kapat
21.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

Enflasyon kimin umurunda


Adana Sanayi Odası Başkanı Özgümüş, "Hükümet reform yapacağım diye sosyal tarafı ihmal etti. İşsiz insan için enflasyonun ne önemi kaldı ki" dedi
Artık, kiminle konuşsanız aynı yaraya parmak basıyor: İşsizlik. Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, "Kimin umurunda enflasyon yüzde 57.5'a inmiş ya da yüzde 67.5 olmuş. İnsanlar bir dilim ekmeğe muhtaç. İşsiz sayısı milyonları aştı. Bu gidişle insanlar yollara dökülecek" diyor ve enflasyonla mücadelenin birkaç yıla yayılmasını istiyor.

* Adana'da krizin boyutları nedir?
Bugün işletmelerin yüzde 25'inin bacası tütmüyor. 40 bin işsiz sokaklarda. Kiminin elinde birkaç plastik tarak, kiminin birkaç kağıt mendil... Üstleri başları tıpkı birkaç ay öncesinde fabrikadaki işlerine gider gibi tertemiz, kaldırım kenarlarında bakışları donmuş, umutsuz öylece bekliyor. Kârı bırakın, elindekinin tümünü satsa 3 milyon etmez bile. Nasıl geçinecekler, karınlarını nasıl doyuracaklar? Toparlanmak çok zaman alacak.

* Bu olumsuz tablonun en büyük sebebi nedir?
Kaynak yok. Sayın Derviş, Adana'ya geldiğinde "Kaynağı nereden bulacaksınız?" diye sorduk... Cevabını net alamadık. Onlar enflasyonu düşürmeye odaklanmışlar. Oysa şu anda ne benim ne başka bir sanayicinin ne de vatandaşın enflasyonun yüzde 57.5 ya da yüzde 67.5 olması umurunda bile değil. İşsizlik had safhada. Görmüyorlar mı? İnsanlar aç. İçimiz kan ağlıyor. Şu andaki bütün hedef on yılda 20 yılda bir yere getirilen sanayi tesislerinin elden çıkmaması olmalı. Kemal Derviş'e de, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'a da anlattık. 'İhracat yapan firmalara destek verin' dedik.

* Peki çıkış var mı?
Umut var. Ama önce Halk ve Ziraat Bankası'nı sadece ve sadece bilanço olarak görmemeliler. '3 yıl sonunda bu bilançoda aktif ve pasifi denk getireceğiz' diyorlar. Ama Halk Bankası ve Ziraat Bankası bu kadar basit görülemez. Basit gördüğünüz zaman Adana'da bu işsizlik önümüzdeki dönem 32 bine, sonra 42 bine çıkar... İnsanlar yollara dökülür. O yüzden akıllarını başlarına almaları gerekiyor. Tamam Halk Bankası'nı rehabilite edelim. Siyasi müdahaleyi azaltalım. Bunları yıllardan beri söylüyoruz. Yapısal reformlar istedik. Ama gelin ülkenin en zor günlerinde böylesine ağır bir tablo olarak uygulayın demedik. Halk Bankası'nın borcunu ödemeyen sanayici için erteleme faizi yüzde 110. İhracat yapmak isteyen için kredi yok. Bu tablo ile hangi sanayici ayakta kalacak!

Mine ŞENOCAKLI

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır