kapat
10.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

banner
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sümerbank satışı tamam


Sümerbank'ın, Oyak Grubu'na satışı için dün imzalar atıldı. 6.6 katrilyonluk bilançonun 2 katrilyonluk kısmını devralan Oyak, bankaya hemen 27 trilyon lira sermaye koyacak
Oyak Grubu ile BDDK arasında aylardır süren görüşmeler dün noktalandı ve Fon bünyesindeki Sümerbank, resmen Oyak Grubu'nun oldu. Böylece Bank Ekspres ve Demirbank'tan sonra üçüncü Fon bankasının satışı resmen tamamlanmış oldu.

Bankanın hisse senedi devir ve satış sözleşmesi anlaşması, BDDK ve Oyak yetkilileri arasında dün imzalandı. Anlaşmayı, BDDK Başkanı Engin Akçakoca ve Oyak Grubu Başkanı Yusuf Selçuk Saka imzaladı. İmza törenine, Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy da katıldı.

BİLANÇONUN ÜÇTE BİRİ
Fon'dan yapılan açıklamaya göre bankanın devir tarihindeki özkaynağı sıfır olacak. Oyak, bankaya hemen 27 trilyon lira sermaye koyacak. Oyak, Demirbank'ın yaklaşık 6.6 katrilyon olan bilançosunun 2 katrilyon liralık bölümünü alacak. Birleşme en geç 15 Ocak 2002 tarihinde tamamlanacak.

GERİ ÖDEME 2002'DE
Fon'nun Demirbank'taki 672 trilyon liralık mevduatı 12 Haziran 2002 tarihine kadar geri ödenecek. Fon'a kâr üzerinden hesaplanan faiz ödemesi yapılacak.

BDDK Başkanı Engin Akçakoca, imza töreninde yaptığı konuşmada, Sümerbank'ın satışının, Oyak Grubunu güçlendireceğini belirterek, "Sümerbank'ın satışının, Oyakbank'ın uzun süreden bu yana hakettiği büyüklüğe ulaşması açısından yerinde bir adım olduğuna inanıyorum" dedi.

TASFİYEDEN KURTULDU
Oyak Grubu Başkanı Yusuf Selçuk Saka ise, şunları söyledi: "Zafiyete düşmüş olan ve belkide tasfiye sürecine girmiş olan bir bankamızı, ekonomimize kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz. Umarız kısa bir zamanda güçlü bir hale gelir ve gerek Türk ekonomisine, gerekse grubumuza hayırlı hizmetler yapar."

Oyakbank ile birleştirilecek
Oyak Grubu'nun, bankacılık sektöründe daha da büyüyeceğini vurgulayan Genel Müdür Coşkun Ulusoy şu değerlendirmede bulundu: "Bankacılık yolunda attığımız bu ilk adımı büyütmek ve mükemmel bir hale getirerek Türkiye'ye örnek bir banka yapmak istiyoruz. Bankacılık alanındaki bu adımımızı başka adımlar da takip edecek. İlk etapta Sümerbank'ı, Oyakbank ile birleştireceğiz, onu orada bırakmayacağız ve bazı yeniliklerin ve adımların peşinde olacağız."

İçinde 6 Fon bankası var
1933 yılında kurulan Sümerbank Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun bünyesine alınmasının ardından, 19 Şubat 2001 tarihinde Egebank, Yurtbank, Yaşarbank ve Bank Kapital'i aktif ve pasifiyle devraldı. Ardından 7 Mayıs 2001 tarihinde de Ulusalbank, Sümerbank çatısı altına alındı. 135 şube ve 2 yurtdışı temsilciliği (Berlin, Frankfurt) ve Bahreyn Şubesi bulunan Banka'da, halen 2 bin 975 kişi çalışıyor. 6 bankanın birleşmesiyle oluşan bilanço büyüklüğü 6.6 katrilyon lira olan Sümerbank'ın toplam mevduatı da 4.1 katrilyon lira seviyesinde. Sümerbank'ın, Mart sonu itibariyle toplam aktifleri 2 milyar 814 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır