kapat
12.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Tekilanın kurdu turistler için tuzak!


Meksika'daki küçük bir kasabadan dünyaya yayılan tekila, adını taşıdığı kasabada ünlü.
Hatta kimse Tequila'nın Meksika'da bir kasaba olduğunu bilmiyor. Tekila içindeki kurdun yenilmesi için koyulmadığını bilmedikleri gibi! Tekilayı, çoğumuzun zannettiği gibi, ille de tuz ve limon ile içmek mecburiyetinde değilsiniz. Kovboy filmlerindeki Meksikalı haydutlar gibi, yaz sıcağında, parlayan yanık teninizin üzerinde biriken ter taneciklerini elinizin tersi ile silerek, elinizdeki bardaktaki tuz ve limona değmemiş tekilayı da devirebilirsiniz. Hele bardaktaki tekila, eskitilmiş bir tekila ise. Tekilalar da son yıllarda meşe fıçılarda dinlendirilerek daha lezzetli hale getirilmeye başladılar. Yalnız sakın piyasada bulunan 'Gold' tekilaları bu sınıfa koymayın. Onların rengi, fıçıda geçen uzun yıllardan değil, fıçının içine atılan meşe parçacıklarından geliyor.

TUZ VE LİMON DİYENLERE
Gerçek bir eskitilmiş tekila, fıçılarda üç-beş sene geçirdikten sonra "Anejo" ibaresi ile satılır. Elinize fırsat geçerse en iyi tekilalardan Herradura veya Cuervo'nun Seleccion ve Reserva diye satılan anejo'larını denemeyi ihmal etmeyiniz. Ve hiç olmazsa bunları tuz-biber ile içmeye kalkışmayın. Ve de bardağı "devirmek" yerine içindeki iksiri koklayıp, yudumlamayı deneyin.

Tekila içmek için tuz ve limon kullanmakta ısrarcı iseniz, bunun yolu, elinizin üstüne, genellikle baş parmak ile işaret parmağının arasındaki kısma tuz dökmek, tuzu yaladıktan sonra, tekilanızı bir dikişte içmek ve diğer elinizdeki limon dilimini emmektir. Limonu emmekteki amaç, bence, arkadaşlarınızın, suratınızın tekiladan değil, limondan ekşimiş olduğunu zannetmelerini sağlamaktır.

Bir de efsanevi bir tekila içme yöntemi var ki, tekilayı bu şekilde içtiğini söyleyenlere pek inanılmaz. Bunun için, tekila, tuz, limon ve Meksikalı bir kadına ihtiyaç vardır. Tuz, senorita'nın bağrına, limon ise dudaklarının arasına konur. Caballito'nuzu, yani küçük tekila bardağınızı, ise elinizde tutacaksınız. Meksikalı dilberler buna pek itiraz etmiyorlarsa, erkeklerin çok tekila içtikleri zaman zararsız yaratıklar haline gelmelerindendir.

Şimdi bunları okuyup, "Ben de Meksika'ya gideceğim" diyen okurlarımız için, tekilanın anayurdunu kısaca tanıtalım. Meksika'nın batısındaki Jalisco eyaletindeki Tequila, adeta zamanın durduğu, insanların toprağı kavuran sıcağın tesiri ile yavaş hareket ettikleri huzurlu bir kasaba. Her Meksika kenti gibi, ana meydanına hakim bir kilise, etrafında küçük dükkanlar, restoranlar, daha doğrusu cantinalar, öğleden sonra buldukları gölgelik yerlerde şekerleme yapan adamlar, Tequila'da da ilk göze çarpan görüntüler. Tequila'da tekila içmek istiyorsanız, La Capilla'ya gitmelisiniz. La Capilla'da sarhoşluğa izin verilmiyor. Bir kişi sarhoş olursa, bütün müşteriler dükkanı terk ediyor ve içerde yalnız kalan sarhoş gitmeye mecbur kalınca geri dönüyorlar.

MENŞEİ NEDİR?
Tekila, bir tür kaktüs olan agave'den damıtılıyor. Bazen agave'de yaşayan bir cins kurt, tekila şişelerinin içine konur. Bunu tabii ki kurtu turistler yesin, Meksikalılar da gülsün diye yapıyorlar. Çünkü Meksikalılar aynı kurtu, kızartarak yemeyi tercih ediyorlar. Tekilanın içine ise kurtu, yemek için değil, kötü ruhları şişeden uzak tutması için koyduklarını söylüyorlar.

TEKİLA KOKTEYLLERİ
* Margarita

Kokteyl bardağının kenarı limon ile ıslatılıp, bir bardağa yayılmış olan tuza batırılarak bardağın kenarı tuzlanır. Buz dolu bir shaker'de, Tekila, Cointreau ve limon suyu karıştırılır ve bardağa boşaltılır. Cointreau ve limon suyunun toplamı tekilaya eşit olup, limon suyu Cointreau'nun üç misli olmalıdır.

* Tequila Sunrise

Taze sıkılmış portakal suyuna dörtte bir oranda tekila eklenir. Uzun bir bardağa dolduracağınız kokteylinize tekila şafağı etkisi vermek için birkaç damla Grenadine damlatabilirsiniz.

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır