kapat
10.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

banner
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Polise küfür suç sayılmadı


ABD'de polise düpedüz küfreden iki kişi suçsuz bulundu. Mahkemenin gerekçesi ilginçti: Küfür ifade özgürlüğüdür
Özgürlükler ülkesi ABD'de artık polise küfretmek suç değil, özgürlük sayılacak. Bundan böyle Amerikalılar eleştiri amacıyla polise savurdukları küfürleri "ifade özgürlüğümü kullandım" diyerek açıklayabilecekler.

Maksadını aşmayan küfürün suç sayılmamasına Kaliforniya eyaletinde dün sonuçlanan iki dava neden oldu. Amerikan Federal Temyiz Mahkemesi, vatandaşların polise küfretmesinin suç olmadığına karar verdi. 1999 ve 2000 yıllarında polise küfür eden iki kişinin davalarını ele alan mahkeme, polise küfürün ifade özgürlüğü kapsamına girdiğini ve cezalandırılamayacağını açıkladı.

HAKARET DEĞİL, ELEŞTİRİ
İki küfür olayı da Kaliforniya'da Yosemite Milli Parkı'nda meydana geldi:

İlk olay 1999 yılında Nolan Poocha adlı bir otel yöneticisinin, personelinden birini gözaltına almaya çalışan bir polis memuruna karşı çıkmasıyla patlak verdi. Çıkan tartışmada polis aralarında Poocha'nın da bulunduğu kalabalıktan dağılmalarını istedi. Dağılmayı reddeden Poocha polise küfür edince gözaltına alındı ve 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Poocha cezasına itiraz ederek temyiz mahkemesine başvurdu. Bu başvuruyu değerlendiren mahkeme kararını dün açıkladı: "Nolan Poocha suçsuz bulunmuştur." 1'e karşı 2 oyla verilen karara gerekçe olarak, Poocha'nın ifade özgürlüğünü kullanması gösterildi. Mahkeme başkanı, "Kaba bir dille de olsa polisi eleştirmek suç sayılamaz" dedi.

EVİNDE KÜFREDEBİLİR
İkinci olay ise 2000 yılının Mart ayında meydana geldi. Chad Taylor adlı kişi, evinde kendisini dürterek uyandıran polise küfür edince yakalandı ve o da tıpkı Poocha gibi 10 hapis cezasına mahkum edildi. Dün sonuçlanan temyiz davasında Taylor da 1'e karşı 2 oyla suçsuz bulundu. Polise hakaret kuralının kamuya açık yerlerde geçerli olduğunu belirten mahkeme Taylor'un özel mülkünde ettiği küfürün bu kural uyarınca cezalandırılamayacağını açıkladı. Aynı gün açıklanan bu iki karar ABD'de büyük tartışma başlattı.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır