kapat
08.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bankacılığı hararetle tavsiye ediyorum


Başarılı bankacı Akın Öngör çok değil 3 yıl içinde bankacılığın patlama yapacağını ve bu sektörde büyük paralar kazanılacağını söyledi
Yüzbinlerce genç 10 Ağustos'a kadar "hayatının kararı"nı vereceği inancında, bunaltıcı sıcak kadar bu baskıyla da ter döküyor. Ancak başarılı ve saygın bankacılık kariyeriyle dikkat çeken Garanti Bankası Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Akın Öngör, onların içini ferahlatacak önerilerde bulunuyor. Pazarlama okuduğu halde, bankacılıkta mucizevi başarılara imza atmış biri olarak söylediklerini kulak arkası etmek mümkün değil. Öngör, öncelikle, "Üniversite tercihi kariyer basamaklarında sadece bir adım" diyor. Hatta bazı durumlarda kendisi gibi pazarlama eğitiminden bankacılığa geçmenin bir avantaj olduğu inancında. Tabii dönem ve trendlerin de yardımıyla. Bankacılıkla bireysel bankacılık ve müşteri memnuniyetinin ön plana geçtiği bir dönemde Garanti Bankası'na gelen Öngör, bankayı pazarlamacı vizyonuyla zirveye taşımış bir isim. Verdiği tek örnek kendisi de değil. İşte BDDK'nın başındaki isim Vural Akışık. Eğitimi matematik, şimdi oturduğu koltuk ise Türk bankacılık sektörünün en zorlu ve en büyük mertebesi. Bitmedi... Bir bankacılık virtüozu daha... Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin... Finansbank'ın son iki yılda yakaladığı başarıda onun imzası var. MIT'de finans master'ı yaptı sanmayın. ODTÜ makine mezunu...

MÜHENDİSTEN BANKACI OLUR
İşte size farklı bir tablo. "Mühendisten de bankacı olur mu?" demeyin. Bu hayatta herşey olur. Yeter ki üniversiteyi okumak kadar, hayatı okumayı bilin... Tabii bankacılık sektöründe çalışmak istiyorsanız özellikle işletme, maliye, finans, ekonomi bölümlerini tercih etmekte yarar var. Öngör'e göre, "Bugüne bakıp, binlerce işsiz bankacı var, ben ne yapacağım" demeyin. O, sektörün üç yıl içinde patlama yapacağı inancında ve hararetle öneriyor. Diğer önerilerine gelince, yine bugünün zordaki mesleklerinden yeni ekonomi sektörü, yani e-ticaret... Unutmayın siz tercih yaptıktan dört yıl sonra sonucunu alacaksınız. Ve dört yılda Türkiye, hiç de bugünkü Türkiye olmayacak!

YANLIŞ İMAJ YARATILDI
* 1970'li yıllardaki bankacılar için 'şımarık, snob' diyorsunuz... Peki şimdi nasıl bankacılar?

Türkiye büyük bir ekonomik krizden geçiyor. Bunun sebebi bankacılar değil, kötü idareciler. Bunun yansıması da bankacılığa oldu. Burada medyanın haksız bir yoğunluğu olduğu görüşündeyim. Bankacılarla ilgili yanlış bir imaj yaratıldı. Finans ve bankacılık önümüzdeki dönemde de çok hızlı büyüyecek. Türkiye'nin önü açık. Uluslararası bankalar Türkiye'ye girmeye başladı. Yeni çağdaş ve en gelişmiş tekniklerle bankacılık uygulamaları gelişecek. Ve çok büyük hacimlerde gelişecek. Dolayısıyla gençlere çok büyük fırsatlar, imkanlar doğacak.

* Bankacılar işsizken gençler nasıl iş bulacak?

Bu kadar bankacının işsiz olmasının iki sebebi var. Birincisi bankacının niteliğinden kaynaklanıyor. İkincisi de bulunduğu bankanın yanlışlığından...

* Peki gençler meslek seçerken nasıl karar vermeli?

Gençler ekonomik krize bakarak karar vermesin. Daha geniş zaman dilimi içinde bakmaya çalışsınlar. 4 sene okuyacaklar. Demek ki 5-6 senelik bir dönemi konuşuyoruz. Türkiye'de 5-6 sene sonra ne olacağını kestirebiliyor musunuz? Ben çok daha olumlu olacağını görüyorum bugünden. Nitekim, Fischer da böyle olumlu bakıyor.

Krize bakıp da meslek seçmeyin!
"Bugün Türkiye'de bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 100-110 milyar dolarsa, birkaç yıl içinde 400-500 milyar dolar olacak. Bankacılık çok büyük hacimlerde gelişecek. Dolayısıyla gençlere çok büyük fırsatlar, imkanlar doğacak. Ben gençlere hararetle bankacılığı tavsiye ediyorum. Ekonomik krizin etkileriyle ya da bankacılara ilişkin olumsuz haberlerle bu meslekten uzak durmasınlar. Tam tersine bu mesleği seçsinler! Bankacılar gelecekte şimdikinden çok daha fazla paralar kazanacak. Yüksek enflasyon döneminde bankacılık yapmak zordur. Enflasyonun düşeceği 2-3 yıllık bir dönem varsa, ondan sonra bankacılık çok daha yapılabilir bir meslek olacak. Kimsenin gözü olmasın. Çok sorumlu bir mevkide tansiyon altında doğru kararlar vermeyi gerektiriyor. Sonuna kadar bu paraları hak ediyorlar."

Bilişim ve enerji diplomaları "IN"
Türkiye'nin en büyük sanayi grubu KOÇ Holding'in Stratejik Planlama Grubu Başkanı Mehmet Ali Berkman, üniversite tercihlerini yapacak gençlere hayati bir reçete sunuyor. "İletişim, bilgi teknolojisi ve enerji sektörlerinde büyüyeceğiz" diyen Berkman, çalışma hayatına Koç Grubu'nda atılmayı hedefleyen gençlere bir tüyo vermeyi de ihmal etmiyor.

YABANCI DİL ŞART
"Uzmanlık alanları artıyor ve çeşitleniyor. Seçimde herkesin kendi yetenekleri doğrultusunda davranması başarı şansını artırır. Ancak, tıp, genetik, bilgi teknolojisi, iletişim, biyoloji ve kimyanın çeşitli dalları, elektronik, uzay bilimleri geleceğin meslekleri olarak ortaya çıkıyor. Bununla beraber globalleşen dünyada uluslararası hukuk ve pazarlama önemini kaybetmeyecek. İktisat, hukuk, finans, iş idaresi, eğitim gibi alanlarda her zaman talep olacak.

Koç önümüzdeki yıllarda alacağı elamanlar için, içinde bulunduğu sektörlere ilaveten büyümeyi hedeflediği iletişim, bilgi teknolojileri, enerji gibi alanlara elemanlar ve yönetici adayları alacak. Alınması planlanan tüm elemanların tercihen birden fazla yabancı dil bilmesi ve bilgisayar bilgisi seçilme şansını arttıracak."

Bioteknoloji alıp başını gidecek...
Onlar sadece Türkiye'nin ihracat şampiyonu değil, aynı zamanda dünyada elektroniğe çağ atlatan buluşun da sahipleri. "Replay TV" ile bir anda ABD'den Japonya'ya teknoloji dendi mi akla gelebilecek tüm ülkelerin pabucunu dama atan Vestel'in Başkan Yardımcısı Cengiz Ultav, bu başarının ardında yaş ortalaması 30 olan genç ve işini çok severek yapan bir grubun olduğunu söylüyor ve "Bu başarıyı birçok konuda daha yakalayabiliriz Türkiye'de" diyerek devam ediyor:

HIZLA ÜRETİME YÖNELİN!
"Türkiye genç bir ülke. Avrupa gibi yaşlı ve günde 6 saat çalışan bir tüketim toplumunun çok yakınında yaşıyoruz. Araştırmalara göre bu yaşlı topluluk, elektronik ve bilişim alanlarında 2000'de 1 milyar adet olan ve 2005'de 10 milyar adede çıkması beklenen sayısal cihazların %5'ini tüketecek. Bu cihazların içindeki e-iş hizmetlerinin verilme merkezi olmaya talip olmamız lazım.

Önümüzdeki tek engel biziz, bazılarımızın kafa yapısı. Bu da ortadan kaldırılamayacak bir engel değil. Ben gençlere elektronik, bilişim, yazılım, iletişim, bioteknoloji, e-iş ve içerik geliştirme konularında kendilerini hızlı bir şekilde üretici alana yöneltecek eğitimleri seçmelerini öneriyorum."

YARIN:
* Diploma herşey demek değil. Dünyanın en zengin adamı Bill Gates de üniversite mezunu değil.

* Neumann International'dan Avusturyalı beyin avcısı Felix J. Hafele'den Türk gençlerine öneriler: Türkiye en geç 2 yıl içinde ABD gibi fırsatlar ülkesi olacak.

MİNE ŞENOCAKLI

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır