilgin Grubu'na borçlarını geri ödeyebilme imkanı verilerek önemli boyutta istihdam sorunu çıkması engellenmiştir. Bilgin Grubu'nun Etibank'a olan borçları dolayısıyla halen mevcut bulunan teminatlar devam etmek kaydıyla sözkonusu teklife göre;

PEŞİNAT VERİLECEK
1- Bilgin Grubu, 10 milyon ABD Doları hemen olmak üzere, 6 aylık bir süre içinde 20 milyon ABD Doları ödeyecektir.

2- Basın dünyasının önde gelen biri dağıtım, diğeri Reklam Pazarlama şirketi de dahil olmak üzere grup içi ve grup dışı 23 şirket, borca müteselsil kefil olacaktır.

3- Bilgin Grubu'nun, hakim kararıyla belirlenmiş olan 40 milyon ABD Dolarlık alacağı tahsilinde riske mahsup kaydı ile TMSF'ye temlik olunacaktır.

4- Sekiz şirketin hisseleri; 4 gazete ile, 1 televizyonun imtiyaz ve isim hakları ile Bilgin Grubu'na ait muhtelif gayrımenkuller, ülkemizin ciddi iki ekspertiz şirketinin yaptığı ekspertizler sonucu oluşan değerlerin ortalaması olan 73.388.249 dolarlık değer üzerinden 6183 Sayılı Kanun çerçevesinde haczedilerek alacaklara teminat oluşturulacaktır.

5- Bu gayrımenkuller arasında yeralan ve üzerinde Etibank'ın ipotekleri bulunan "Samandıra Matbaa tesislerinin", bir de yabancı ekspertiz şirketi ilavesi ile 3 ayrı şirkete yaptırılan ekspertizlerinin ortalaması 57 milyon dolar civarında belirlenmiştir.

6- Şirket ve hakim ortaklar hakkında Bankalar Kanunu'na istinaden alınan tedbirler sürdürülecektir."

Türkiye'ye döndüğü gün taahhüt etmişti:

"Borçlarımı son kuruşuna kadar ödeyeceğim"
Dinç Bilgin, Etibank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildiği gün Türkiye'ye dönerek özetle şu açıklamayı yapmıştı:

"Bilgin Grubu'na geçtiği günden bu yana Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan Etibank, 2 yıldır uygulanan istikrar programının mali sektör üzerindeki etkileri sonucu faaliyetlerini sağlıklı bir biçimde yürütemez hale gelmiştir.

Türk mali sistemine yönelik güvenin devamı için Etibank'ın Fon'a devri kararlaştırılmıştır. Bilgin Grubu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile yaptığı temaslarda, Etibank'a olan grup borçları için bir ödeme planı sunmayı teklif etmiştir. Bu plan uyarınca grubun Etibank'a olan borçları son kuruşuna kadar ödenecektir."

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır