kapat
18.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Fransa'da suikast krizi


Korsika'da ayrılıkçı bir liderin öldürülmesi Ada'yı karıştırdı. Fransa'da muhalefet ise adadaki durumdan buraya bağımsızlık veren başbakanı sorumlu tutuyor
Fransa'nın Korsika adasında bağımsızlık yanlısı milliyetçi lider François Santoni, önceki akşam katıldığı bir düğünden çıkarken düzenlenen suikastte öldürüldü. Bir dönem Korsika'nın Fransa'dan bağımsızlığını kazanabilmesi için silahlı mücadeleyi savunan Santoni'ye 13 kurşun sıkıldı. 2'si başına isabet etti. Monacia D'Aulenne kasabasında meydana gelen saldırı, siyasi çevrelerde tartışma konusu oldu. Fransız muhalefet partileri, Başbakan Lionel Jospin'in hazırladığı ve Korsika'ya aşamalı olarak yarı bağımsızlık tanınması yolundaki süreci sert bir dille eleştirdi.

Jospin ile bu konuda ters düştüğü için istifa eden İçişleri eski Bakanı Jean Pierre Chevenement, "Terörü tehdit aracı olarak kullanan azınlıkla görüşmeler yaparak hükümet tehlikeli bir çemberin içine girdi. Adaya barış gelmez. Bunu anlamak için daha kaç cinayet işlenmeli?" dedi. Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Jean Marie Le Pen ise, "Jospin'in yarı bağımsızlık planı maskaralığa dönüştü" açıklamasını yaptı. Merkez sağcı Demokrasi Birliği (UDF) Başkanı François Bayrou ise "Suikast sonun başlangıcıdır" ifadesini kullandı.

MAFYA SAVAŞI BAŞLAYACAK
Muhalefet liderleri, 41 yaşında Santoni'nin öldürülmesiyle adadaki ayrılıkçı gruplar arasında bir mafya hesaplaşması yaşanacağına inanıyor. Bu yüzden Santoni suikastinin hükümet ile ayrılıkçı gruplar arasınra varılan barış sürecine darbe vuracağı söyleniyor. Jospin'in yarı bağımsızlık tasarısına şiddetle karşı çıkan Santoni, yasaklı Korsika Ulusal Cephesi'nin (FNLC-CH) siyas kanadı Cuncolta Naziunalista'nın uzun yıllar genel sekreterliğini yaptı. FNLC-CH'nin de karşı saldırıya geçmesinden korkuluyor. 1980'lerde 4 yıl hapis yatan Santoni, 1995'teki suikast girişiminden sağ olarak kurtuldu.

PKK mı öldürdü?
Bazı çevreler Santoni'yi PKK'nın öldürttüğüne inanıyor. Santoni, son röportajında şöyle konuşmuştu: Fransız hükümeti bir yolunu bulup beni içeri tıkmak istiyor. Bunu yapacaklarına halen Paris'te bazı üst düzey yetkili ve polislerin bilgisi dahilinde haraç toplayan PKK'yı kontrol etsinler... Santoni'nin bu açıklamayla PKK'nın tepkisini çektiği belirtiliyor.

Kazım AKAR

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır