kapat
10.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

banner
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

3 tehdit, 3 rapor


İstihbaratçıların hazırladığı 3 raporda da "Ekonomik, sosyal ve siyasal sorunların" irticai ve terörist tehditlere güç verdiği uyarısı yapıldı
Ulusal güvenlik tartışması devam ederken istihbarat birimleri, güvenliği tehdit eden üç ayrı konuda üç ayrı rapor birden hazırladı. Aynı gün farklı basın kuruluşları aracılığıyla açıklanan irtica, PKK ve Hizbullah'la ilgili üç raporda da benzer teşhislere yer verilmesi dikkat çekti. Raporların üçünde de ülkenin yaşadığı "ekonomik, sosyal ve siyasi sorunların" irticai grupların hareketlenmesini sağladığı, Hizbullah ve PKK'nın eleman bulmalarını kolaylaştırdığı ve güçlenmesine yardımcı olduğu vurgulandı. Raporların içeriği şöyle:

İRTİCA UYARISI
* İrticai unsurlar halkın karşısına dini söylemle çıkıyor. Kişisel sorunların olduğu kadar, ülke sorunlarının da kutsal kitaba, sünnete, hadise, icma ve kıyasa göre çözülebileceğini savunuyor. Böylece, halkın en saygı duyduğu konuyu kurtarıcı olarak sunuyor. Nitekim "Kurtuluş İslam'da" şeklinde slogan bu mantığı gösteriyor.

* Dini düşünce açısından son derece hassas olan halkın dini söylemlerle sorunlarına çözüm getireceğini iddia edenlerden etkilendiği açık. Bu gerçek, irticai unsurların en büyük avantajı.

* Nitekim, siyasi partilerin irticai faaliyetlere gösterdiği taviz seçimlerde halkın desteğini alma endişesi ve isteğinden kaynaklanıyor. Tavizkar tutum irticanın bir diğer güçlü yanını da oluşturuyor.

* İrticai unsurların başka bir güçlü yanı ise Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullar. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, sosyal, siyasal ve ekonomik sorunların büyüklüğü ve sürekli olarak artması vatandaşlarda devlete karşı soğukluk yaratıyor, bu soğukluk irticai unsurlar tarafından laik demokratik sisteme tepkiye dönüştürülmeye çalışılıyor.

* 28 Şubat sürecinde irtica ile mücadelede önemli bir başarı elde edilmişse de yaşanan ekonomik, sosyal, siyasal sorunlar irticai grupların hareketlenmesine neden oldu.

HİZBULLAH VE PKK
Hizbullah raporunda örgütün yapılanma sistemi, söylemi ve eylem biçimi gözönüne alındığında faaliyetinin zaman içinde önemli bir tehdit haline dönüşebileceği uyarısını yapan istihbarat birimleri, Türkiye'nin halen içinde bulunduğu ekonomik, siyasi, dini ve sosyal problemler devam ettiği sürece, özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde yeni örgütlerin ortaya çıkmasının veya halıhazırda faaliyet gösterenlerin eleman bulmasının zor olmayacağını vurguladı. Ayrı uyarı PKK raporunda da yapıldı

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır