kapat
08.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Korkuyu yenen İhale


Hazine kamu bankalarının desteği olmadan piyasadan yüzde 90'la beklenenin üzerinde bir tutarda borç aldı
Hazine, iç borçların çevrilmesi konusunda endişe duyulan Ağustos ayının ilk ihalesini beklenenin üzerinde bir başarıyla gerçekleştirdi. 2 katrilyon 625 trilyon liralık teklifin geldiği 154 günlük ihalede Hazine yüzde 89.83 bileşik faizden 2 katrilyon 182 trilyon liralık nominal değerde bono sattı. Hazine piyasadan net olarak 1 katrilyon 663 trilyonluk borç aldı. İhalede kamu kuruluşların da 177 trilyonluk satış gerçekleştirdi.

KAMULAR YOK
İhale, piyasa tarafından çok başarılı bulundu. Ancak yine de fazla olumlu etki yapmadı. Bono faizleri yüzde 89 civarında asılı kaldı. Dolar sabah yükseldiği 1 milyon 355 bin liranın altına inmedi. Bugünkü valörlü bankalararası işlemlerde fiyat 1 milyon 360 bin liranın üzerine çıktı. Fon yöneticileri ilk bahane olarak kamu bankalarının ihaleye katıldığını, bu nedenle Hazine'nin rahatlıkla borçlandığını öne sürdü. Ancak şeffaflığı sağlamak için ihale sonucu açıklamasına "kamu kuruluşlarına yapılan satışlar" kaleminin yanı sıra, "kamu bankalarına yapılan satışlar" kalemini de ekleyen Hazine, bu düşüncenin tamamen yersiz olduğunu ortaya koydu. Hazine'nin dün yayınladığı ihale sonuçlarına göre yılsonuna kadar 5 katrilyon liralık yeni borç vereceği açıklanan kamu bankaları, dünkü ihalede 'destek' atmadı.

Akşam saatlerinde bir açıklama yapan Hazine, kamu ve fon bankalarının kendi portföyleri için bono alımı yapmadıklarını duyurdu. Hazine, talebin ağırlıklı olarak banka ve bireysel yatırımcıdan geldiğini açıkladı.

Bireysel talep var
Vadesi 9 Ocak'ta dolan bononun net dönem getirisi yüzde 31.15'e denk geliyor. Hergün paranın yüzde 64.20'den değerlendirilmesi halinde eşit getiri alınabiliyor. Repoya göre çok avantajlı olan bu bonoya bireysel müşteriden de yüksek talep bekleniyor.

Geçmişte yılbaşında itfa olan bonolar, yaklaşık 1.5 yıllık vergi ertelemesi sağladığı için kurumlar açısında değerli kabul edilirdi. Ancak peşin vergi sistemine geçildiğinden beri, bu avantaj kalmadı.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır