kapat
10.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

banner
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bunlar yine bizim balonu gördüler!


Türkiye'nin 7 yerinden günde iki kez hava balonları fırlatılıyor. Gece ışıklandırma yapıldığı için balonlar UFO olarak algılanıyor
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Recep Yılmaz, "Her 'UFO gördüm' haberi geldiğinde içimden 'yine bizim balonu gördüler' diye geçiriyorum" dedi. Yılmaz, meteoroloji balonuna takılı olan vericilerin de çobanlar tarafından "kıymetli" zannedilerek saklandığını söyledi.

HERKES TELEFONA SARILIYOR
Meteoroloji balonlarının Türkiye'de 7 yerde; İstanbul, Ankara, İzmir, Isparta, Samsun, Diyarbakır ve Adana'da gündüz 14.00, gece 02.00'de gökyüzüne bırakıldığını söyleyen Recep Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Beyaz balon yukarıya çıktıkça şişiyor ve 5 metre çapına ulaşıyor. Altında 600 gram ağırlığında verici ve küçük bir paraşüt var. Atmosferin 40 kilometre derinliğine kadar gidiyor. Bunu özellikle akşam saatlerinde gökyüzünde görenler UFO zannedebiliyor. Bölgelere balonun havalandığı saatlerde 'UFO gördük' diye telefon sıklıkla geliyor. Uşak'ta görülenler de muhtemelen İzmir yada Isparta'dan gönderilen balonlar.

Türkiye ve dünyadaki 1000 yerdeki balonların aynı saatte gökyüzüne bırakıldığına dikkat çeken Yılmaz, "Gece bıraktığımız balonun alt kısmını vericiden gelecek ilk sinyalleri alabilmek için ışıklandırıyoruz" dedi. Evet yükseldikçe rüzgarın da etkisiyle yan yatan ve çapı 5 metreye kadar genişleyerek elips bir görüntü alan beyaz balonun UFO sanılması olası. Üstelik gece de altındaki ışıkla UFO sanılması daha da kolay.

Yerde balon havada UFO
Meteoroloji balonunun UFO'ya benzeyip benzemediğini görmek için dün foto muhabiri arkadaşım Ali Ekeyılmaz ile birlikte balonun gökyüzüne bırakılacağı Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'ne gittik. Bahçenin kapısı ağır ağır açıldı. Karşımıza 1.5 metre çapında şişirilmiş beyaz bir balon çıktı. Balon iple küçük beyaz bir paraşüte bağlıydı. Aynı bahçe içinde bulunan ve Radiosonde adı verilen birimde kontrol edilen verici de balona bağlanınca artık her şey hazırdı. Balon bir görevli tarafından uçurtma gibi ipinden tutularak gökyüzüne bırakıldı. Yaklaşık 5 dakika kadar çıplak gözle izleyebildiğimiz balon, hızla yukarı çıktı ve kısa bir süre sonra da gözden kayboldu. Ama bu arada güneşten aldığı ışığa göre renk değiştirdiği dikkat çekti.

Şule TÜRKER

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır