kapat
18.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kaltaklığa davet


Eğer bu sefer de tren(d)i kaçırırsam hiç olamayacağım, yaşım geçecek.
Buralarda yeniden baş gösteren şu "Kötü Kız" (Bad Girl) olma trendinden söz ediyorum. Evvel ezel hep bunu istedim. "İyi kız" kisvesinin sıradanlığından kurtulmak, hani şöyle şeytana papucunu ters giydiren cinsten bir şey oluvermek. Üstelik bu kez onay büyük yerden. Tom Ford'dan Marc Jacobs'a bütün imza adamlar aynı noktada birleşiyor: Kötü olmak iyidir! Lezzette, zevkte, giyside ve en önemlisi davranışlarda kötü olmak.

İşte o yüzden Bush'un söz dinlemez ikizlerine bir şekilde saygı duyuluyor buralarda. New York'un lüks sayfiyesi Hamptons'da sinirlendiği adamların üzerine Mercedes'ini süren halkla ilişkilerci Lizzie Grubman ve masa üstlerinde en bayağı halleriyle dans ediyorlar diye eleştirilen sosyetik Hilton kızkardeşler de pek popüler. Moda diye hoooop üzerinize tişört geçirir gibi kötü kız imajını geçiremezsiniz sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Biraz yardımla, vallahi de olur.

Değişim Gucci'nin boydan boya fermuarlı pantolonu ve Bad Girl marka parfümle başlasa da, olayı içine sindirmenin yolunu öğrenmek için rehber kitaplar bile var. "The Bad Girl's Guide", kadınların içindeki kötü kızı uyandırıp, istediklerini bir çırpıda elde etmenin yollarını anlatıyor. Yazar Cameron Tuttle'a göre her kadının içinde bir kötü kız var. Gerçek "Kötü Kız" olmanın tanımını ise şöyle yapıyor: "Korkusuz, tutkulu, isyankâr, bağımsız düşünceli, Anti-Barbie yanlısı, kendinden memnun ve kendi gibi olan." Rehbere göre "Kötü Kız" olmanın ilk adımı, "hayır" demeyi öğrenmek. Ama herkese; aileye, patrona, sevgiliye, arkadaşlara... Yani bütün o koskocaman görünen "Kötü Kız" imajının altını dolduran sadece kadının istediğini yapıp, kafasına göre takılması durumu. Amerikalı feminist ve toplumbilimci Camille Paglia, dünyanın en günahkâr kadınlarını sayarken Havva'dan başlıyor, Kleopatra, George Sand, Madonna ve Monica Lewinsky de 25 kişilik "kötü kız=günahkâr" listesinde. Ortak özellikleri ise sadece kendi dönemlerinde toplumun normları dışında hareket etmiş olmaları.

KÖTÜ KIZLAR TÜRKİYE'DE
New York'ta bunlar olurken, İstanbul'daki bir kız arkadaşımdan e-mail'le gelen "davetiye" Türkiye'nin "Bad Girl" trendine çoktan girdiğini gösterdi. Bir çeşit kaltaklığa davet bu! İnternette dolaşan bu İngilizce metin diyor ki, "Ne zaman kendim, inançlarım, sevdiğim şeyler için öne çıksam bana bitch (kaltak) dediler. Hayatımı istediğim gibi yaşamak, kimsenin üzerimde hak iddia etmesine izin vermemek, onlara göre kaltaklık!"

Çok mu klişe geldi? Valla kaltak olmak, hemen her toplumda ve hatta özgürlükler ülkesi Amerika'da bile aynı anlama geliyor ne yazık ki.

Aynı yazı diyor ki; "Madem böyle davrananlara kaltak deniyor, ben de bu tanıma sahip çıkıyorum. Evet kaltağım."

K- kontrole

A- alınamaz,

L- lekelenme

T- tehditine

A- aldırmaz

K- kadın

KALTAK.
Ben de altına imzamı atıyorum. Evet, ben de kaltağım. Ve hatta: Haydi kaltaklar dayanışmaya!

sedaercan@yahoo.com

SEDA ERCAN

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır