kapat
21.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Memuriyete hücum


Ekonomik kriz ve artan işsizlik nedeniyle devlet memurluğu yeniden en gözde meslek oluyor...
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde işe alınacak 30 bin öğretmen kadrosu için başvurular dün başladı. Binlerce aday, öğretmen olabilmek için Milli Eğitim İl Müdürlükleri'nin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. İstanbul'da bardaktan boşanırcasına yağan yağmura rağmen öğretmen adayları beş saat içinde tam 3 bin 200 başvuru formunu tüketti. Adana ve İzmir başta olmak üzere Anadolu'nun her tarafında sıcak havaya rağmen adaylar, başvuru merkezi önünde güneş altında saatlerce beklediler. Benzer izdihamlar Ankara, Malatya, Gaziantep ve Trabzon Milli Eğitim İl Müdürlükleri önlerinde de yaşandı.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen alımı için baştırdığı 110 bin formdan 50 binini 18 ildeki Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderirken, başvurunun devam etmesi durumunda elinde hazır bulunan 60 bin formu da başvuru merkezlerine gönderecek.

HER YERDE İZDİHAM
İstanbul Cağaloğlu'nda dün bardaktan boşanırcasına yağan yağmura rağmen öğretmen olabilmek için binlerce üniversite mezunu saatlerce kuyrukta beklemeyi göze alarak kendisine güvenli bir gelecek arayışındaydı... Çoğu üniversiteyi yeni bitirmiş; hayata atılmak, öğretmenliğe merhaba demek için kuyruğa girmişti. Adana'da ise, Cebesoy İlköğretim Okulu'ndaki form dağıtımı sırasında adaylar sıcaktan büyük sıkıntı yaşadı. Sabahın erken saatlerinden itibaren okul önünde toplanan öğretmen adayları, MEB tarafından Adana'ya gönderilen 3 bin 200 formdan birine sahip olabilmek için büyük mücadele gösterdi. Mersin, Malatya, Hatay, Niğde gibi çevre illerden form almak için Adana'ya gelen adaylar bu kez de 2.5 milyon liralık başvuru bedelini yatırabilmek için bankalarda saatlerce bekleyerek perişan oldu.

Kızımı okutmak için Dönüyorum
28 yıllık öğretmenlik sonrası emekli olan Aynur Tetik, kızını okutabilmek için mesleğe dönüyor

İstanbul'da dün bardaktan boşanırcasına yağan bir yağmur vardı. Ancak yürekleri öğretmen olabilmek için atan yüzlerce üniversite mezunu kuyrukta geleceğinini peşindeydi... Çoğu üniversiteyi yeni bitirmiş; hayata atılmak, öğretmenliğe merhaba demek için kuyruğa girmişti. Ancak o yağmurda, çiçeği burnunda üniversite mezunlarının hemen yanıbaşında, 57 yaşında, Türkiye'nin birçok köşesinde, sobayla ısınan sınıflarda karatahta başında binlerce öğrenci yetiştirmiş Aynur öğretmen de vardı. Aynur öğretmen kuyruğa çocuğu için girmemişti... 1999 yılında ayrıldığı öğretmenlik mesleğine dönüş için, yağmura aldırmadan elinde başvuru formuyla sıra bekliyordu. Saçlarından akan yağmur damlalarını eliyle sildi. Hikayesini anlattı:

57 yaşındaydı ve bu mesleğe tam 28 yılını vermişti... Ankara, Mersin, Nevşehir, Balıkesir ve Bursa'da öğretmenlik yapan Aynur Tetik, bugüne dek binlerce öğrenci yetiştirmişti. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ni bitiren ve 1999 yılında emekli olan Aynur Tetik, emekli ikramiyesinin üzerine tüm birikimini koyarak 70 metrekarelik bir ev almıştı. "28 yıllık emeğimin karşılığında binbir güçlükle ancak bir ev sahibi oldum" diyen Aynur Hoca, 250 milyon lira emekli maaşıyla geçinemediği için meseleğe dönüş yaptığını anlattı...

MESLEĞİ SEVİYORUM
"Kızım üniversitede okuyor en azından o, okulunu bitirinceye kadar ekonomik yönden eve katkımın olması gerekir. Kaldı ki ben mesleğimi seviyorum..." Binlerce genç öğretmen adayı ile yağmur altında sıra bekleyen Aynur Tetik, heyecanından da hiçbir şey kaybetmediğini söylüyor ve yeniden mesleğe dönüş için hazır olduğunu şöyle anlatıyor: "28 yıllık birikimin iki yıl bir kenarda durmasına da tahammül edemedim. Defalarca öğrencilerimden benim gibi olmak istediklerini duydum. Bu duyguyu bir daha yaşamak bugün benim için her şeye bedeldir"

Öğrenci evinde öğretmen olacağız
Marmara Üniversitesi, Eğitim Fakültesi'nden bu yıl mezun olan Sinan Pazarlı da öğretmen olmak için başvuru yapanlardan. Sinan Pazarlı, fakülteyi iyi dereceyle bitirmiş. Öğrencilik döneminde ailesinden destek almayan Pazarlı, yazın lokantada, kışın yabancı dil kursunda çalışmış. Bu yıl öğretmen olarak öğrencilerinin karşısına çıkma hayalleri kuran Pazarlı, şu an gelecekten umutlu. Pekçok öğretmenin ekonomik sıkıntı yüzünden ek iş yaptığını söyleyen Pazarlı, 'Öğretmenlik kutsal bir meslek. Bu kutsallığının hakkı şu an verilmese de devlet garantisi çok önemli. Yani emekli sandığınızın ve emekli maaşınızın olması gelecek için önemli şeyler. Sanırım ilk maaşımız 294 milyon lira düzeyinde olacak. Bu parayla geçinmek güç olacağı için biz arkadaşlarla birlikte öğrenci evimizi bozmayacağız. Öğrenci evimizde öğretmen olarak yaşayacağız" diyor.

BAŞVURULAR 26 AĞUSTOS'TA SONA ERİYOR
Öğretmenlik başvuruları, resmi tatil günleri dahil olmak üzere 26 Ağustos'a kadar sürecek. Adaylardan başvuru ücreti olarak 2.5 milyon lira alınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı açıktan, ilk defa, kurum içi ve kurumlar arası atama yoluyla 30 bin öğretmen alacak. Bakanlık ayrıca açığı kapatmak için Edebiyat, Türkçe ile İngilizce branşlarında emekli dönüşü atamaları gerçekleştiriyor. Böylelikle emekli de olsa bu branşlardaki öğretmenler 60 yaşını aşmamak koşulu ile yeniden mesleğe dönebilecek. Başvurular Adana, Afyon, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van ve Zonguldak'taki İl Milli Eğitim Müdürlüklerine yapılıyor. Atamalar, branşlara göre illere verilen kontenjan ile sınırlı olmak üzere adayların başarı puanı üstünlüğü ve tercihleri dikkate alınarak bilgisayarla yapılacak.

ALPER URUŞ

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır