kapat
16.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Karanlığa hasretiz


Şehir ışıkları yüzünden yıldızları göremez olduk. Durum vahim. Bugün doğan çocuklar Samanyolu'nu ömür boyu göremeyecek. Birçok ülke karartma geceleri yapmaya başladı
İtalyan ve Amerikalı bilimadamlarının ortak olarak hazırladığı Dünya'nın en kapsamlı ışık kirliliği haritası, korkutucu bir gerçeği ortaya çıkardı. Yeryüzünde yaşayan insanların yüzde 99'u ışık kirliliğinden etkileniyor. Şehir ışıkları yüzünden artık geceleri gökyüzündeki yıldızları göremez olduk. En kötüsü ise çözüm bulunamazsa bugün doğan çocuklar, Samanyolu'nu gökyüzünde değil, yalnızca kitaplarda görecek... İtalyan Işık Kirliliği Bilim ve Teknik Enstitüsü ile Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin haritasına göre, atmosfere çarpıp dünyaya geri vuran ışıklar, gökyüzü ile yer arasında barikat oluşturuyor. İtalyan uzman Pierantonio Cinzano'nun açıkladığı rakamlar ise ürkütücü:

AVRUPA'NIN 6'DA BİRİNDE GÖKYÜZÜ GECELERİ AYDINLIK
Dünyanın üçte ikisinde insanlar, geceleri yıldızlarla dolu ve berrak bir gökyüzü göremiyor. Batı Avrupa ve ABD'de oran, yüzde 99 civarında. ABD nüfusunun üçte ikisi ile Avrupa'nın yarısının çıplak gözle Samanyolu'nu izleme imkanları kalmadı. Uzmanlar, "Avrupa'nın 6'da 1'i ve dünyanın 10'da birinde geceler artık gerçekten karanlık değil" dedi.

GÖKYÜZÜ EN RAHAT VENEDİK'TE İZLENİYOR
Avrupa'nın en şanslı kentlerinden biri de Venedik... Yıldızlar kıtanın büyük kentleri arasında en rahat Venedik'te görülüyor. Kirliliğe karşı ilk ciddi çalışmaları başlatan ülke ise ABD... Illinois eyaletine bağlı Chicago kentinde gökdelenler kuşların göç zamanında ışıklarını söndürüyor. Gökdelen ışıklarını "yıldız" sanan kuşların binalara çarpıp ölmesi üzerine böyle bir önleme başvuruldu. Birçok trafik kazasının da geceleri sürücülerin yüzüne vuran yoğun ışık yüzünden meydana geldiği öne sürüldü.

100 yıldız görebiliyoruz
Şehir ışıkları, insanların ellerinden gece gökyüzüne bakma keyfini aldı. İşte Amerikalı bilimadamlarının açıklaması: Gözü karanlığa alışmış bir insanın, Ay'ın olmadığı gecelerde çıplak gözle normalde 2 bin 600 yıldız görmesi gerekir. Ancak kirlilik yüzünden insanlar artık en fazla 100 yıldız görüyor. 1994 yılında Los Angeles'ta meydana gelen depremde kentte elektrikler gitti. Gökyüzünde büyük bir gaz bulutu gören halk çok korktu, panik yaşandı. Ancak gördükleri yalnızca Samanyolu'ydu. Işıklar şehri Los Angeles'ta yaşayanların çoğu Samanyolu'nu ilk kez görmüştü...

www.sigortam.net
www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır