kapat
18.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

'Keşke gerçek olsa'


Spielberg'ün haklarını almak için Julia Roberts ile yarıştığı Marc Levy'nin 'Keşke Gerçek Olsa' romanı Türkiye'de sessiz sedasız yayımlandı. Kitabı tüm dünyaya tanıtan ise Suzanna Lea...
Best-seller romanlar edebiyatçılar arasında küçümsense de yayıncıların, editörlerin gönlünde bir best-seller yakalamak yatar. Ama bu iş hiç de kolay değildir. Suzanna Lea, bu mertebeye erişenlerden. O bir editor; hem de "Kızım Olmadan Asla", "Ramses" gibi kitapları dünyaya tanıtan bir editor... Geçtiğimiz günlerde son bombalarından biri olan Marc Levy'nin "Keşke Gerçek Olsa" romanı Can Yayınları'ndan yayımlandı.

HERKES PEŞİNDE
Oxford mezunu Suzanna Lea 20 yaşındayken kendine "Dünya çapında satacak kitaplar bulmak" diye özetleyebileceğimiz bir iş edinmiş. Dünyanın en büyük kitap fuarı Frankfurt'un en gözde isimlerinden olan editöre, her yarım saatte bir diğer ülke yayınevlerinin editörleri "Bu yıl elinde ne var?" diye soruyor. İşte, Lea bu sorulardan birine Marc Levy'nin "Keşke Gerçek Olsa" kitabı yanıtını veriyor. Ama niyeti romanı önce sinemaya uyarlamak. Görsel hakları için yapılan açık arttırmada, fiyat 2 milyon dolara yükseldiğinde prodüktör Julia Roberts ile (Fox 2000) yönetmen Steven Spielberg'ün (Dreamworks) kıyasıya rekabetine tanık oluyor yayın dünyası ve kitap Spielberg'de kalıyor. İşin en tuhaf yanı, yönetmen bu arttırmaya katıldığında henüz kitabı okumamış bile!

YAZARIN DA HAYATI DEĞİŞTİ
Yazar Marc Levy'nin de tüm hayatı birden değişir. Zira 'Keşke Gerçek Olsa'dan önce Marc Levy, sıradan bir mimardır, yazar olmayı da hiç ama hiç düşünmeyen biridir. Bu romanı 10-15 yıl kadar önce oğlu okusun diye yazmaya başlar. Televizyon dizilerine senaristlik yapan kardeşi kitabı bulup okumasa, tek okuru oğlu ile sınırlı kalacaktır. Kitabı birçok yayınevine gönderirler ama sonuç olumsuzdur. Ta ki, Suzanna ile karşılaşana dek... Fransız yazarın İzmir kökenli olduğunu söylemeyi de unutmayalım.

Keyifli hayalet kitabı
Bu kadar patırtı koparan kitabın sırrı ne diye soracak olursanız, yanıt kısa olur; sırrı yok! 'Keşke Gerçek Olsa' bir Fransız romanından ziyade, hoş ama boş bir Amerikan filmine benziyor: Arthur duş almak için banyoya girdiğinde dolabın içinde bir kadın bulur. Hem de bu kadını ondan başka kimse görememektedir. Bu kadın, genç ve güzel bir doktor olan Lauren'in ruhudur. Bir kaza sonucu bitkisel hayata giren Lauren'in ruhu özgürce dolaşmaktadır ama artık evinde genç bir mimar olan Arthur oturmaktadır. Sonunda bedeni sabit, ruhu dolaşan Lauren ile Arthur ayrılmaz bir ikili olur. Romanda bol miktarda arkadaşlık ve aşk tanımı yer alıyor. Romanı okurken yer yer kendinizi "Hayalet-Ghost"ta buluyorsunuz. Kitabın 28 dile çevrilmesi hiç şaşırtıcı değil çünkü bir best-seller'ın içerdiği birçok öğe bu kitapta var; ama en önemlisi dilinin son derece sade olması. Okurun kafasını karıştıran hiçbir mesele yok. Keyifle okuyup, keyifle kapatıyorsunuz kapağını.

BUKET AŞÇI

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır