kapat
10.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

banner
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yeşilçam heykelini dikerdi!


Kathy Buckley... Sağır doğdu, üzerinden bir cip geçti, tekerlekli sandalyeye mahkum oldu, ayağa kalktı ama kansere yakalandı. Şimdi ünlü bir komedyen...
Amerika'nın en ünlü komedyenlerinden biri olan Kathy Buckley'nin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Ama o bunların hepsini yaşama tutkusuyla yenerek Amerika'nın ilk sağır komedyeni unvanını elde etti. Ve şimdi PBS televizyonunda hayatını anlattığı bir komedi şovuna başladı. Buckley'nin şovunda sergiledikleri üst üste yaşanan trajedi ve mucizelerden oluşuyor ama o başına gelenleri o kadar ustaca anlatıyor ki herkesi gülmekten kırıp geçiriyor.

Buckley dünyaya duyma engelli olarak geldi. 8 yaşına gelene kadar anne-babası dahil bunu hiç kimse fark etmedi. Öğretmenleri Buckley'nin zeka özürlü olduğunu düşünüyordu. Okulda kendini sevdirebilmek için evden para çalıp arkadaşlarına şekerler alıyordu ama nafile. Arkadaşları anne babasının bile çözemediği Kathy'yi dışlıyordu. Küçük Kathy sonunda zeka özürlüler için açılan bir okula gönderildi. Fakat zeka özürlü değil, sağır olduğu ortaya çıktı. Dudak okumayı ve işaret dilini öğrenerek evine geri döndü.

ÜZERİNDEN CİP GEÇTİ
Lise yılları ve sonrasında hiçbir erkekle flört edemedi Kathy. Şovlarında bunun nedenini "Telefon sesini duymadığım için beni hiçbir erkek arayıp bir yerlere davet etmiyordu" diyerek açıkladı. 19 yaşında plajda güneşlenirken, cankurtaranın cipinin sesini duymadığı için cipin altında kaldı. Ölmek üzereyken mucizevi bir şekilde hayata döndü. Ancak tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Doktorları "bir daha yürüyemezsin" diyordu ama o 2.5 yıl sonra ayağa kalktı. Sağlığına ve mutluluğuna kavuştu. Hatta bir de sevgilisi oldu.

YUMURTALIK KANSERİ
Fakat şanssızlık Kathy'nin peşini bırakmadı. Bu kez yumurtalık kanserine yakalandı. Tümörü ameliyatla alındı ama bir kez daha ortaya çıktı. Kathy ikinci kez ameliyat masasına yatmayı reddetti, kanseri kendi kendine yenmeyi deneyecekti, başardı da.

Bu olay hayatında dönüm noktası oldu. Kendisine verilen bu armağanı iyi değerlendirmeye karar veren Buckley 1988'de bir komedi yarışmasına katıldı. İlk kez izleyicilerin karşısına çıkmanın heyecanıyla oldukça telaşlanmasına rağmen profesyonel komedyenler arasından sıyrılarak 4'üncü oldu. Bu sayede komedyenlik kariyeri başladı. Los Angeles, New York, Las Vegas gibi kentleri dolaşarak şovlar yaptı.

SAĞIRLARIN İDOLÜ OLDU
Kısa sürede ünü bütün Amerika'ya yayılan Kathy, bir anda sağırların ve bütün engellilerin gururu haline geldi. Ülkenin dört bir yanını dolaşarak engellilerle sohbetler etti. 1991'de hayatını anlattığı "Kahkahaları duyamıyorum" adlı bir belgesel hazırladı. Kathy belgeselde kendisine tek acı veren şeyi şöyle anlattı:

"İnsanları güldürüyorum ama işimin karşılığı olan kahkahaları duyamıyorum..."

Bu belgeselle Emmy ödülü kazanan ünlü komedyen, "Beni Görmezden Gelme" adlı tek kişilik oyunuyla da büyük başarı elde etti. 1995-1998 arasında 4 kez Amerikan Komedi Ödülleri'ne En İyi Kadın Stand Up'çı dalında aday oldu. Buckley geçen ay da "Gördüklerimi Duyabilseniz" adlı bir kitap yayınladı.

SAĞIR OLMASAM YILDIZ OLAMAZDIM
Los Angeles'ta yalnız yaşayan Kathy Buckley, yaşamından çıkardığı dersi şöyle özetliyor:

"İnsanlara önyargıyla yaklaşmayın. Ben yıllar boyunca hep aşağılandım. Ve bu aşağılamaları çok ciddiye aldım. Zeka özürlü, sağır olduğumu düşünerek kendimden yıllarca nefret ettim. Oysa insanların yapabileceklerinin sınırı yoktur. Şu anda geçmişimden de şikayetçi değilim. Onları yaşamamış olsaydım şu anda burada olamazdım...

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır