kapat
10.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

banner
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Fazla kazanç bildirene özel destek

Bodrum'da, deniz kenarında dondurması ile ünlü olan bir çay bahçesinde otururken, 40-45 yaşlarında düzgün giyimli birisi, tebessüm ederek yaklaştı.

- İyi akşamlar Hocam. Ben okurlarınızdan biriyim. İzin verirseniz birkaç dakikanızı almak istiyorum,

- Tabii buyurun,

- Ben ticaretle uğraşıyorum ve bulunduğum ilde de, en çok vergi ödeyenler arasında her yıl ilk üçe giriyorum. Bundan da büyük gurur duyduğumu ayrıca belirtmek isterim. Ancak, her yıl bulunduğumuz ile denetime gelen vergi inceleme elemanları, en çok vergi ödeyen 10-15 firmayı incelemeye alarak göreve başlıyorlar. Bu yıllardır değişmiyor. Rekortmen olduğum için, her yıl incelemeye alınıyorum. Buna karşılık, düşük kazanç beyan edip az vergi ödeyenlerin çoğu incelemeye alınmıyor. Burada bizim tüm suçumuz, vergi rekortmeni olmak mı?

Vergi dairelerini değiştirdiler

İşadamı haklıydı. Kendisine, Türkiye'nin çeşitli illerinde faaliyette bulunan, çok sayıda mükelleften de, bu yönde şikayet aldığımızı hatta bulundukları ilde rekortmen durumunda olan bazı mükelleflerin, sırf bu nedenle İstanbul, Ankara gibi büyük illerde, küçük bir büro kiralayıp, vergi dairelerini bu illere naklettiklerini anlattım. Ardından, bu konu ile ilgileneceğimi de belirttim.

Maliye Bakanı ne diyor?
Aradan yaklaşık on gün geçti. Önceki gün, Maliye Bakanı Sümer Oral ile görüşürken, konuşmamızın bir bölümünde, bu olayı kendi düşüncelerimi de belirterek aktardım. Dikkatle dinledikten sonra şunları söyledi;

- Haklısınız Hocam, yıllardır nedense, en yüksek kazanç bildiren ve en çok vergi ödeyen mükellefler, düzenli olarak vergi incelemesine alınmışlar. Bunlar incelenmesin demiyorum ama her yıl sürekli olarak, en çok vergi ödeyenleri incelemek de doğru değil. İdare-mükellef ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyebilen bu uygulama artık değişecek. Yani bir ile vergi incelemesi yapmak için, toplu halde giden inceleme elemanları, incelemeye artık en çok kazanç gösterenlerden başlamayacak. Kuşkusuz, gerektiğinde, onlar da incelenecek ama her yıl özellikle vergi rekortmenlerinin incelenmesi veya incelemeye onlardan başlanılması olayına son verilecek.

Neyse ki sorun çözülüyor
Maliye Bakanının bu yaklaşımı, hem "bir taşla üç kuş vuran" hem de uygulamada öteden beri haklı şikayetlere neden olan, önemli bir soruna çözüm getiriyor.

En çok vergi ödeyenlerin, her yıl incelenmesi olayı, zaman zaman "vergi rekortmeni olmak suç mu?" gibi yakınmalara neden olabiliyordu. Hem bu sorun gideriliyor ve idare-mükellef ilişkileri daha sağlıklı bir zemine oturtuluyor hem de inceleme, gelirini gizleyen diğer mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesini büyük illere kaydırmasının da önüne geçiliyor.

Maliye Bakanı Sümer Oral'ı bu konudaki yapıcı yaklaşımı nedeniyle kutluyoruz.

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır