kapat
18.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yersiz ve gereksiz


Çankaya Köşkü, ulusal güvenlik tartışmaları konusunda suskunluğunu bozdu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, tartışmayla ilgili görüşlerini Özel Kalem Müdürü ve Dış İlişkiler Başdanışmanı Tacan İldem aracılığıyla dün kamuoyuna duyurdu.
İldem, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın ulusal güvenlik konusundaki görüşleri ve Sezer'in suskun kalmasıyla ilgili eleştirilere karşı şunları söyledi:

ORTAKLARI DESTEKLEMEDİ
"Bir siyasi partimizin genel başkanı Ulusal güvenlik konusunu partisinin kongresinde tartışmaya açmıştır. Bu siyasi parti liderinin ortaya attığı görüşler ne partisinin içinde yer aldığı koalisyon hükümetinin başı olan sayın Başbakan, ne de koalisyon ortağı durumundaki diğer siyasi partimiz tarafından desteklenmiş değildir. Aksine böyle bir tartışma yersiz ve zamansız bulunmuştur. Dolayısıyla koalisyona ortak bir siyasi parti liderinin yaptığı ancak, diğer ortaklarınca benimsenmemiş açıklamaların hükümetin görüşünü yansıtmadığı duraksamaya yer vermeyecek biçimde açıktır. Böyle bir durumda devlet organları arasında görüş ayrılığından söz edilmesine de olanak bulunmamaktadır."

DEMİREL'E YANIT
Sezer, Süleyman Demirel'in, ulusal güvenlik tartışmasıyla ilgili kendisine yönelik eleştirilerine de İldem aracılığıyla yanıt verdi. Demirel, Nuriye Akman'ın dün SABAH'ta yayınlanan röportajında, şunları söylemişti: "Bitaraf kalıyorsa Anayasa'nın 104. Maddesi işlemiyor demektir. Al Anayasa'yı bak. Ne diyor; Cumhurbaşkanı Anayasa'nın uygulanmasını, devletin organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir. "

İldem de bu konuda şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanı'mıza eleştiri yöneltenlerin Anayasa'nın 104. maddesine gönderme yaparak cumhurbaşkanının devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetme sorumluluğunu bu bağlamda anımsatmaları da bu açıdan bakıldığında yersizdir."

KADROLAŞMA YOK
İldem, bir gazetede DSP'li bazı bakanlara atfen, Sezer'in Anayasa Mahkemesi'nde kadrolaştığı yolunda çıkan haber ve yorumların da hiçbir dayanağının bulunmadığını kaydetti. İldem, Sezer'in göreve geldikten sonra sadece Yargıtay Genel Kurulu'nca seçilen 3 aday arasından bir atama yaptığını, Anayasa Mahkemesi'nde sınıf arkadaşı olan diğer üyelerin ise kendisinden önce atandığını söyledi. Bu iddianın Başbakan tarafından yalanlandığını da hatırlatan Tacan İldem, "kimden kaynaklandığı ve hangi amaca hizmet ettiği bilinmeyen bu haber ve yorumların yanlış değerlendirmeye yol açmasını önlemek için açıklama yaptığını" belirtti.

SEZER'İN YETKİLERİ
Tacan İldem, Sezer'in geçmişte cumhurbaşkanının yetkilerinin fazlalığından yakınırken, şimdi yetkileri az bulduğu yönündeki eleştirilere karşı da şöyle dedi: "Anayasa'da sayın Cumhurbaşkanı'mızın geniş bulduğu yetkiler kaldığı sürece, bu yetkileri kullanmamak TBMM önünde içtiği andın gereğini yerine getirmeme sonucunu doğuracaktır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın böyle bir hukuk dışı uygulamaya yönelmeyeceği açıktır."

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır