kapat
18.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Unutmak İstemediler!


17 Ağustos gecesi yokolma noktasına gelen, binlerce ölüye yakılan ağıtlarla inleyen bölgelerde acılar tazelendi. Halk, anma törenlerinde ilgisiz sorumlulara öfke kustu
Marmara depreminin ikinci yıldönümünde, depremin büyük yıkıma yol açtığı merkezlerde depremzedeler, kaybettikleri yakınlarını törenlerle andılar. Depremin merkez üssü Gölcük, İzmit, Yalova ve Adapazarı'nda depremzedeler kaybettikleri yakınları için saygı duruşunda bulundu, dualar okudu ve bol bol gözyaşı akıttı.

İzmit'teki anma töreni, Cumhuriyet Parkı'nda gerçekleştirildi. Mumlar yakan topluluk, saatler 03.02'yi gösterdiğinde 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu ve kısa süreli düdük çaldı. Sinevizyon gösterisini izleyen kalabalık arasında, gözyaşlarını tutamayan çok sayıda depremzede vardı.

YALOVA IŞIKARA'YI DİNLEDİ
17 Ağustos depreminde, 2 bin 504 kişinin yaşamını yitirdiği, 4 bin 505 kişinin de yaralandığı Yalova'da Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu'nu dolduran binlerce insanın yanısıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın da katıldığı bir anma töreni düzenlendi. Törende konuşan Işıkara, Milli Eğitim Bakanlığı'nın deprem bilincinin oluşması yönünde bir eğitim politasının olmamasını eleştirdi. Bakanlığa okullara afet dersi konulmasını önerdiğini ancak ciddiye alınmadığını anlatan Işıkara, "Bakanlık çocuklar korkabilir gerekçesiyle afet dersine sıcak bakmıyor. Oysa deprem bilinci eğitimle olur" dedi.

ENKAZDAN KALAN ALBÜM
Yalova Gençlik ve Spor İl Müdür Yardımcılığı görevi yaptığı sırada, depremde eşi ve 3 çocuğunu kaybeden Erdal Tanrak, törene katılanlarla yaşadıklarını paylaştı. Tanrak, 16 yıllık evliliğinin ardından yaşanan felaketle büyük bir yalnızlık yaşadığını belirterek, depremden 6 ay sonra kendi isteğiyle İstanbul'a tayin olduğunu ancak, kaybettiklerini unutamadığı için her ay Yalova'ya geldiğini söyledi. Yıkılan evinden, sadece bir aile albümü kaldığını anlatan Tanrak, bu albümün en değerli varlığı olduğunu ifade etti. Depremden önce inşaat işçiliği yapan Ali Bilir de depremde lise birinci sınıfa giden kızının, iki ayağını kaybettiğini belirterek zor günler geçirdiğini söyledi.

ÇINARCIK'TA PROTESTO...
Yalova'nIn Çınarcık ilçesindeki anma programı, bölgede yaptırdığı binaların yıkılması sonucu onlarca insanın ölümüne neden olan Veli Göçer'e yönelik protesto gösterisine dönüştü. Kaymakamlık'tan izin alan vatandaşların, Göçer aleyhine pankart açma isteğine polis izin vermedi.

Adapazarı'ndaki depremzede vatandaşlar ise önceki gün, "Yaşanabilir bir kent" sloganıyla bir miting düzenlediler. Depremzedeler, sloganlar ve "Konut açığı ne zaman kapanacak", "Gönderilen yardımlar nerede", "İki yıldır toz toprak yemekten bıktık" yazılı dövizler taşıdı.

Sezer: 17 Ağustos hep hatırlanmalı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, deprem bölgesindeki kimi sorunların tümüyle ortadan kaldırılamadığını belirterek, "Depremzede yurttaşlarımızın haklı beklentilerine yanıt verilmeli, onlara daha iyi olanaklar sunmak için çalışmalara hız kazandırılmalıdır" dedi. Sezer, Marmara depreminin ikinci yılı dolayısıyla yayınladığı mesajında iki yıl önce meydana gelen depremin, en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini aldığını belirtti. Geride yalnızca yıkım ve acı bırakan önemli olayların, genellikle anımsanmak istenmediğini vurgulayan Sezer, "Ancak, 17 Ağustos, sürekli hatırlanacak bir tarih olacaktır" dedi.

Ecevit: Deprem yaraları sarıldı
Başbakan Bülent Ecevit, Marmara Depremi'nin ikinci yılı dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyerek, sorunlu bir dönemden geçerken bile depremzedelere verilen sözleri yerine getirdiklerini söyledi. Ecevit, "Depremlerle ilgili tüm harcamaları saydamlıkla gerçekleştirdik. Öyle ki yapılan harcamalara toz kondurulamadı" dedi.

Ecevit, barınma gereksiniminin karşılanabilmesi için çok sayıda çadırkent kurulduğunu, 44 bin prefabrike konut yaptırıldığını, bu konutların önemli bir bölümünün de 2.5 ay gibi kısa sürede depremzedelere dağıtıldığını söyledi. Ecevit, 5 bin 301 yeni derslikli yaklaşık 200 bin öğrenciye eğitim verileceğini kaydetti.

Deprem bölgesine 2.3 katrilyon gitti
Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, deprem bölgesinde yapılan harcamaların tutarının 2.3 katrilyon lira düzeyinde olduğunu söyledi. Aydın, depremi anma etkinliklerinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Deprem yardım paralarının harcanması konusunda kamuoyunun şüpheleri var. Sizin görüşünüz nedir?" sorusu üzerine, "Devlet olaya çok ciddi yaklaşmıştır. Şüphe olmamalıdır" dedi. Aydın, depremde toplanan paralarla ilgili olarak Başbakan Ecevit'in Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun, Maliye müfettişlerinin ve Sayıştay denetçilerinin yer aldığı bir heyet oluşturduğunu, bu heyetin incelemeler yaptıklarını belirtti.

Prof. Barka: Deprem riski gözardı ediliyor
Deprem Konseyi 2. Başkanı ve İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Barka, Türkiye nüfusunun ve ekonomisinin önemli bir kısmının yer aldığı İstanbul'u tehdit eden Marmara Denizi'ndeki deprem riskinin göz ardı edildiğini söyledi.

"17 Ağustos ve Sonrası" konulu konferansta konuşan Barka, depremde yaşanan maddi zararın, ülkedeki ekonomik krizin faturasının yarısına karşılık geldiğini belirtti. Bilim adamlarının sürekli deprem riskine dikkati çekmeye çalıştıklarını dile getiren Barka, öncelikle, olası bir depremde can kaybının en aza indirilmesi için mutlaka bütün binaların elden geçirilmesi gerektiğini anlattı.

Bekir BATU/SHA

Avcılar'da 'anma' için izin çıkmadı
17 Ağustos Marmara Depremi'nin, İstanbul'da en çok etkili olduğu ilçelerden Avcılar'da da felaketin yıldönümü nedeniyle tören düzenlenmek istendi. Avcılar sakinleri, gecenin ilerleyen saatlerinde Avcılar Meydanı'nda toplanmaya başladı. Ellerinde mumlar ve karanfillerle meydanda toplanan Avcılar sakinleri, çember kurup oturmaya başladı. Ancak ellerindeki mumları yakmak isteyen vatandaşları polis engelledi. Anma etkinliğine izin alınmadığı gerekçesiyle vatandaşlara izin verilmedi. Bunun üzerine kalabalık, evlerine döndü.

Burhan KAZMALI-Vedat TAŞTEKİN-Murat UYGUN- Mutlu BOZDAĞ

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır