kapat
21.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

Parayı vermeden önce dolaba baktılar


Dünya Bankası yetkilileri, 500 milyon doları vermeden önce gizlice Sultanbeyli'ye gelip, mutfakları gezdi, buzdolaplarını inceledi
Dünya Bankası Türkiye'de yoksul ailelere ve öğrencilere 500 milyon dolar aktaracak. Bu haber bir çok kesim için umut oldu. Herkes bu ailelerin ve miktarın nasıl belirlediğini merak ederken Dünya Bankası'nın yetkililerinin İstanbul'un varoşları arasında gösterilen Sultanbeyli'yi gizlice ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Sosyal Hizmetler Uzmanları ile Sultanbeyli'de 15'e yakın aile ile görüşen, sokaktaki çocuklarla sohbet eden Dünya Bankası yetkilileri, bizzat mutfakları gezdi, buzdolaplarını açıp baktı. Bir kap yemeğin zar zor olduğu buzdolaplarının bomboş olduğunu gören ve bu sırada duydukları şaşkınlığı gizleyemeyen Dünya Bankası yetkililerinin ilk sorusu, "Neden süt, yumurta yok. Neden süt içmiyorsunuz" oldu. Ayda 100-140 milyona geçinmek zorunda olan 10-12 nüfuslu ailelerin yanıtı "Bütçemiz yok, geçinemiyoruz" şeklindeydi.

ÇOK ÇOCUK YAPIYORSUNUZ
İlki mayıs sonunda ikincisi de haziran sonunda olmak üzere iki kez pilot bölge olarak belirledikleri Sultanbeyli'ye giden Dünya Bankası'ndan üç yetkiliyi son ziyaretlerinde gezdiren Sosyal Hizmetler Uzmanı Suzan Oktay, daha çok kadınlar ve çocuklar üzerinde durulduğunu söyledi. İkisi ABD'den biri ise Ankara'dan gelen üç Dünya Bankası üyesinin 4 saati bulan ziyaretlerinde merak ettikleri bir diğer konu ise çocuk sayısıydı. Fakirliğe rağmen ailelerdeki çocuk sayısının fazla olmasının nedenini soran yetkililer bunun kültürel bir durum olduğunu anlamakta zorluk çektiler.

Burada yaşanır mı?
Sultanbeyli ziyareti Dünya Bankası yetkililerini oldukça etkiledi. O kadar ki, görüştükleri ailelerden birine "kişisel olarak yardım etmek" dahi istediler. Ancak bu talep, söz konusu aile Sosyal Hizmetler Kurumu tarafından ayni ve nakdi olarak desteklendiği için engellendi. Kanalizasyonun açıktan geçtiği sokaklarda oynayan çocukları ve altyapının olmadığı daracık evleri gören Dünya Bankası yetkilileri sık sık "Burada nasıl yaşıyorsunuz" diye şaşkınlıklarını dile getirdi.

Baran Ailesi'ne ziyaret
Sultanbeyli'ne ikinci kez geldiklerinde ilk durakları deprem bölgesinden göç eden Baran Ailesi olan Dünya Bankası yetkilileri ailenin dramı ile yakından ilgilendi. Ailenin büyük kızı Elif Baran'dan anne ve babanın rahatsızlıklarının nedenini öğrenen Dünya Bankası yetkilileri, Elif Baran'a "Neden okumuyorsun?" diye sordular. Aldıkları yanıt yine aynıydı, "Ailemin bütçesi yok. Yoksa okumayı çok istiyorum". Bir saat boyunca aile ile görüşen ve sıkıntılarını öğrenen Dünya Bankası yetkilileri, tüm evi gezip, sorular sordular.

Mehveş KOÇAK

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır