kapat
11.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

banner
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
BİLAL ÇETİN(bcetin@sabah.com.tr )

Son söz Ecevit'in

Paniğe gerek yok. Yeter ki yeni siyasi krizler çıkarmayın. Ekonomik krizin de üstesinden geliriz, AB treni de kaçmaz

ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın kongre konuşması ve ardından Genelkurmay Genel Sekreterliği'nin bu konuşmaya yanıt olarak yayınladığı çok sert bildiriyle doruğa ulaşan gerilim sonrası birkaç gündür sessiz kalan Başbakan Bülent Ecevit sessizliğini dün bozdu. Yılmaz'ın konuşmasına gerekli yanıtı Pazartesi günü kendisinin verdiğini söyleyen Ecevit, Genelkurmay'ın hükümet ve ekonomik durumla ilgili çok ağır ifadeler içeren bildirisini yadırgadığını söylüyor. Ecevit, Türkiye'nin geçirmekte olduğu bu hassas dönemde bazı tartışmaları gereksiz biçimde kaşıyarak yeni krizlere yol açılmaması gerektiğini düşünüyor.

Tartışmanın taraflarına itidal tavsiye eden Ecevit diyor ki: "Eğer sayın Mesut Yılmaz'ın konuşması üzerine benim Pazartesi günü verdiğim yanıtla yetinilseydi bu konu kapanmış, bitmiş olabilirdi. Fakat maalesef sürekli kaşınıyor..."

BU ÇIKIŞI BEKLEMİYORDUM
Pekİ Ecevit, 6 Ağustos'ta Yılmaz'a yanıt verirken, acaba Genelkurmay'dan sert bir tepki gelebileceğini tahmin etmiş, onun önünü mü kesmeye çalışıyordu?... İşte yanıtı: "Hayır ben o konuşmayı yaparken askerlerden böyle bir tepki, bir açıklama beklemiyordum. Zaten ben o konuşmadan sonra, herhalde daha fazla bu konunun üstünde resmen durmanın gereği olmazdı diye düşünüyordum..."

Ama sonuçta tahminlerin ötesinde sert ifadelerle yüklü bir Genelkurmay bildirisi geldi, ertesi gün. Hem de sadece Yılmaz'ın konuşmasında yer alan "ulusal güvenlik" konusu ile sınırlı tutulmamıştı bildiri. Bu konu gerekçe yapılarak birikmiş başka bazı tepkiler, hükümete ve ekonomik duruma ilişkin olarak da çok ağır eleştiriler dile getirilmişti. "Evet öyle oldu" diyor Ecevit: "Bildiride hükümete yönelik suçlamalar var. Hatta ekonominin iflası tabiri kullanılıyor ki, bildiğim kadarıyla hiçbir devlette bugüne kadar böyle bir tabir kullanılmamıştır. Kriz denir, bunalım denir de bu kadar ağır bir şey, 'iflas' tabiri söylenemez, söylenmemesi gerekirdi..."

Ama söylendi... Ecevit, hükümetle ilgili, ekonomik durumla ilgili bu ağır ifadelerin, sert eleştirilerin bir bildiriyle kamuoyuna açıklanmış olmasını, "Belki bir birikimin sonucu diye düşünüyorum" diye değerlendiriyor

YENİ KRİZLER GELMESİN
Pekİ bu sert bildirinin ardından Genelkurmay Başkanı ile telefonla veya yüz yüze bir görüşme yaptı mı Ecevit? "Hayır yapmadım. Çünkü Sayın Genelkurmay Başkanı Ankara dışında, tatilde. Onun için görüşemedim kendisiyle. Ancak bugün 2. Başkan Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bir görüşmemiz oldu. Konumuz Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) idi. Ama onun dışında toplantıdan sonra sayın 2. Başkan ile bir de genel görüşmemiz oldu. O konuları da konuştuk..."

Ecevit, bu kritik görüşmenin içeriği ile ilgili herhangi bir açıklama yapmıyor. Ancak bu kritik konuşma sırasında muhtemelen, tartışmanın en azından bu noktada kesilmesini, yeni bir bildiri ile gerilimin daha da tırmandırılmamasını, yeni krizlere yol açılmamasını istedi Başbakan. "Görüşmede edindiğiniz izlenim nasıl? Gerilim bu noktada dondurulabilir mi?" sorusuna Ecevit, "İnşallah" diye yanıt veriyor ve ekliyor: "Çünkü şu sırada Türkiye'nin böyle şeylere tahammülü yok. Tam işler belirli bir düzelme noktasına geliyor, ama maalesef biz kendi kendimize yeni krizler yaratıyoruz. Çok dikkat etmemiz gerekiyor..."

AB TRENİNİ KAÇIRMAYIZ
Ecevİt, tartışmanın dondurulmasını istiyor ancak Mesut Yılmaz, askerle değil ama siyaset zemininde ulusal güvenlik tartışmasını sonuna kadar götürmekte kararlı gözüküyor. "Siyasal zeminde tabii ki bu konular tabii ki tartışılabilmeli. Herkes bunları söyleyebilmeli, yanıtını verebilmeli" diyor Ecevit. Ancak Yılmaz'ın "AB'ye tam üyelik hazırlıklarının yavaş gittiği, bu nedenle AB treninin kaçırılmakta olduğu" eleştirisine şu yanıtı veriyor: "Bence yavaşlık söz konusu değil. Çünkü Meclis, yaz tatiline girinceye kadar hükümetle birlikte gece gündüz, sabahlara kadar çalıştı. Şimdi bu verimli çalışma dönemi Meclis toplanınca yeniden başlayacak. Ondan önce de biliyorsunuz anayasa değişiklikleri görüşülecek. Diğer kanunları nasıl karar alıp da çıkarttıysak yeni gerekenleri de yine aynı kararlılıkla çıkartacağız. Kimsenin kaygısı olmasın..."

Ecevit özetle, "Paniğe, kaygıya gerek yok. Yeter ki, yeni siyasi krizler çıkarmayın. Ekonomik krizin de üstesinden geliriz, AB trenine de yetişiriz" mesajı veriyor...

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır