kapat
08.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Akbank'tan 205 trilyon net kâr


Akbank altı aylık dönemde kârını geçen yıla göre yüzde 15.8 artırdı.
Ağır krize rağmen bankanın aktif büyüklüğü dolar bazında sadece yüzde 7 küçüldü. Akbank 2001 yılının 6 aylık döneminde 273 trilyon lira brüt kâr elde etti. Bu dönemde 68 trilyon liralık vergi karşılığı ayıran Akbank'ın net kârı da 205 trilyon lira olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 177.8 trilyon lira kâr elde eden Akbank, kârını yüzde 15.8 oranında artırdı. Akbank, yılın ilk çeyreğinde kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artırarak 120 trilyon lira net kâr açıklamıştı.

Yarı yıl sonuçları konusunda bir değerlendirme yapan Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, kredilerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 139, mevduatta yüzde 117 ve toplam aktifte ise yüzde 100 oranında artış sağlandığını açıkladı. Bu artışın bir kısmının döviz varlık ve pasiflerinin kur artışından kaynaklandığını ifade eden Kurtul, buna karşılık reel büyüme kaydedildiğini belirtti.

KRİZE DAYANDI
Akbank'ın toplam aktifleri Haziran 2001 itibariyle 12 katrilyon lirayı aşarak dolar bazında 8.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 6 katrilyon liralık aktif büyüklüğe sahip Akbank'ın aktif büyüklüğü 9.6 milyar dolardı. Bankanın aktifi, sistemi sarsan, öz kaynakların büyük ölçüde eridiği belirtilen iki krizde dolar bazında sadece yüzde 7 oranında küçüldü.

Zafer Kurtul dün yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Akbank 2001 yılının ilk yarısında reel sektörü desteklemeye gayret etti. Geçen yılın aynı döneminde kredilerin toplam aktifler içindeki payı yüzde 30 iken, bu dönem bu oran yüzde 35'e yükseldi. Bankamızın toplam kredileri 4.2 katrilyon lirayı aştı. Krediler pazar payımız ise yüzde 14'e ulaştı. Mevduatımızdaki gelişme de çok olumlu. Toplam mevduatımız 8 katrilyon liraya yaklaştı. Tüm bu gelişmeler sonucunda da bankamızın net kârı 205 trilyona yükseldi."

Kurtul: Likit kaynağımız çok
Zafer Kurtul, bankanın likit kaynaklarının çok yüksek olması nedeniyle bu performansın elde edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu büyümeyi sağlamamıza olanak veren güçlü finansal yapımızın önemli özelliklerinin bir tanesi de Akbank'ın aktiflerinin tamamen bankacılık faaliyetleri ile ilgili olması ve dolayısıyla çok likit bir mali bünyeyi göstermesidir. İştiraklerimizin ve sabit kıymetlerimizin toplam aktiflerimiz içerisindeki payları sadece yüzde 2 olup bunlar da bankacılık hizmetlerimizle ilgili faaliyetlere tahsis edilmişlerdir.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır