kapat
18.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

"Türkiye'yi bir bütün olarak satın"


İngiltere'de turizm denince onun ismi akla geliyor. Sebebi, başkanı olduğu Westminister Belediyesi'nin üstün başarısı. Harvey Marshall "Türkiye'nin imajını yenilemeli, bir bütün olarak dışarıya satmalısınız" diyor
Türkiye şu günlerde İngiltere'den gelen önemli bir misafiri ağırlıyor. Londra'nın turizm bakımından en iyi tanıtılan, en gelişmiş ve en önemli belediyesi Westminister'ın Belediye Başkanı Harvey Marshall, Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak ülkemizde bazı temaslarda bulunuyor. Daha doğrusu, ziyaretlerinin ardından son iki gündür Antalya'da güneşin ve denizin keyfini çıkartıyor. Sadece politikacı olmasına rağmen, turizme ayrı bir ilgi duyan ve kendi ülkesinde bu konudaki başarısını kanıtlayan Marshall'la Sultanahmet'te, Eresin Crown Otel'de görüştük. Otel hakkındaki düşüncelerini söylemedi, fakat Türkiye turizmi hakkındaki fikirlerini belirtti.

* Bu, Türkiye'ye ilk gelişiniz değil bildiğim kadarıyla.

Evet, şimdiye kadar pek çok kez Türkiye'ye tatil amaçlı geldim. Bu ülkeyi çok sevdiğimi söyleyebilirim. Ayrıca kültür alışverişi bakımından çok hoş bir deneyim oluyor. Tabii buraya gelmemizi sağlayan şey aslında Londra'da bulunan ve çok sevdiğimiz Türk arkadaşlarımız. Örneğin Londra'daki Türk büyükelçisi çok sevdiğim bir arkadaşım ve bana Antalya'da kalacağım yeri tavsiye eden de o.

* Tabii bütün bu ziyaretlerinizde herhalde Türk turizmini inceleme fırsatı bulmuşsunuzdur.

Türk deniz şeridinde çok iyi oteller var ve bunlar çoğunlukla dolu bildiğim kadarıyla. İngiliz ve Almanların geleneksel tatil yaptığı yerler vardır. Bunlardan biri de İspanya, fakat son yıllarda oraya ilgi azaldı, bunun sebebi Türkiye'nin daha ucuz olması. İspanya'da servis çok iyi değil, yemekler deseniz, pek bir özelliği yok. Yunanistan da yine yemek bakımından çok kısıtlı. Yiyecek neredeyse hiçbir şey yok.

* Yemek sizin için çok önemli galiba

Pek çok kişi için önemli. Bence bu Türkiye için büyük bir artı. Osmanlı mutfağı gerçekten mükemmel. İngiltere'de bulunan Türk restoranları da, tabii kaliteli olanları, çok rağbet görüyor örneğin. Dolayısıyla bu konunun üzerine gidilmeli. Bunun iyi bir tanıtımı yapılmalı.

* Peki Türkiye'nin yemekleri Yunanistan'ınkilerden çok daha iyiyse, denizi güneşi bu kadar beğeniliyorsa neden Yunanistan'da daha çok turist var?

Yunanistan kendini turizm ülkesi olarak satıyor da ondan. Tanıtım konusunda Türkiye'den çok daha fazla para harcıyorlar. Ben sadece reklamlardan ya da promosyonlardan bahsetmiyorum. Bence halkla ilişkiler çok önemli. Türkiye'nin televizyondaki imajı çok önemli.

* Nasıl bir imaj çizilmeli örneğin?

Türkiye'nin modern bir Avrupa ülkesi olduğuna insanları ikna etmek gerek. İnsanlar Türkiye'deki hırsızlıkların o kadar fazla, özellikle de Avrupa televizyonlarında gösterildiği kadar fazla olmadığına ikna edilmeli. Bugüne kadar Türkiye'nin imajı hep kötü olarak çizildi. Bir doğu ülkesi olarak lanse edildi. Bunun kesinlikle düzeltilmesi ve pozitif yanlarının verilmesi gerekiyor. Yani insanları rahatlatmak gerekiyor.

Bir de yüksek sınıf turizmi diye bir şey var. O sınıfın insanları Türkiye'ye, İstanbul'a gelmeli. Yüksek bir servis sunulmalı, kalite garanti edilmeli, örneğin vize problemleriyle uğraşmamalılar. Havaalanlarında gereksiz işlemler için saatlerce bekletilmemeliler.

* Bu insanlara ne gibi bir hizmet sunulmalı?

Kuala Lumpur'da çok iyi bir servisle karşılaştım. Havaalanına geldiğiniz zaman resmi bir masaya gidiyorsunuz. Orada yaklaşık 20 dolar ödüyorsunuz ve dışarı çıktığınızda hayat sizin için kolaylaşmış oluyor. En iyi otele götürüyorlar, gerekli iletişimi kuruyorlar. Her şey o kadar kolay ki. Pek çok otele gittim ve ama dünyanın en iyi oteli İspanya adalarından birinde mesela. Sahildeyken anında buz gibi bir su getirirler, istediğiniz an tüm hizmet yapılır. Her yarım saatte bir yanınıza biri gelir ve gözlüklerinizi temizler. Otelden çıkış mı yapacaksınız, dışarıda sizi hazır araba bekler. Havaalanına gittiğinizde bir görevli orada hazır bulunur. Muhtemel problemleri çözmek için. Bu gerçek bir servis işte.

* Sahil turizmi dışında Türkiye'nin kent turizmi için ne düşünüyorsunuz?

İstanbul'un inanılmaz güzellikte bir tarihi yapısı var. Bence bu satılması gereken bir şey. Bunun dışındaki kentlerin de modern ve değişik özellikleri var. İnsanlara nelere sahip olduğunuzu anlatmalısınız. Bunun dışında burada bir konferans turizmi, iş turizmi oluşturulabilir. Uluslararası pek çok işadamını buraya çekecek ve iyi para gelmesini sağlayacaktır. Tabii yine bunun için de çok iyi bir servise ihtiyaç var. Türkiye'de kalitesi iyi yerler var ama çok fazla değil.

* Hiç ben olsam şunları yapardım dediğiniz oluyor mu?

Bence Türkiye'nin bütün olarak satılması gerekiyor. Sadece turistik özelliklerini değil, tüm Türkiye'yi tanıtmak gerekiyor. İnsanlar hâlâ Türkiye hakkında bir şey bilmiyorlar. Londra'da Türkiye deseniz, a evet uzaklarda bir yerlerde öyle bir ülke var, lokumu, dansözleri falan var derler. Ve en kötüsü, insanlar hala o filmi hatırlıyor. Geceyarısı Ekspresi. Belki de yapılması gereken şey Türkiye'nin güzel yanlarını gösteren başka bir film yapmak. Bu tamamen PR işi. Unutmayın ki medyadaki bir kötü hikaye tüm imajın yıkılmasına neden oluyor.

* Siz Türkiye'de en çok neyi seviyorsunuz?

İnsanlarını. Temiz ve arkadaş canlısı oluyorlar.

ASLI E. PERKER

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır