kapat
25.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Onlar kurcalıyor!


AKP lideri Tayyip Erdoğan "Ülkemizin enerjisi geçmiş dönemleri kurcalamaya harcanıyor" diyor. Ancak Avrupa'da seçmen, oy vermeden önce liderini tanımak için geçmişini didik didik ediyor

FRANSA

Jospin, Polonya'ya yasadışı evrak taşımış
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favorisi Başbakan Jospin'in gençliğinde Polonya'ya yasadışı evrak taşıdığı ve 5 Troçkist militanı sakladığı ortaya çıktı

Fransa Sosyalist Başbakanı Lionel Jospin ülkesinde çok popüler bir isim ve cumhurbaşkanı adayı. Ancak son aylarda geçmişiyle ilgili ortaya çıkan gerçekler Jospin'i zor durumda bırakıyor.

Politikaya atıldıktan sonra geçmişiyle ilgili iddiaları yıllarca inkâr eden, ancak geçen Mayıs ayında 1971'deki hücre arkadaşının itirafları karşısında gençliğinde Troçkist bir militan olduğunu kabul eden Jospin iyice köşeye sıkıştı. Çünkü iki gazetecinin kaleme aldığı ve önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak "Jospin. Aile Sırları" ve "Lionel" adlı kitaplar da Başbakan'ın gençliği, aşkları, militanlık günleri ve eylemleri ayrıntılarıyla anlatılıyor.

İşte döneminde adalet, ekonomi ve sosyal alanlarda birçok reforma imza atan, işsizliği ülke tarihinde ilk kez yüzde 9'ların altına indiren ve önümüzdeki Mart ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde favori gösterilen Lionel Jospin'in hatırlamak bile istemediği militanlık günleri:

6 DERSTE MİLİTAN OLDU
Babası Robert Jospin, Meudon belediyesinde danışmanlık yapıyordu. Sıkı bir sosyalistti. Büyük oğlu Olivier, Enternasyonel Komünist Örgütü'nün (OCİ) komite üyesiydi. Kardeşi Lionel ise babasından etkilenen bir Troçkistti. 10 yaşında sınıfta verdiği cinsellik dersleri yüzünden okuldan kovulan Lionel Jospin, 1958'de OCİ'ye militan bulmakla görevli olan Boris Fraenkel'le tanıştı.

Fraenkel, Jospin'e 6 derste Troçkistliği anlattı. Okulu bitiren Jospin, örgütte kısa sürede yükseldi. Örgüt lideri Pierre Lambert'in onayıyla "Yoldaş Michael" lakabıyla göreve başladı. İlk başta gençleri eğitiyordu. Ancak Lambert, Lionel'in artık eylemlere de katılmasını istedi ve bir gece örgüt lideri, Lionel'i Paris'ten kalkan bir trene bindirdi.

MİLİTANLARA EVİNİ AÇTI
Görevi, Polonya'daki tersane işçilerinin grevine destek vermekti. Sırt çantasında Troçkist propaganda malzemeleri ve Lehçe yazılı bildiriler bulunuyordu. Polis trene baskın yaptı. Yasadışı bildirileri saklamayı başaran Lionel aramadan ucuz kurtuldu ve Szcecin kentine ulaştı. Fransa'ya dönen Lionel, örgüt içinde eğitmenlik yapmaya devam etti.

Örgütün aranan 5 militanını uzun yıllar boyunca Paris'in 20'nci ilçesinde bulunan bir evde gizledi. Her Perşembe saat 20.00'den sonra eve uğrayan Lionel, militanlara yiyecek götürüyordu. Ağabeyi sayesinde örgütün birçok gizli bilgisini de öğrenen Lionel'e örgüt az gelmeye başladı. Lionel, 1971'de Sosyalist Parti'ye üye oldu. Ancak eski örgütüyle ilişkisini kesmedi. 1973-79 yılları arasında OCİ'ye faal olarak hizmet verdi. Cote-d'Or'da bulunan Bierre-les-Semur kasabasında şato kiralayan Lionel, militanlarına her yaz teorik ve sportif dersler verdi. Lionel, OCİ'nin 400 militanını da Sosyalist Parti'ye transfer ettikten sonra kendini partiye adadı.

ALMANYA

Berlin belediyesi adayı Türk düşmanı çıktı
"Artık liberalim" diyerek seçimlere katılan Hıristiyan Demokratlar'ın adayı Steffel ırkçı çıktı. Steffel Türkler'i "Kanake"(kara cahiller) diye aşağılarmış...

Geçmişiyle yüzleşen bir diğer politikacı da Alman Hıristiyan Demokrat Partisi'nin (CDU) Berlin Belediye Başkan adayı Frank Steffel... 35 yaşındaki politikacının foyasını da ünlü Max dergisi ortaya çıkardı. Steffel'in gençlik yıllarında ırkçı ve yabancı düşmanı olduğuyla ilgili iddialara geniş yer veren Max dergisi, bir de Steffel'le yapılmış röportajı yayınladı.

"ÖZÜRLÜLER MONGOLDUR"
Steffel'in lise arkadaşlarının verdiği bilgiye göre, genç politikacı okulda Türkler'e "kanake" (Kara cahil ya da hamam böceği) diye hitap ediyordu. Ülkedeki siyahların birer "Nigger" (Zenci) olduğuna inanan genç Steffel, özürlüleri de "mongol" diye tanımlardı. 80'li yıllardaki bir futbol karşılaşması sırasında "Devir şu Türk domuzunu" diye tezahürat dahi yapan Steffel'in ırkçı söylemleri bu kadarla da kalmıyor. Hiç sevmediği ve Lada marka araba kullanan bayan lise öğretmenine "Komünist fahişe" diye lakap dahi takmıştı.

YALANLAYAMADI
İşin ilginç yönü, Steffel bugün Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Berlin'e belediye başkanı olmak için seçime gidiyor. Frank Steffel, Türk vatandaşlarının büyük tepkisini toplayan bu konuşmaları yaptı mı?.. İddiaların yanısıra Max dergisi muhabiri, Steffel'in görüşlerini de aldı. Muhabirin "Türkler'e kanake dediğiniz doğru mu?" sorusuna başkan adayı şok bir cevap verdi: Bunları söylemedim diyemem. Ancak 13,14,15 ya da 16 yaşındaki her gencin ağzından bu tip tanımlamalar çıkabilir... Steffel'in sözcüsü başkan adayının bu açıklamayı yapmadığını iddia edince de Max dergisi, röportajın tam metnini dün internet sitesinde yayınladı.

"DEĞİŞTİĞİNİ KANITLA"
Steffel'in ırkçı geçmişiyle ilgili açıklamaları, seçim öncesi bomba etkisi yarattı. Seçimlere giren Demokratik Sosyalistler Partisi'nin belediye başkanlığı adayı Gregor Gysi tepkisini "13,14,15 ya da 16 yaşındaki bir çocuğun aklının bu kadar ırkçı sloganlarla nasıl dolabileceğini anlayamıyorum" diye gösterdi. Steffel'in bu konuşmaları gençliğinde yaptığını bildiğini belirten Gysi, "Açıklamalar affedilemez boyutta. Madem hata yaptı, o zaman Steffel fikirlerinin değiştiğini delillerle bize kanıtlaması gerekir" diye konuştu.

Önceki yıllarda partisi içinde aşırı sağcı kanada mensup olan ve sert çıkışlarıyla tanınan Steffel, seçimler öncesi merkeze yaklaştığını ve değiştiğini söylemişti. Max dergisindeki itiraflar sonrası oy oranı düşen Steffel, iki rakibinin önünü açmış oldu. Berlin Belediye Başkanlığı seçimleri, renkli adaylarıyla da gündemde. Irkçı Steffel'in rakiplerinden biri olan Gysi, bir zamanlar Stasi için çalışmış eski bir ajandı. Sosyal Demokrat Partisi'nin adayı olan Klaus Wovert ise eşcinselliğini gizlemiyor.

Kazım AKAR

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır