kapat
21.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Büyülü kanyon gençleri bırakmıyor


13 kilometrelik Valla Kanyonu'na giren beş dağcıdan 5. günde de haber alınamadı. Kurtarma ekipleri yüzlerce mermi attı ama kanyondaki dağcılardan hâlâ ses çıkmadı
Kastamonu'nun Pınarbaşı İlçesi Muratbaşı mevkiinden başlayan Cide'ye kadar uzanan Türkiye'nin en tehlikeli kanyonlarından Valla Kanyonu'na giren 5 profesyonel dağcıdan dün de haber alınamadı. Pazar günü kanyondan çıkmaları beklenen dağcıların 2 gün önce yiyeceklerinin tükendiği sanılıyor. Pınarbaşı Kaymakamı Ahmet Aydın, vatandaşlardan ve jandarmadan oluşturduğu ekiple kurtarma çalışmalarını sürdürürken, kayıp dağcılarla iletişim kurmak için yüzlerce mermi atıldı.

YİYECEKLERİ TÜKENDİ
Hepsi profesyonel dağcı olan ve Bakırköy Doğa ve Dağ Sporları Derneği üyesi olan 5 kişilik ekip, Dernek Başkanı olan Murat Ceylan'ın yanısıra Murat Yüce, Nevzat Çetin, Egemen Çakır ve Nevzat Yılmaz'dan oluşuyor. Perşembe günü Orman İşletme Şefi Sercay Güzel tarafından kanyon girişine bırakılan ekip, cumartesi veya en geç pazar günü Hamitli mevkiinden çıkacaklarını söyleyerek kanyona girdi.

Ancak hafta sonu dağcılar kanyondan çıkmayınca jandarmaya haber verildi. Önceki gün başlayan kritik saatlerden sonra da dağcılardan haber alınamayınca Kaymakam Aydın ve jandarma ekipleri vatandaşlarla arama çalışmalarını başlattı. Yiyecekleri tükendiği tahmin edilen dağcılarla cuma gününden beri iletişim kurulamıyor.

BİR KEZ GİREN BÜYÜLENİR
Kaymakam Aydın başkanlığında oluşturulan ekip, kurtarma çalışmalarını Muratbaşı ve Hamitli Köyü çıkışından kanyona girerek sürdürürken, jandarma ekipleri de sürekli silah atarak dağcılardan bir yanıt almayı ve yerlerini belirlemeye çalışıyor. Kaymakam Ahmet Aydın, "Asıl kritik dönem bugünden sonra başlıyor. İlk kez girdikleri için ilerlemeleri zor olmuş olabilir. Arkadaşlar gayet profesyonel gözüküyor. İletişim kurmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Valla Kanyonu, Küre Dağları Milli Parkı sınırları içinde... Pınarbaşı ilçesi Muratbaşı mevkiinden başlayıp, Cide'de son buluyor. 13 kilometre uzunluğundaki kanyon sarp kayalıkları, sert iklimi ve zorlu doğa koşullarıyla Türkiye'nin en tehlikeli bölgelerinden biri. Kanyon boyunca akan dere, çok yüksekten sızan ışıklar ile yemyeşil doğasıyla insanı adeta büyülüyor. Yöre halkı bu nedenle Valla Kanyonu'nu "Büyülü Kanyon" diye anıyor ve "Bir kez kanyona giren büyülenir. Oraya giren bir daha geri dönmez. Mutlaka daha ötesini görmeye çalışır" diyorlar.

Bu panik ilk değil...
Valla Kanyonu'nda bir kayıp paniği de 1992 yılında yaşandı. Dönemin Merkez Valisi Ahmet Başsoy'un oğlu ve İstanbul Üniversitesi'nden 3 arkadaşının 4 gün süren maceralı yolculuğunda yine aynı heyecan yaşandı. Kanyon üzerinde yapılan araştırmalara Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Skorsky helikopterleri de katıldı. Arama çalışmalarında 4. gün kritik gün olarak belirtildi. Kanyonda arama çalışmaları yapılırken, 4. günün akşam saatlerinde Hamitli köyü mevkiinden sağ salim çıktılar. Dört arkadaş, kendilerinin arandığını öğrenince şaşırmışlardı. Yiyecekleri bittiği için de sonuna kadar gitmemişlerdi. Geçen yıl da 2 kişilik bir televizyon ekibi kanyonda kaybolmuş ve birkaç gün sonra bulunmuştu.

Nelerle karşılaşıyorlar?
Birçok doğa severin hayallerini süsleyen kanyon geçişleri heyecanlı olduğu kadar tehlikeler de içeriyor. Kanyonlardaki vahşi hayvanar, akrepler, zehirli sarmaşıklar ve çıngıraklı yılanlar sporcuları bekleyen tehlikelerin başında geliyor. Geçişler sırasında sık sık şiddetli fırtına ve sellerle karşılaşılıyor. Özellikle dar kanyonlardaki geçiş sırasında meydana gelen fırtınanın yol açtığı taş düşmeleri ölümlere yol açabiliyor. 8-12 saat süren sel baskınları ve günlerce süren fırtınalar kanyonların değişmez özelliği. Kanyon geçişi yapan birçok insan ısı değişikliğine dayanmakta zorlanıyor. Soğuk karşısında dirençleri kırılıyor. Ama tüm bunlara rağen bakir doğayla verilen mücadele sporcu için tanımlanamaz bir zevk...

Yener CABBAR Ğ Ferat GÜLVER - Perihan YILDIZ Neslihan KESKİN

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır