kapat
08.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

35 yıllık itiraf: 'Gol değildi'


1966 Dünya Kupası'nda attığı gol hâlâ tartışılan 60 yaşındaki İngiliz Sir Geoff Hurst, anılarında İsviçreli hakemin kararının yanlış olduğunu yazdı
TV izleyen hemen her erkek Coca Cola'nın reklamından etkilenir. Çünkü başına benzeri bir olay mutlaka gelmiştir: 'Olur mu abi ya, goldü' der şutu atan genç. Diğeri kolasından bir yudum alır, gülümser ve 'Değildi' der. Bizim minik golcü bir an durur ve itiraf eder: "Doğru, değildi..." Futbol tarihi böyle itiraflarla doludur ve sonuncusu da İngiltere'den geldi: "Gol değildi!" Bu sözler Sir Geoff Hurst'a aitti ve 35 yıl önceye ilişkindi!

Tarih 30 Temmuz 1966. Dünya Kupası finalinde evsahibi İngiltere, (Batı) Almanya ile Wembley'de karşılaşıyor. 90 dakika 2-2 bitiyor. Uzatmada Hurst şutu patlatıyor. Top Alman kalesinin önce üst direğine, sonra da yere vurup dışarı çıkıyor. İngilizler gol diye seviniyor. Almanlar itiraz ediyor: "Topun tamamı çizgiyi geçmedi."

SON SÖZ SÖYLENMEDİ
İsviçreli orta hakem Rus yan hakeme koşuyor. Sovyet hakem gol olmadığı kanaatindedir ancak dilleri farklı; anlaşamıyorlar. Orta hakem golü veriyor. Karar kesindir ama 'son sözü' söylemiş olmuyor. İngiltere 4-2 galibiyetle kupayı alıyor ne var ki dünya 35 yıldır o golü tartışıyor. İngiliz futboluna katkılarından dolayı 'Sir' unvanına sahip olan Hurst (60), o maçta 'hat-trick' yapamıştı: Bir Dünya Kupası finalinde 3 gol birden atan tek oyuncuydu. Hurst, '1966 and All That' adlı kitabında o golü anlatıyor şimdi: "25 yaşındaydım ve o şutun gol sayılmasını her şeyden çok istiyordum. Sonra o anın film ve fotoğraflarına binlerce kez baktım. Ve kararım şu: Gol değildi."

1966 Kupası ve o gol, TV olmadığı için Türkiye'de Halit Kıvanç'ın anlatımı ve 'Altın Goller' adıyla sinema filmi olarak gösterilmiş, çokça da tartışılmıştı. Peki bu itiraftan sonra son söz söylenmiş oluyor mu? Sayılmaz. Örneğin şampiyon takımın oyuncusu Jack Charton, Hurst'un sözlerini kulağını tıkıyor: "Umurumda değil. Dünya Kupası Şampiyonu Madalyası sahibiyim. Ve onu benden kimse alamaz."

EMRE AKÖZ

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır