kapat
08.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Sahil ve eğlence yerlerinde denetim kıskacı

Bir süredir, turistik yörelerde ve özellikle eğlence yerlerinde, fatura ve fiş düzenlenmediği tartışılıyor. Bu köşede, örnekler de vererek konuyu birkaç kez ele aldık. Çok sayıda köşe yazarı da bu aksaklığa dikkati çekerek haklı olarak eleştiri konusu yaptı.

Önceki hafta, Maliye Bakanı Sayın Sümer Oral ile özel çalışma odasında, yaklaşık 1,5 saat çeşitli konuları başbaşa konuşma ve değerlendirme fırsatı bulduk. Önümüzdeki günlerde, bunlardan yayınlanmasında sakınca olmayanları, özellikle uygulamaya dönük bazı olumlu düzenlemeleri, ayrı yazı konuları yaparak ele alacağız.

Denetim ve fiş sorunu
Maliye Bakanı ile yaptığımız konuşmanın bir bölümü de, trilyonluk gelir elde edip hiç vergi vermeyen ya da sembolik tutarda vergi ödeyen bazı sanatçılar ve eğlence yerleri ile ilgiliydi. Bu arada, özellikle turistik yörelerde yaygın olan fişsiz ve faturasız satışlar ile belgesiz hasılata da özellikle değindik.

Sayın Bakan, anlattıklarımızı ilgi ile dinledikten sonra, ilgili Genel Müdürü ve denetim birimi başkanlarını arayıp, bu konudaki sonuçların, 10 gün içinde kendisine iletilmesini rica etti. Daha 10 günlük süre dolmadan, önceki gün telefonla arayıp, turistik yörelerde son 15 günde yapılan denetimlerin ve yılbaşından buyana İstanbul'da yapılan denetimlerin sonuçlarını açıkladılar.

Maliye Bakanı'nın açıklamasına göre, turizm mevsiminin başlaması nedeniyle turistik yörelerde, özellikle eğlence yerlerine yönelik hizmet işletmelerinde, belge düzeninin sağlanması ve işletmelerin hasılatlarının kavranmasına dönük olarak, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleri Koordinatörlüğünde, Vergi Denetmenlerinden oluşan ekiplerle yaygın ve yoğun vergi denetimine başlanılmış ve bu denetimler aralıksız olarak sürdürülüyor.

Turistik yöreler ve İstanbul
İlk onbeş günlük denetimlerde; Antalya, Alanya, Manavgat, Bodrum, Marmaris, Fethiye-Dalyan ve Kuşadası'nda alınan sonuçlar aşağıdaki gibi.

Öte yandan, yılbaşından bugüne kadar İstanbul'da yapılan yaygın ve yoğun denetimlerde de aşağıdaki sonuçlar alınmış.

Görevlendirilen eleman sayısı Denetlenen mükellef sayısı Kesilen usulsüzlük cezası Trilyon TL Hasılat tespiti yapılan işyeri sayısı Tespit edilen hasılat Trilyon TL
789 4652 225 182 370

Yapılan denetimlerin, sadece mükellefleri cezalandırıcı değil, mükellefiyeti bulunmayanların mükellefiyetlerinin tespiti ve mükelleflerin vergisel ödevlerinin yasalara uygun olarak yerine getirmelerini sağlayacak şekilde eğitici bir nitelik taşıdığını belirten Maliye Bakanı, bu bölgelerdeki denetimlerin giderek artırılacağını da belirtti.

Görevlendirilen eleman sayısı Denetlenen mükellef sayısı Kesilen usulsüzlük cezası Milyar TL Hasılat tespiti yapılan işyeri sayısı Tespit edilen hasılat Milyar TL
397 393.055 7.584 492 5.179

Yukarıdaki denetimlerin bir özelliği de, Maliye'nin denetim elemanlarının, işletmelerin kasasına gün boyu oturup, o günün ya da gecenin hasılatını tespit etmeleri ve bu hasılatı diğer günlerin hasılatıyla kıyaslamaları...

Maliye Bakanı'nın açıklamalarına yarın devam edeceğiz.

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır