kapat
10.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

banner
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Protokol krizi


Manisa Valisi'ni uğurlama töreninde Tugay Komutanı Kazım Usta, ANAP İl Başkanı Ahmet Özövgü'yü iterek protokolün dışına çıkardı ve bağırdı: Herkes yerini bilsin!
ANAP ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında 'ulusal güvenlik' tartışmasıyla başlayan ve tırmanan kriz, İçişleri Bakanı Müsteşarlığı'na getirilen Manisa eski Valisi Muzaffer Ecemiş'i uğurlama töreni sırasında ilginç bir boyut kazandı.

Tören sırasında Tugay Komutanı Tuğgeneral Kazım Usta ile ANAP İl Başkanı Ahmet Özövgü arasında protokol kavgası yaşandı. Usta, önüne geçen ANAP İl Başkanı Ahmet Özövgü'yü önce eliyle iterek protokolden çıkarmaya çalıştı, sonra da "Herkes haddini bilsin. Benim asabımı bozmayın, defolun gidin" diye bağırdı.

KOMUTAN SİNİRLENDİ
Manisa'da 5.5 yıl valilik yaptıktan sonra İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na atanan Muzaffer Ecemiş için, Valilik Konağı önünde dün sabah bir uğurlama töreni yapıldı. Törene il yönetiminin üst kademe görevlileri, askeri yetkililer, kaymakamlar, belediye başkanları ile çok sayıda bürokrat katıldı. Ecemiş kendisini uğurlamaya gelen kişilerle tek tek tokalaşarak vedalaşmaya başladı.

Bu esnada, ANAP Manisa İl Başkanı Ahmet Özövgü, sıranın sonunda yer alan Belediye Başkanı Adil Aygül ile Tugay Komutanı Tuğgeneral Kazım Usta'nın arasında durmak isteyince törenin havası bir anda değişti. Bu harekete sinirlenen Tuğgeneral Usta, Özövgü'yü eliyle geriye itip, "Böyle saçma şey olmaz. Her şeyin bir esası vardır. Protokol esası da vardır. Herkes kendi yerini bilsin. Partilidir diye size şey mi yapacağız yani. Geç yerine otur, defolun gidin" diyerek tepki gösterdi.

'PAŞAM BURASI KIŞLA MI?'
Özövgü, Paşa'ya "Paşam burası kışla değil. Burada resmi bir uğurlama yok. Burası askeriye değil ki böyle davranıyorsunuz" diye cevap verince sinirler iyice gerildi. Özövgü'ye bir kez daha çıkışan Usta, "Ne demek? Burada resmi bir uğurlama var. Askeriye olması şart mı? Benim asabımı bozmayınız, defolun gidin. Haddinizi bilin bir daha be" dedikten sonra kendisini eliyle protokolün dışına çıkardı.

Olayı izleyenler donup kalırken, sıradan vedalaşarak ilerleyen Vali Muzaffer Ecemiş, kucaklaştığı Usta'ya "Metanetli olun" dedi. Ecemiş'in otomobiline binip ayrılmasının ardından Tuğgeneral Usta da, sinirli bir şekilde tören alanını terk etti.

TARAFLAR OLAYI ANLATTI

Tuğgeneral Kazım Usta: Üzüntü duymuyorum
Tugay Komutanı Tuğgeneral Kazım Usta, 3 yıl önce albaylık rütbesinden tuğgeneralliğe yükseldi ve tayini Manisa'ya çıktı. Üç yıldır burada görev yapan Usta, disiplinli ve sert bir asker olarak tanınıyor. Yaşanan gerginliğin ardından Usta, şunları söyledi:

"Bu tür karşılama ve uğurlamalarda sivilde bir başıboşluk oluyor. Nitekim kolaylık olsun diye, gelenleri de sıraya ben koydurttum. Ancak Ahmet Bey benimle belediye başkanı arasına girince olay oldu. Daha öncede Mesir Şenlikleri sırasında böyle bir durum yaşanmıştı; valiyi protokol konusunda uyarmıştım. İl başkanı benimle belediye başkanı arasında protokol gereği duramaz. Olaydan herhangi bir üzüntü ya da kırgınlık duymuyorum. Ahmet Bey'i severim. Altın aldığımda, onun dükkanına giderim. Bana kimse kızmasın. Ben sistemin, bu devletin protokolünü aynen uygularım."

ANAP İl Başk. Ahmet Özövgü: Paşa'yı dava edeceğim
"Belediye Başkanımız ile konuşuyorduk. Herkesin sıraya girdiğini görünce arkaya doğru yürüdük. Konu bitmediği için bende sıraya girdim. O anda Paşamız gelip, birden parladı. Bir yanlış anlaşılma oldu. Manisa'da kuyumcuyum. Kendisi benim mekanıma gelir, benden altın alır. En son gelişinde işyerimde üç saat misafirim oldu. İkili ilişkilerimiz son derece iyidir. Daha önce aramızda kötü bir şeyler olsa, diyeceğim ki bana yaptı. Ama yok böyle bir şey. Hatta bana 'en yakışıklı başkan' derdi. Bana böyle iltifat eden bir insanın bu hareketini anlamadım. Önce şaka yapıyor zannettim. Ama baktım ki ciddi. Yoksa ben, Kazım Usta'ya da son derece saygılıyım."

Özövgü, olayı parti arkadaşlarıyla değerlendirdikten sonra ise Paşa'yı mahkemeye verebileceğini söyledi.

Belediye Başkanı Adil Aygül: Yakışıksız bir olay
"Ahmet Özövgü ile birşey konuşuyorduk. Sıraya geçilince bizde sonunda durup, konuşmaya devam ettik. Valimiz çok uzakta idi. Paşam çok acele davrandı, niye yaptı bilmiyorum. Ancak yapılan sıra, protokol sırasının tam uygulanmadığı bir ortamdı. Kaldı ki Ahmet Bey zaten kendi sırasına geçecekti. Uyarmasının yanında, itmesini hiç doğru bulmadım. Bence orada çok tatsız ve yakışıksız bir olay yaşadık."

Aynı ikilinin ikinci krizi
Tugay Komutanı Tuğgeneral Kazım Usta ile ANAP İl Başkanı Ahmet Özövgü arasında, 20 Nisan günü yapılan 461. Mesir Macunu Şenlikleri'nde de protokol nedeniyle kriz yaşanmıştı.

Manisa Cumhuriyet ve Egemenlik Anıtı'ndaki tören sırasında ANAP İl Başkanı Ahmet Özövgü ve Merkez İlçe Başkanı Etem Battal'ın protokolün ön sıralarında yer almasına tepki gösteren Tuğgeneral Kazım Usta, Özövgü ve Battal'ı arkaya göndererek, "Önce devlet" demiş, arkalarda bulunan vali yardımcılarını onların yerine getirmişti. Tuğgeneral, Vali Muzaffer Ecemiş'in vali yardımcılarına sahip çıkmadığı yönünde eleştirilerde bulunmuştu.

Protokol sırası nasıl olur?
Bayramlarda, karşılama ve uğurlama törenlerinde illerde uygulanan protokol sırası şöyle: Vali, tugay komutanı, belediye başkanı, cumhuriyet başsavcısı, adalet komisyonu başkanı, bölge idare mahkemesi başkanı, rektör, vali yardımcısı, dekan, il jandarma komutanı, il emniyet müdürü, genel müdürler, iktidar partisi il başkanları, diğer parti il başkanları ve daire başkanları...

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır