kapat
10.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

banner
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Robot gazeteciler geliyor


Amerikalı bilim adamları en gelişmiş gazeteci robotu yarattı. Yazar adı verilen bu robot, ajans tarıyor, haberleri hatasız yazıyor
Amerika'da robot gazeteci devri başlıyor. New Scientist dergisinin haberine göre çok değil, birkaç yıl sonra okuduğunuz haberler, mürekkep yalamış deneyimli gazetecilerden değil hata affetmeyen robotlardan çıkacak. Bilim adamları haberleri toplayabilen, kelimeleri hikayelere dönüştüren bir bilgisayar programı sayesinde yazı işleri müdürlerinin yerini bile robotlar alacağını söylüyor.

Bu iş için "Author" (Yazar) adı verilen bir robot kullanılıyor. Başlangıçta çocukların imla hatalarını düzeltmek amacıyla yaratılan Yazar, karakterleri ve konuyu değiştirerek yeni hikayeler üretebiliyor. Yazar'ın yaratıcıları Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi'nden Charles Callaway ve James Lester, New Scientist dergisine bir haberi kusursuz yazabilecek teknolojiyi geliştirmek üzere olduklarını müjdelediler.

NASIL ÇALIŞACAK?
Yazar nasıl çalışacak? Yazar, verilen bir metinden bilgi çıkarabilen sistemlerle birleştirilecek ve bu sayede ajansları taradıktan sonra topladığı bilgileri haber haline getirebilecek. İki paragraftan uzun yazılar oluşturabilecek. Haberin karakterleri, sahneler ve olay kurgusu programlandıktan sonra, Yazar bu bilgileri cümleler halinde gruplayacak ve bunları dilbilgisi açısından düzgün metinlere dönüştürecek. Yazar gazetecilerin aksine hiç imla hatası yapmayacak.

JAPONYA'DA İŞBAŞI YAPTI
Japonya'da bir gazetenin başına robot bir yazı işleri müdürü getirilmesi için çalışmalar başladı. Bu robotlara gazeteciliğin ve haberciliğin temel kuralları ve etik değerleri hakkındaki bilgiler yüklendi ve daha sonra haberler bu robotlara teslim edildi.

Gazeteciler Yazar için ne diyor? Amerikalı medya mensupları hiçbir robotun insanların yerini alamayacağını iddia ediyor.

Amerikan Ulusal Gazeteciler Birliği Editörü Tim Gopsill de bu kişilerden biri. Gopsill, "Bunların hepsini daha önceden de duyduk, yapay zeka gerçek bir gazetecinin yarattığı standartları hiçbir zaman yakalayamaz" diye konuştu.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır