kapat
18.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

Kriz ve tartışmalar vurdu


Merkez Bankası dün yazılı bir açıklamayla tartışmalara ilişkin görüşlerini açıkladı. Açıklama, şöyle:
* Reformların olumlu etkileri orta vadede hissedilecek.

* Bankacılıktaki bozuk yapıya kuvvetli neşter vuruldu. Kamu bankaların sayısı azaltıldı, sermayeleri uluslararası standartlara çıkarıldı.

* Faiz haddindeki yükseklik ve döviz kurunun denge değerinin üzerine çıkışında kriz ve tartışmalar önemli rol oynadı.

* Yüksek faiz ve döviz kurunun arkasında programın geçmişten devir aldığı iç borç stoku sorunu ve dalgalı kur da etkili oldu.

* Rahatlıkla sürdürülebilir bir borç stoku, hiç de hak edilmemiş iktisadi bekleyişler altında sorunmuş gibi algılanabiliyor.

* Önemli olan, uygulanan kur rejimin olumlu ve olumsuz yönlerinin para otoritesince farkında olunmasıdır. Hangi kur rejimi uygulanırsa uygulansın, iktisadi temeller sağlam olmalı.

* Dalgalı kura geçen ülkelerde de benzeri tartışmalar yaşandı.

* Merkez para ve kur politikası son derece açıktır. Bu politika, Türkiye'nin koşullarına en uygun politika olduğu için uygulanmakta.

* Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını bozucu gördüğü gelişmelere karşı kullanacağı temel araç, kısa vadeli faiz haddidir.

* Merkez Bankası, 22 Şubat-31 Temmuz arasında, piyasaya toplam 7 milyar dolar tutarında döviz arz etti.

* İktisadi temellerin haklı kılmadığı bir kur düzeyi, dahası bu düzeyin yukarıya doğru bir eğilim göstermesi teknik deyimiyle sadece 'köpüktür'. Köpüklerin patlaması da kaçınılmaz.

* 2001 yılında cari işlemler hesabının çok önemli miktarda fazla vereceği açıktır. Ancak, bu döviz fazlalığı döviz piyasasında arz olarak karşımıza çıkmamaktadır.

* 'Fiyat istikrarını sağlama' temel amacı çerçevesinde Merkez Bankası'nın izlediği öncü enflasyon göstergelerinden ilki, toplam talebe ilişkin göstergelerdir. İkinci grupta ise maliyet unsurları var.

* Enflasyonun öncü göstergelerinin herhangi birinde fiyat istikrarını tehdit edici kalıcı bir eğilim görüldüğünde önlemler alınır.

* Tek başına enflasyon hedeflemesi ile enflasyonu düşürmek mümkün değildir. Ancak, belli bir iktisat politikası demeti ile birlikte ele alındığında enflasyon hedeflemesi çok kuvvetli bir nominal çapa işlevi kazanacaktır.

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır